Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στις απόπειρες απαξίωσής τους οι βιβλιοθήκες απαντούν με δυναμικότητα και δημιουργία! Το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών διεξάγεται κανονικά!

Aγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι και συνεργάτες

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες της χώρας μας ήρθαν αντιμέτωπα με ένα πρωτοφανές χτύπημα απαξίωσης και διάλυσής τους με την εφαρμογή του μέτρου της “διαθεσιμότητας”, στο πλαίσιο του οποίου 1349 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 94 συνάδελφοι βιβλιοθηκονόμοι, προβλέπεται να απομακρυνθούν από τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας τους, με σοβαρό ενδεχόμενο οι περισσότεροι από αυτούς τελικά να απολυθούν οριστικά.

Ως οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αντιμετωπίσαμε το δίλλημα για το αν θα έπρεπε να αναβάλλουμε τη διεξαγωγή του φετινού συνεδρίου ή να προχωρήσουμε. Η απομάκρυνση και οι πιθανές απολύσεις των συναδέλφων, οι απεργιακές κινητοποιήσεις και τα κλειστά ιδρύματα, το άγχος για την επόμενη μέρα των βιβλιοθηκών μας, οι πλείστες και σημαντικές πρακτικές/διαχειριστικές επιπτώσεις στη διοργάνωση και εντέλει η κάκιστη ψυχολογική διάθεση όλων μας φυσιολογικά έγερνε την πλάστιγγα προς την αναβολή του συνεδρίου.

Παρ’όλα αυτά ύστερα από συζητήσεις και διαβούλευση με πολλούς συναδέλφους από άλλες βιβλιοθήκες καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι απέναντι σε μια τέτοια επίθεση οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, οι βιβλιοθηκονόμοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι των θιγόμενων ιδρυμάτων καθώς και οι ίδιες οι βιβλιοθήκες ως οργανισμοί και θεσμοί, θα πρέπει να αντιτάξουν μια σθεναρή, δυναμική και κυρίως δημιουργική αντίδραση με στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας και την αποδόμηση της ηθικής και πρακτικής βάσης του μέτρου της “διαθεσιμότητας”, μέσω

  • της προβολής της πραγματικής εικόνας και του έργου των βιβλιοθηκών και των εργαζομένων σε αυτές
  • της παρουσίασης των θετικών επιπτώσεων του έργου μας στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που τελείται στα Ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα
  • της παρουσίασης των πραγματικών οικονομιών κλίμακας για το ελληνικό κράτος που επιτεύχθηκαν από την επιτυχή υλοποίηση από τις βιβλιοθήκες και το προσωπικό τους, σειράς πρωτοποριακών έργων σε ιδρυματικό ή και σε οριζόντιο/εθνικό επίπεδο
  • της καταγραφής των πραγματικών αναγκών των βιβλιοθηκών
  • της αναλυτικής περιγραφής της επόμενης ημέρας για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

Πάνω από όλα, με την απόφασή μας θεωρούμε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να δείξουμε σε όλους ότι οι ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, οι έλληνες βιβλιοθηκονόμοι, μέσω του έργου τους και των θεσμών τους ήταν, είναι και θα είναι παρόντες, ενεργοί και δημιουργικοί, χρήσιμοι, απαραίτητοι και αναπόσπαστα μέρη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στην χώρα μας.

Με βάση το σκεπτικό αυτό θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε ότι το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών θα διεξαχθεί κανονικά το διάστημα 23-25 Οκτωβρίου 2013 στην Πάτρα, σύμφωνα με τις παρακάτω απαραίτητες προσαρμογές σε επίπεδο θεματολογίας, προγράμματος και οργάνωσης:

  • Το συνέδριο αρχίζει επίσημα την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 και διαρκεί μέχρι την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013
  • Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου είναι αφιερωμένη στον αγώνα των συναδέλφων βιβλιοθηκονόμων και εργαζομένων στα πανεπιστήμια που πλήττονται από το μέτρο της “διαθεσιμότητας”. Δίνουμε το βήμα στους συναδέλφους, εκπροσώπους βιβλιοθηκών, πανεπιστημίων και άλλων φορέων, μέλη ΔΕΠ και ανθρώπους των επιστημών και των τεχνών, φοιτητές και απλούς πολίτες για να επιχειρηματολογήσουν ενάντια στη διαθεσιμότητα. Παράλληλα διοργανανώνουμε ανοικτές συζητήσεις και συνεντεύξεις τύπου και ενημέρωσης του τύπου και της κοινωνίας.
  • Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας θα διεξαχθούν κανονικά στους χώρους της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Η 2η και 3η ημέρα θα ακολουθήσει το αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος με μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές με σκοπό την μεγαλύτερη ανάδειξη των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στις βιβλιοθήκες, αλλά και στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία με την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.
  • Οι εργασίες της 2ης και 3ης ημέρας του συνεδρίου καθώς και η έκθεση του συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο Porto Rio (http://www.portoriohotel.gr/).
  • Οι εκπαιδευτικές ενότητες (tutorials) θα διεξαχθούν κανονικά το πρωί της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, πριν τις εκδηλώσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα, στους χώρους της ΒΚΠ, εφόσον συμπληρωθεί ικανός αριθμός συμμετεχόντων.
  • Η συμμετοχή τόσο στο συνέδριο, όσο και στις εκπαιδευτικές ενότητες είναι πλέον δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες.
  • Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο του συνεδρίου στη διεύθυνση: http://conference2013.lis.upatras.gr/index.php/palc/22palc/schedConf/program. Το αναλυτικό πρόγραμμα της 1ης ημέρα αναμένεται να διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Καλούμε τους συναδέλφους, συνεργάτες και φίλους των ελληνικών Βιβλιοθηκών να δώσουν το παρών στο φετινό συνέδριο και να συμβάλλουν στην προσπάθεια να ακουστεί δυνατά η φωνή μας και το έργο σε ολόκληρη την κοινωνία.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 22ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Leave a Reply