Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πολύμνια

Πολύμνια: Πρόγραμμα για την αναβάθμιση των λειτουργιών & υπηρεσιών της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών με τη χρήση νέων τεχνολογιών (1996-2000)

Λογότυπο ΠολύμνιαΑντικείμενο του έργου ήταν η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΒΥΠ και η σύνδεση των περιφερειακών βιβλιοθηκών (Ιατρική Βιβλιοθήκη και επτά Τμηματικές) με την ΒΥΠ.

Η αναβάθμιση ξεκίνησε με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, απασχολούμενου με σύμβαση έργου, που θα βοηθούσε στα καθήκοντά του το υπάρχον προσωπικό, θα συνέβαλε στην απρόσκοπτη λειτουργία της ΒΥΠ κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες και θα αποτελούσε τον βασικό άξονα λειτουργίας των αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Το προσωπικό, παλαιό και νέο, συμμετείχε σε συνεχείς εκπαιδεύσεις και σεμινάρια, ώστε να μπορέσει να συμβαδίζει, κατά το δυνατόν, με τις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής μας.

Ένα σημαντικό στοιχείο ήταν η ανάπτυξη συλλογών τόσο σε βιβλιακό όσο και σε οπτικοακουστικό και ηλεκτρονικό υλικό. Στόχος ήταν η αγορά τουλάχιστον 35.000 βιβλίων για την δημιουργία ενός μέρους μια βασικής συλλογής. Τα βιβλία αυτά, καταλογογραφήθηκαν και παραδόθηκαν προς χρήση στους αναγνώστες.

Είχε επίσης σχεδιαστεί η αγορά υλικού, ώστε το Οπτικοακουστικό Τμήμα να ξεφύγει από τα μονοσήμαντα πλαίσια της εκμάθησης ξένων γλωσσών, αλλά και ο εμπλουτισμός της συλλογής σε οπτικούς δίσκους, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες πληροφόρησης όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επιπλέον υπογράφηκαν συμβόλαια για να επιτευχθεί η on-line πρόσβαση και σε άλλους διαθέτες (hosts) βάσεων δεδομένων του εξωτερικού.

Το υπάρχον τοπικό δίκτυο της ΒΥΠ αναβαθμίστηκε, έτσι ώστε να επιτρέπει την πρόσβαση πανεπιστημιακών και εξωτερικών χρηστών στον αυτοματοποιημένο κατάλογο υλικού της και την πρόσβαση των πανεπιστημιακών χρηστών στους υπάρχοντες οπτικούς δίσκους.

Σχεδιάστηκε η εγκατάσταση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που είχαν σχέση κυρίως με τους τρόπους προσπέλασης της πληροφορίας όπως: εγκατάσταση ενός εξυπηρετητή εγγράφων για την αποθήκευση και οργάνωση εγγράφων (διδακτορικές διατριβές, διπλωματικές εργασίες κλπ) που παράγονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ανάπτυξη προσωπικών σταθμών εργασίας που θα ολοκληρώνουν σε ένα κοινό περιβάλλον όλες τις υπηρεσίες της ΒΥΠ, εγκατάσταση ηλεκτρονικού κέντρου πληροφόρησης του κοινού σχετικά με τις δυνατότητες της ΒΥΠ και ενσωμάτωση στις βασικές υπηρεσίες της ΒΥΠ των προϊόντων ερευνητικών προγραμμάτων, στα οποία η Κεντρική Βιβλιοθήκη έχει λάβει μέρος.

Η όλη προσπάθεια της αναβάθμισης συνδυάστηκε με την εκπαίδευση και την υποστήριξη των χρηστών που επετεύχθη μέσω σεμιναρίων για την χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (CD-ROMs, αυτοματοποιημένος κατάλογος κλπ.) και μέσω ειδικών εκδόσεων (καταλόγων, δελτίων και πληροφοριακών φυλλαδίων).

Τέλος, στοχεύαμε στην διασύνδεση της Ιατρικής Βιβλιοθήκης και επτά Τμηματικών Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Πατρών με την ΒΥΠ με την χρήση ηλεκτρονικής δικτύωσης. Στις Βιβλιοθήκες αυτές αναπτύχθηκε, επίσης, ένα τοπικό δίκτυο με σύστημα διαχείρισης λειτουργιών και προσπέλαση σε οπτικούς δίσκους.