Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ Πολιτών και Επιστημόνων

07/12/2023, 11:00 - 14:00

Η Επιστήμη των Πολιτών αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στο επιστημονικό παράδειγμα που προσκαλεί και βασίζεται στην βοήθεια και τον διάλογο με τους πολίτες, προκειμένου να διεξάγουν κριτικής σημασίας βήματα της ερευνητικής διαδικασίας. Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της Ανοικτής Επιστήμης και συχνά εκφράζεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Γραφικό για την εκδήλωση της Επιστήμης των Πολιτών

Το εργαστήριο αυτό θα εισαγάγει τις έννοιες και τις πρακτικές της Επιστήμης των Πολιτών στην κοινότητα των ακαδημαϊκών και πολιτών της Πάτρας. Αποτελεί τόσο μια εκδήλωση μεταφοράς όσο και ανταλλαγής γνώσης. Οι Thomas Kaarsted και Anne Kathrine Overgaard από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας με αφορμή τη συμμετοχή τους στο TEDxPatras 2023 θα παρουσιάσουν τις καλύτερες περιπτώσεις μελέτης από τη Δανία και θα επισημάνουν τους τομείς που οι βασικοί ενδιαφερόμενοι, όπως ερευνητές, πολίτες και βιβλιοθηκονόμοι, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους. Ταυτόχρονα, η αλληλεπίδραση μεταξύ των ερευνητών και των πολιτών θα αποκαλύψει τα ενδιαφέροντα που έχει κάθε πλευρά για πιθανή συνεργασία για την κοινή αντιμετώπιση ερευνητικών προβλημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Αυτό το εργαστήριο απευθύνεται στο ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που είναι ενεργά στον ερευνητικό τομέα, καθώς και σε πολίτες και σε συλλόγους ενεργών πολιτών. Είναι μια ευκαιρία να γεφυρωθούν κοινότητες που ειδάλλως είναι χωρισμένες και να συζητηθούν πιθανές συνεργασίες. Καλούνται επίσης οι βιβλιοθηκονόμοι, καθώς αναγνωρίζονται ως κύρια ενδιαφερόμενοι για τη διάδοση και τη βιωσιμότητα των έργων της Επιστήμης των Πολιτών. Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τα ερευνητικά ενδιαφέροντα; από τις φυσικές επιστήμες στις ανθρωπιστικές και από την ιατρική στις κοινωνικές επιστήμες, όλοι/ες είναι προσκεκλημένοι/ες.

O Thomas Kaarsted είναι Αναπληρωτής Διευθυντής της Βιβλιοθήκης και Διευθυντής του Κέντρου Γνώσης για την Επιστήμη των Πολιτών του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, το οποίο ίδρυσε μαζί με την Anne Kathrine Overgaard. Είναι υπεύθυνος διαχειριστής ενός ευρέως φάσματος έργων Επιστήμης των Πολιτών, σε στενή συνεργασία με ερευνητές και προσωπικό της βιβλιοθήκης.

Μετά από συνεργασία με Σχολές πάνω στην Επιστήμη των Πολιτών από το 2016, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όλα τα μέρη θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το να καταστεί αυτή μια στρατηγική πλατφόρμα για τις ερευνητικές βιβλιοθήκες, ώστε όχι μόνο να παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης, αλλά και να διευκολύνουν και πιθανώς να ενσωματωθούν στην έρευνα.

Η Anne Kathrine Overgaard είναι Επικεφαλής Ανάπτυξής του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας. Εργάζεται στο ίδρυμα αυτό από το 1998 και ασχολείται με τη διοίκηση, τη στρατηγική ανάπτυξη, την εταιρική επικοινωνία, τη συμμετοχή, τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και ως διαχειρίστρια έργων, ειδικά σε διεπιστημονικά πεδία.

Μία ισχυρή συνεργασία μεταξύ ερευνητικών βιβλιοθηκών και Σχολών δημιουργεί μια στρατηγική πλατφόρμα για μια ποικιλόμορφη και προηγμένη μορφή Επιστήμης των Πολιτών, αναπτύσσοντας την παραδοσιακή έρευνα και εμπλέκοντας τους πολίτες στην εξερεύνηση της επιστημονικής γνώσης.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών και διοργανώνεται από κοινού από τη Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο του έργου CeOS_SE, και το TEDxPatras.

Πρόγραμμα

11.00-11.45 Citizen Science and the role of libraries: new partnerships Βιβλιοθηκονόμοι
11:45-12:00 Διάλειμμα
12:00-13:15 Citizen Science: a common understanding? Ομιλία από TK & AKO (12.00-12.30) και ομαδική εργασία Ερευνητές, πολίτες και βιβλιοθηκονόμοι
13:00-13:15 Αναφορά από τις ομαδικές εργασίες Ερευνητές, πολίτες και βιβλιοθηκονόμοι
13:15-14.00 Identifying and discussing in groups possible Citizens Science-projects in a partnership with researchers, communities and libraries. Ερευνητές, πολίτες και βιβλιοθηκονόμοι
[Photo by Sandeep Ozarde on Unsplash]

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
07/12/2023
Ώρα:
11:00 - 14:00
Κατηγορία Εκδήλωση:

Χώρος Διεξαγωγής

Αίθουσα Εκδηλώσεων
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Πατρών 26504 Ελλάδα

Διοργανωτές

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης
TEDxPatras