Μπορείτε να έχετε τις πληροφορίες αυτές σε έντυπη μορφή κατεβάζοντας το σχετικό ενημερωτικό φύλλαδιο.

Μέχρι την ολοκλήρωση της ενοποίησης των αποθετηρίων “Νημερτής” και “Αθηνά”, η διαδικασία κατάθεσης δεν είναι κοινή για όλα τα Τμήματα. Οι φοιτήτριες/ες των Τμημάτων του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος εξυπηρετούνται με τον τρόπο που αναφέρεται παρακάτω στην ενότητα “Ιδρυματικό Αποθετήριο Αθηνά”.

Ιδρυματικό Αποθετήριο “Νημερτής”

Για την κατάθεση της εργασίας στο Ιδρυματικό Αποθετήριο “Νημερτής”, συνδεθείτε στην υπηρεσία επιλέγοντας “Η Νημερτής μου” (My DSpace στην αγγλική διεπαφή) που βρίσκεται στο άνω δεξί τμήμα της οθόνης.

Screenshot αρχικης σελίδας αποθετηρίου ΝημερτήςΟι χρήστες του Πανεπιστημίου Πατρών με λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Κέντρου Δικτύου, τύπου @upatras.gr και @upnet.gr εισέρχονται στο αποθετήριο “Νημερτής” μέσω Shibboleth με τα στοιχεία εξουσιοδότησής τους (δηλαδή με τα στοιχεία που χρησιμοποιούν στο Progress και στο eClass).

Εάν δεν είναι δυνατή η σύνδεση μέσω λογαριασμού του Πανεπιστήμιου, υπάρχει η επιλογή εισόδου με προσωπική ταυτοποίηση (Είσοδος με προσωπική ταυτοποίηση) ακολουθώντας τα βήματα εγγραφής ως νέος χρήστης (Νέος χρήστης; Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε).

Κατάθεση

H διαδικασία κατάθεσης περιλαμβάνει τρία στάδια: (α) Υποβολή των στοιχείων περιγραφής της εργασίας, (β) υποβολή του κειμένου της εργασίας και (γ) αποδοχή αδειοδότησης της ΒΚΠ για τις νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται.

1. Υποβολή στοιχείων περιγραφής της εργασίας

Από το αναδυόμενο μενού “Συλλογή” επιλέγετε το Τμήμα φοίτησης και την κατηγορία εργασίας.

Screenshot υποβολής στοιχείων περιγραφής της εργασίαςΟι συντομογραφίες δίπλα από το κάθε Τμήμα σημαίνουν:

 • ΔΔ για κατάθεση Διδακτορικής Διατριβής
 • ΜΔΕ για κατάθεση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας
 • ΔΕ για κατάθεση Διπλωματικής Εργασίας για τη λήψη πρώτου πτυχίου

Περιγράψτε την εργασία σας με την εισαγωγή των στοιχείων της (τίτλος, συγγραφέας, επιβλέπων, εξεταστική επιτροπή, ημερομηνία παρουσίασης, λέξεις-κλειδία, περίληψη). Πολλά πεδία είναι προαιρετικά και τα υποχρεωτικά σημειώνονται με αστερίσκο (*).

Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία, αλλά γράψτε μόνο το πρώτο γράμμα της πρότασης κεφαλαίο ή/και λέξεις που είναι βάσει της γραμματικής με κεφαλαίο (π.χ. Πάτρα, H2O, Παπαδόπουλος).

Screenshot υποβολής στοιχείων περιγραφής της εργασίαςΕπιλέξτε την γλώσσα του περιεχομένου της εργασίας σας: Ελληνικά, Αγγλικά κ.τ.λ.

Λέξεις κλειδιά: Εισάγετε τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά για να περιγράψετε το περιεχόμενο της εργασίας σας. Θα πρέπει να βάλετε τουλάχιστον τρεις λέξεις-κλειδιά. Αφού έχει γίνει η καταχώρηση των δύο πρώτων λέξεων κλειδιά (π.χ. Επιχειρηματικά δίκτυα, Συστάδες), δίνεται η δυνατότητα να πατήσετε το κουμπί «Προσθέστε περισσότερα» και να εμφανιστούν και άλλα πλαίσια κειμένου για εισαγωγή περισσότερων λέξεων κλειδιά.

Περίληψη εργασίας: Στο διαθέσιμο χώρο εισάγετε την περίληψη της διατριβής. Σε περίπτωση που δεν έχετε την περίληψη σε Άλλη Γλώσσα, εισάγετε μια παύλα ()

Στο στάδιο της περιγραφής θα σας ζητηθεί να δώσετε μια άδεια Creative Commons, αν φυσικά το επιθυμείτε. H άδεια Creative Commons είναι μια τυποποιημένη άδεια πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία επιτρέπει τη δυνατότητα ορισμού των δικαιωμάτων επανάχρησης της εργασίας από τρίτους. Το στάδιο αυτό είναι προαιρετικό. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της άδειας που επιθυμείτε ή μπορείτε να επιλέξετε “Καμία”. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις άδειες αυτές μπορείτε να επισκεφθείτε το https://creativecommons.org/.

