Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ερευνητικά δεδομένα: προσβάσιμες υποδομές και καινοτόμα εργαλεία στην Ελλάδα

23/10/2020, 13:00 - 14:30

Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) συμμετέχει, και φέτος, στις δράσεις της Διεθνούς Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης 2020. Το Εθνικό Γραφείο Ανοικτής Πρόσβασης του OpenAIRE, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για τη διαχείριση ερευνητικών δεδομένων. Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε όλους τους ερευνητές και μέλη ερευνητικών φορέων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, της χώρας.

Το θέμα της φετινής Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης, που θα πραγματοποιηθεί στις 19-25 Οκτωβρίου, είναι η ισότητα και η ένταξη όλων στην έρευνα και την γνώση, με μότο “Open with Purpose: Taking Action to Build Structural Equity and Inclusion”. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για ποικιλομορφία, ισότητα και ένταξη όλων των ερευνητικών κοινοτήτων και όλων των μορφών γνώσης. Η αναμόρφωση της έρευνας και η ανάπτυξη συστημάτων που προωθούν τον διαμοιρασμό της γνώσης δημιουργούν μία πρωτοφανή ευκαιρία για να χτιστεί ένα επιστημονικό περιβάλλον πιο ευρύ, ισότιμο και ανοικτό προς όλες τις ερευνητικές κοινότητες. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα συντελούνται σημαντικές δομικές αλλαγές που θα επιτρέπουν στους ερευνητές να διαθέτουν ανοικτά τα ερευνητικά τους δεδομένα και θα διευκολύνουν την εφαρμογή πρακτικών Ανοικτής Επιστήμης.

Στο επίκεντρο των φετινών συζητήσεων, εντός των ενημερωτικών δράσεων της Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης, είναι θέματα διαχείρισης ερευνητικών και προσωπικών δεδομένων. Θα παρουσιαστεί ο χάρτης εθνικών αποθετηρίων ερευνητικών δεδομένων, θα αναλυθεί η συνδρομή τους στις πανευρωπαϊκές υποδομές υπολογιστικού νέφους και η συμβολή τους στον δρόμο για την Ανοικτή Επιστήμη. Παράλληλα, καθώς σημαντικές ιδιότητες των δεδομένων, όπως για παράδειγμα το θέμα της ευαίσθητης πληροφορίας και των προσωπικών δεδομένων, αποθαρρύνουν την αποδοχή ανοικτών πρακτικών, θα παρουσιαστεί το εργαλείο Amnesia που παρέχει με αυτοματοποιημένο τρόπο υπηρεσίες ανωνυμοποίησης τους.

Η ενημερωτική εκδήλωση υποστηρίζεται από τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής εδώ.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
23/10/2020
Ώρα:
13:00 - 14:30
Κατηγορία Εκδήλωση:

Διοργανωτής

OpenAIRE – Εθνικός Κόμβος Ανοικτής Πρόσβασης

Χώρος Διεξαγωγής

Διαδίκτυο