Παιχνίδια

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΒΚΠ για την ανάπτυξη κυψελών αναψυχής και χαλάρωσης στο κτίριο της, είναι διαθέσιμα προς χρήση στον ισόγειο χώρο της βιβλιοθήκης παιχνίδια.

SeaLiT

Εικόνα του επιτραπέζιου παιχνιδιού SeaLiTTο παιχνίδι παίζεται από 2 έως 4 παίκτες/ριες, ο/η καθένας/μια εκ των οποίων είναι πλοιοκτήτης/ρια που στοχεύει να γίνει ο/η πλουσιότερος/η. Το παιχνίδι επεκτείνεται σε μια περίοδο από το 1790 έως το 1910 και κάθε έτος αντιστοιχεί σε έναν γύρο. Το παιχνίδι μπορεί να ξεκινήσει και να σταματήσει σε οποιαδήποτε χρονιά θέλουν. Υπάρχουν δύο τρόποι για να κερδίσει κάποιος/α, δηλαδή να χρεοκοπήσουν οι υπόλοιποι/ες ή να σταματήσει το παιχνίδι στο τέρμα κάθε γύρου, όπου στη συνέχεια καταμετρώνται τα χρήματα και η αξία της περιουσίας τους. Το παιχνίδι SeaLiT είναι προϊόν του ερευνητικού έργου του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ με τίτλο “Seafaring lives in Transition, Mediterranean Maritime Labor and Shipping, 1850s-1920s” (SeaLiT).

Τριάς

ΤριάςΗ Τριάς παίζεται από δύο παίκτες. Οι παίκτες/ριες διαλέγουν τρία -ίδιου χρώματος- πιόνια και τα τοποθετούν ένα τη φορά εναλλάξ σε οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειας κρίνουν. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μπορούν να μετακινήσουν κάθε φορά ένα πιόνι σε μία μόνο θέση, με απώτερο στόχο να σχηματίσουν μία γραμμή από τρία πιόνια. Νικητής/ρια ανακηρύσσεται όποιος/α σχηματίσει πρώτος/η τη γραμμή αυτή με τα τρία πιόνια.

Εννεάς

ΕννεάςΗ Εννεάς παίζεται από δύο παίκτες. Οι παίκτες/ριες διαλέγουν εννέα -ίδιου χρώματος- πιόνια και τα τοποθετούν ένα τη φορά εναλλάξ σε οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειας κρίνουν.  Στη συνέχεια μπορούν να μετακινούν ένα πιόνι τη φορά με σκοπό να σχηματίσουν μία τριάδα σε ευθεία γραμμή. Κάθε φορά που σχηματίζεται μια τριάδα, τότε ο/η παίκτης/ρια μπορεί να αφαιρεί ένα πιόνι από αυτά του/ης αντίπαλου τους/ης. Νικήτης ανακηρύσσεται όποιος/α καταφέρει να αφήσει τον/ην αντίπαλο με δύο μόνο πιόνια.

Οστομάχιον

ΟστομάχιονΤο Οστομάχιον του Αρχιμήδη παίζεται με 14 γεωμετρικά σχήματα που στο σύνολο τους σχηματίζουν ένα τετράγωνο. Με αυτά οι πάικτες/ριες καλούνται να σχεδιάσουν έναν ελέφαντα, μια περικεφαλαία, έναν πύργο, μια χήνα που πετάει, μια κολόνα, κ.α. Παράλληλα το Οστομάχιον είναι ένα πρόβλημα συνδυαστικής και γεωμετρίας προκειμένου να μπορέσει κάποιος/α να διατάξει τα σχήματα σε 536 διαφορετικούς τρόπους στο πλαίσιο του τετραγώνου.

Σκάκι

ΣκάκιΣτη βιβλιοθήκη διατίθεται ένα σετ σκακιού σιλικόνης με ψηφιακό ρολόι, καθώς κι επίσης ένα ξύλινο σκάκι.

Όροι χρήσης

Η χρήση τους γίνεται στο ισόγειο της ΒΚΠ και οι χρήστες/ριες δανείζονται το παιχνίδι που θέλουν με την Κάρτα Μέλους. Θα πρέπει να παραδίδουν το παιχνίδι στην κατάσταση που το παρέλαβαν και θα πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος -κατά την παράδοση- όλων των αφαιρούμενων μερών (π.χ. πιόνια).

Μέρος των παιχνιδιών έχουν δωρηθεί από την εταιρεία Legrand στο πλαίσιο του προγράμματος “Συνταγογράφηση βιβλιοθηκών”.

Οπτικοακουστικό υλικό

Η ΒΚΠ διαθέτει στη συλλογή της, εκτός από το έντυπο, και οπτικοακουστικό υλικό που αποτελείται κυρίως από βιντεοκασέτες και CD-ROMs. Το υλικό αυτό φυλάσσεται σε ειδικά συρτάρια στο τμήμα Υποστήριξης Χρηστών που βρίσκεται στον 2ο όροφο. Μαζί με το υλικό αυτό φυλάσσεται και το συνοδευτικό υλικό των έντυπων βιβλίων της ΒΚΠ, όπως δισκέτες, CD-ROMs κλπ. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν, επίσης, περισσότεροι από 1.000 μουσικοί δίσκοι ήχου ελληνικής και ξένης μουσικής. Όλο το παραπάνω υλικό δεν δανείζεται και διατίθεται για χρήση μόνο εντός των χώρων της ΒΚΠ.

Υλικό σε οπτικοακουστικά μέσα σχετικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στους χώρους του Κέντρου Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (3ος όροφος), το οποίο είναι και αυτό διαθέσιμο προς χρήση μόνο εντός των χώρων της ΒΚΠ.