2. Υποβολή του κειμένου της εργασίας

Η εισαγωγή των αρχείων της εργασίας γίνεται σε μορφή Adobe Acrobat (.pdf). Εάν υπάρχουν συνοδευτικά αρχεία, παρακαλούμε επισυνάψτε τα σε μορφή .zip ή .rar.
Screenshot υποβολής αρχείουΣε περίπτωση που δεν έχετε τη δυνατότητα μετατροπής, επικοινωνήστε με τη Μονάδα Υποστήριξης Χρηστών της ΒΚΠ.

3. Αδειοδότηση

Στο τελευταίο βήμα γίνεται η αδειοδότηση της ΒΚΠ για τις νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται. Πατήστε Χορηγώ την άδεια (I grant the license).
Screenshot ορών αδειοδότησης

Περισσότερες πληροφορίες

Η βεβαίωση κατάθεσης βρίσκεται σε εκτυπώσιμη μορφή στο τέλος της διαδικασίας αυτής. Την βεβαίωση μπορείτε να τυπώσετε, να υπογράψετε και να προσκομίσετε στη ΒΚΠ. Σε περίπτωση, που δεν είναι δυνατή η εκτύπωση της, μπορείτε να προμηθευτείτε μια κενή βεβαίωση από την Μονάδα Υποστήριξης Χρηστών της ΒΚΠ. Εν συνεχεία, υποβάλλεται στις Γραμματείες των Τμημάτων για την ορκωμοσία των φοιτητών.

Εάν πρόκειται για Διδακτορική Διατριβή, θα πρέπει να γίνει κατάθεση της εργασίας και σε έντυπη μορφή (βιβλιοδετημένη, όχι σπιράλ, και τυπωμένη και στις δύο όψεις). Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η κατάθεση αντιτύπου σε έντυπη μορφή δεν είναι απαραίτητο.

Ώρες εξυπηρέτησης για το Ιδρυματικό Αποθετήριο «Νημερτής», καθημερινά 8:00 π.μ. έως 2.00 μ.μ., στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης.

Ιδρυματικό Αποθετήριο “Αθηνά”

Η κατάθεση των πτυχιακών εργασιών των Τμημάτων του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος γίνεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου librarypat [at] upatras.gr και θα πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές δομής πτυχιακών εργασιών που περιγράφονται στην παρακάτω ενότητα. Για την απλοποίηση των διαδικασιών παραλαβής διπλωματικών εργασιών, η Βιβλιοθήκη δεν θα εκδίδει πλέον βεβαιώσεις. Η νέα διαδικασία έχει ως εξής:

 1.  Η ηλεκτρονική υποβολή ελέγχεται από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.
 2. Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης αποστέλλει απαντητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το αποτέλεσμα του ελέγχου. Στο μήνυμα αναγράφεται ο Αριθμός Πρωτοκόλλου της βεβαίωσης, ο οποίος κοινοποιείται στη Γραμματεία.
 3. Το μήνυμα αυτό, για λόγους ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων, αποστέλλεται αποκλειστικά στη διεύθυνση με την οποία έγινε η υποβολή και όχι σε άλλες προσωπικές διευθύνσεις.

Για όποια διευκρίνιση, το προσωπικό του Παραρτήματος της ΒΚΠ στο Κουκούλι παραμένει στη διάθεσή σας (librarypat [at] upatras.gr, 2610 962823).

Προδιαγραφές δομής και μορφοποίησης εργασιών

1. Εξώφυλλο

 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ (10 στιγμές έντονης γραφής, δηλαδή bold)
 • ΣΧΟΛΗ (10 στιγμές bold)
 • ΤΜΗΜΑ (10 στιγμές bold)
 • ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (14 στιγμές bold)
 • ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (20 στιγμές bold)
 • ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ/ΤΩΝ (12 στιγμές bold)
 • ΕΠΟΠΤΕΥΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ (10στιγμές bold)
 • ΤΟΠΟΣ – ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ (12 στιγμές bold)

2. Δομή

Κάθε Πτυχιακή Εργασία περιλαμβάνει τα εξής μέρη με την παρακάτω σειρά:

 • ΕΞΩΦΥΛΛΟ (υποχρεωτικό)
 • ΠΡΟΛΟΓΟΣ (υποχρεωτικό)
 • ΠΕΡΙΛΗΨΗ (υποχρεωτικό)
 • ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ (υποχρεωτικό)
 • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (υποχρεωτικό)
 • ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ή ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ (προαιρετικά)
 • ΕΙΣΑΓΩΓΗ (υποχρεωτικό)
 • ΚΥΡΙΩΣ ΚΕΙΜΕΝΟ  (υποχρεωτικό)
 • ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ  (υποχρεωτικό)
 • ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ (εφόσον υπάρχουν)

Οι απλοί τίτλοι, βλ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ, ΠΕΡΙΛΗΨΗ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ κ.λ.π., να αναγράφονται με κεφαλαία γράμματα μεγέθους 16 στιγμών και bold.

3. Στοιχεία Μορφοποίησης

 • ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ: Times New Roman 12 στιγμές ή Arial 11 στιγμές
 • ΜΟΡΦΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ: Διάστιχο ένα διάστημα (1)
 • ΜΟΡΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ: Α4
 • ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ: 2,5 εκ. (πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά)
 • ΑΡΙΘΜΗΣΗ: Περιεχόμενα: Λατινική (i, ii, iii..) Κεφάλαια: Αραβική (1, 2, 3..) στη μέση του υποσέλιδου. Το εξώφυλλο χωρίς αρίθμηση.