Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διαχείριση βιβλιογραφίας

Η ορθή διαχείριση των βιβλιογραφικών αναφορών επιτρέπει σε έναν ερευνητή να βελτιώνει τη συγγραφή των εργασιών του, να εναρμονίζεται με τις οδηγίες των μέσων δημοσίευσης και να αναδεικνύει δεξιότητες κριτικής σκέψης. Επίσης, οι βιβλιογραφικές αναφορές αποτελούν ένα μέσο διάδοσης και αξιολόγησης της επιστημονικής παραγωγής, άρα είναι απαραίτητο για την απόδειξη της ποιότητας και την αναγνώριση μιας εργασίας να αναφέρονται οι πηγές που έχουν χρησιμοποιηθεί. Οι βιβλιογραφικές αναφορές θα πρέπει να γίνονται οποτεδήποτε γίνεται αναφορά σε ιδέες, απόψεις, τοποθετήσεις ή κάθε άλλη έκφραση σκέψης και δημιουργίας άλλου μέσα σε ένα κείμενο. Ακόμη και αν δεν αναπαράγεται άμεσα ένα ξένο δημιούργημα, αλλά μια άποψη βασίζεται ή ακόμη κι αντιπαρατίθεται σε άλλες απόψεις, θα πρέπει να γίνεται σε αυτές η αντίστοιχή μνεία για το σκοπό της διαφύλαξης της επιστημονικής ακεραιότητας. Για τον λόγο αυτό η Βιβλιοθήκη συστήνει δύο εργαλεία για την καλύτερη οργάνωση της βιβλιογραφικής σας πληροφορίας, ώστε αυτή να είναι δομημένη και επαναχρησιμοποιήσιμη. Παράλληλα παρέχει υποστήριξη σε ερευνητές για την διαχείρισή της βιβλιογραφίας μέσω οδηγών ή σεμιναρίων.

οδηγός βιβλιογραφικών αναφορών

Γνωρίζετε ότι βιβλιογραφικές αναφορές διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της δημοσίευσης και τα πρότυπα (styles) που ισχύουν; Για παράδειγμα, με άλλον τρόπο γίνονται οι αναφορές σε μια πτυχιακή εργασία και με άλλον σε ένα άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό. Μπορείτε να ενημερωθείτε για την ορθή χρήση των βιβλιογραφικών αναφορών από τον σχετικό οδηγό της Βιβλιοθήκης.

Προγράμματα διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών

Λογότυπο εφαρμογής ZoteroΤο Zotero είναι ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα που αναπτύσσεται από έναν ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος δεν έχει οικονομικό συμφέρον στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών του. Το Zotero σάς βοηθά να οργανώσετε την έρευνά σας με όποιον τρόπο θέλετε. Μπορείτε να ταξινομήσετε τις εργασίες σας σε συλλογές και να τους προσθέσετε ετικέτες με λέξεις-κλειδιά, αλλά και να αυτοματοποιήσετε τις διαδικασίες και να δημιουργήσετε αποθηκευμένες αναζητήσεις που σας φέρνουν αυτόματα σχετικό υλικό. Δημιουργεί άμεσα αναφορές και βιβλιογραφίες για οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και απευθείας μέσα στο Word, το LibreOffice και το GoogleDocs. Υποστηρίζει περισσότερα από 10.000 στυλ αναφορών και μπορείτε να μορφοποιήσετε την εργασία σας ώστε να ταιριάζει με οποιονδήποτε οδηγό στυλ ή να καλύπτει κάθε απαίτηση δημοσίευσης. Προαιρετικά μπορεί να συγχρονίσει τα δεδομένα σας σε όλες τις συσκευές, διατηρώντας τα αρχεία, τις σημειώσεις και τις βιβλιογραφικές σας εγγραφές ενημερωμένα. Σάς επιτρέπει να συν-γράψετε μια εργασία με έναν συνάδελφο, να διανείμετε υλικό ή να δημιουργήσετε μια συλλογική ανοικτή λίστα βιβλιογραφικών αναφορών. Μπορείτε τέλος να συγκεντρώνετε αυτόματα τα βιβλιογραφικά στοιχεία των πηγών που σας ενδιαφέρουν από το διαδίκτυο.

Μπορείτε να κατεβάσετε το Zotero από τη διεύθυνση https://www.zotero.org.

Λογότυπο EndoteΣτο πλαίσιο της συνδρομής μας στο Web of Science το 2017 τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας έχουν πρόσβαση στην online έκδοση του EndNote. Οι χρήστες μας μπορούν να έχουν πρόσβαση EndNote είτε μέσω Web of Science, είτε απευθείας στο my.endnote.com. Οι χρήστες πρέπει να δημιουργήσουν τον δικό τους λογαριασμό στο σύστημα, καθώς αυτό δεν διασυνδέεται με τον ακαδημαϊκό λογαριασμό του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα Web of Science και EndNote έχουν ενσωματωθεί πλήρως. Αυτό επιτρέπει στα μέλη μας να κατασκευάζουν, να οργανώνουν, να διαχειρίζονται και να διαμοιράζονται τις δικές τους συλλογές βιβλιογραφικών αναφορών. Καθώς τα δύο συστήματα είναι πλήρως ενοποιημένα, οι χρήστες μπορούν να βλέπουν τον αριθμό των αναφορών (citations) των εργασιών που συλλέγουν και τις συνδέσεις (links) προς αυτές.

Οι χρήστες του συστήματος μπορούν, επίσης, να:

  • αναζητήσουν εγγραφές στην PubMed, τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, και σε εκατοντάδες άλλες πηγές
  • εισάγουν βιβλιογραφικές αναφορές και αρχεία PDF από online βάσεις δεδομένων και προσωπικούς φακέλους
  • αποθηκεύουν έως και 50.000 αναφορές και 2GB συνημμένα αρχεία
  • δημιουργούν ομάδες για να οργανώνουν τα μέλη τους από κοινού και να διαμοιράζονται τις εργασίες τους
  • συντάσσουν βιβλιογραφίες στο Microsoft Word

Καθώς το πρόγραμμα βασίζεται σε συνδρομητική υπηρεσία, συνιστούμε κατά τη χρήση του να λαμβάνετε αντίγραφα ασφαλείας, ώστε, εάν διακοπεί η πρόσβαση, να έχετε φυλάξει τις βιβλιογραφικές σας αναφορές.