Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Η Ανοικτή Πρόσβαση και πώς μπορεί να υλοποιηθεί από τους Έλληνες ερευνητές

21/10/2020, 12:00 - 13:00

Το νεότευκτο Παράρτημα του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών για την Επιστημονική Επικοινώνηση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης 2020, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Η Ανοικτή Πρόσβαση και πώς μπορεί να υλοποιηθεί από τους Έλληνες ερευνητές».

Το κίνημα της Ανοικτής Πρόσβασης εμφανίστηκε στον χώρο της επιστημονικής πληροφόρησης πριν αρκετά χρόνια με τη Διακήρυξη του Βερολίνου το 2003 και μέχρι σήμερα έχει προσλάβει νέες διαστάσεις καθώς έχουν δραστηριοποιηθεί όλα τα μέρη του συστήματος της επιστημονικής πληροφόρησης. Διάφορα μοντέλα και πρωτοβουλίες έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να διαδοθεί η ιδέα της ανοικτής πρόσβασης αλλά και να υλοποιηθεί.

Στο σεμινάριο θα αποτυπωθεί η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά την Ανοικτή Πρόσβαση και την πραγμάτωσή της στο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Θα γίνει αναφορά σε απτά οφέλη της δημοσίευσης σε καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης και πώς αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μέσω των συμφωνιών του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Τέλος, θα παρουσιαστούν τρόποι διατήρησης των δικαιωμάτων των συγγραφέων επί των δημοσιεύσεών τους, ώστε να μπορούν να επαχρησιμοποιηθούν σε διάφορες περιστάσεις.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Παράρτημα του ΣΕΑΒ για την Επιστημονική Επικοινώνηση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, απευθύνεται σε μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, σε ερευνητές/τριες, σε υποψήφιους/ες διδάκτορες και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες και θα διαρκέσει μία περίπου ώρα.

Θέματα

  • Γιατί να ενδιαφερθεί ένας ερευνητής για την ΑΠ;
  • Ποιες είναι οι τρέχουσες συμφωνίες του ΣΕΑΒ με εκδότες;
  • Πως μπορεί να διατηρήσει κάποιος συγγραφέας τα δικαιώματά του;

Βίντεο

Διαφάνειες

Μπορείτε να βρείτε τις διαφάνειες εδώ.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
21/10/2020
Ώρα:
12:00 - 13:00
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, ,

Διοργανωτές

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης
Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Χώρος Διεξαγωγής

Διαδίκτυο