Λογότυπο "Η δύναμη των λέξεων"

Μπορούν οι βιβλιοθήκες να είναι θεραπευτικές; Η απάντηση είναι ναι! Οι ιστορίες έχουν την ικανότητα να μας αλλάζουν σε συναισθηματικό, κοινωνικό, συμπεριφορικό και ψυχολογικό επίπεδο. Όταν οι ιστορίες χρησιμοποιούν λέξεις και εικόνες μαζί, τότε η θεραπευτική τους δύναμη μεγαλώνει. Πάντα υπήρχε ανάγκη να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να συζητήσουμε με την κοινότητά μας και να εμπλέξουμε τους ανθρώπους γύρω μας σε θέματα ψυχικής υγείας και ευημερίας. Οι άνθρωποι έχουν ιστορίες και προσωπικές εμπειρίες που θα μπορούσαν να μοιραστούν, χαρακτήρες που θα ήθελαν να σχετίζονται μαζί τους και ασφαλείς χώρους για να το κάνουν.

Πιστεύουμε ότι μια βιβλιοθήκη θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος χώρος ασφαλείας και για την αντιμετώπιση ζητημάτων ψυχικής υγείας. Τι θα λέγατε λοιπόν, αν κάποιος σας συνταγογραφούσε μια επίσκεψη σε μια βιβλιοθήκη για την αντιμετώπιση ψυχικών δυσκολιών;

Σκοπός της δράσης

Σκοπός της δράσης “Η δύναμη των λέξεων” είναι να βοηθήσει τους φοιτητές/ριες μέσα από τεχνικές δημιουργικής γραφής να σταθούν απέναντι σε ήπια ψυχικά άλγη και ψυχολογικές πιέσεις που δέχονται. Σε ένα περιβάλλον γνώσης και πολιτισμού, όπως είναι οι βιβλιοθήκες, θέλουμε να αναπτύξουν μέσω διαφόρων ασκήσεων και τεχνικών δημιουργικής γραφής εκείνες τις δεξιότητες με τις οποίες θα αναγνωρίζουν τα ζητήματα που τους απασχολούν, να τα αποτυπώνουν με δημιουργικό τρόπο με λέξεις και φράσεις, να τα επικοινωνούν με αυτοπεποίθηση και να αναπτύσσουν μέσα από αυτή μηχανισμούς ενδυνάμωσης. Δευτερεύοντες στόχοι της δράσης, είναι η από κοινού ανακούφιση από τα όποια ψυχολογικά τους ζητήματα, η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά και η απόκτηση περισσότερης αυτοπεποίθησης, σιγουριάς, και εμπιστοσύνης στον εαυτό τους.

Πληροφορίες

Συμμετοχή

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και αφορά φοιτητές/ τριες του Πανεπιστημίου Πατρών (Προπτυχιακοί – Μεταπτυχιακοί) από όλα τα Τμήματα. Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν συνολικά 16 άτομα.

Διάρκεια

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα διεξάγεται κάθε Πέμπτη από 2 Μαρτίου έως 6 Απριλίου και ώρες 15:00-17:00.

Χώρος διεξαγωγής

Το πρόγραμμα θα είναι δια ζώσης και ο χώρος διεξαγωγής είναι η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης στην Πανεπιστημιούπολη Ρίου.

Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα, συμπληρώστε την αίτηση που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο. Η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων είναι 12 Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης τηλεφωνικά στο 2610.969615 ή στέλνοντας email στο agianop@upatras.gr.

Η δράση εντάσσεται στο πιλοτικό πρόγραμμα “Συνταγογράφηση Βιβλιοθηκών” της Athens Comics Library, σε συνεργασία με το Refugee Week Greece και την Ε.Π.Α.Ψ.Υ. στο πλαίσιο του Europe Challenge 2022.

Διάφορα Λογότυπα