Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Απολογισμός της δράσης “Ανταλλακτικός πάγκος”

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκίνησε μια νέα δράση, προκειμένου να βοηθήσει κοινωφελή σωματεία της πόλης των Πατρών. Δημιούργησε έναν ανταλλακτικό πάγκο διάθεσης βιβλίων, όπου τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας καλούνταν, για κάθε βιβλίο που έπαιρναν από το αποσυρθέν υλικό της Βιβλιοθήκης, να προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκαμε: α) να ωφεληθούν τα μέλη της κοινότητας από τα βιβλία που πλέον δεν χρειάζονταν στην συλλογή μας, β) να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που βρίσκονταν σε αντικειμενική ανάγκη και γ) να αποσυμφορηθεί η Βιβλιοθήκη από πλεονάζον υλικό, ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος από άλλες υπηρεσίες και νεοεκδοθέντα βιβλία.

Κατά κύριο λόγο, τα καλέσματά μας αφορούσαν τρόφιμα και είδη ανάγκης, ενώ τον Σεπτέμβριο συλλέχτηκαν σχολικά είδη για την ενίσχυση μαθητών σε οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες. Οι περισσότερες από τις διανομές αυτές κοινοποιήθηκαν δημόσια στην σελίδα της Βιβλιοθήκης στο Facebook, όχι με διάθεση προβολής, αλλά με πρόθεση απολογισμού και διαφάνειας προς τα μέλη της κοινότητας που αγκάλιασαν τη δράση μας. Σημειώνουμε παρακάτω όλα τα κοινωφελή σωματεία που επιλέχτηκαν προσεκτικά για την προσφορά σε συνανθρώπους της πόλης:

  • Φωτεινό Αστέρι
  • Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών
  • Σύλλογος Ελληνο-Ουκρανικής φιλίας «Ο Φάρος»
  • Κοινωνική Κουζίνα Δωρεάν Φαγητό Για Όλους «Ο Άλλος Άνθρωπος»
  • «Γαληνή Αναπήρων Παίδων» – Κιβωτός της Αγάπης
  • Φιλόπτωχο ταμείο Δήμου Ρίου

Τα περισσότερα από αυτά τα σωματεία δέχτηκαν είδη δύο ή περισσότερες φορές. Συνολικά συγκεντρώθηκαν πάνω από 70 ογκώδεις κούτες με τρόφιμα μακράς διαρκείας, ελαιόλαδο, είδη πρώτης ανάγκης, σχολικά είδη και ρούχα. Μετά από έντεκα περίπου μήνες, μπορούμε να είμαστε όλοι υπερήφανοι για την επιτυχία της δράσης, καθώς οι φοιτητές/ριες, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Βιβλιοθήκης και προσέφεραν ό,τι μπορούσαν. Ευχαριστούμε θερμά όσους συμμετείχαν στη δράση αυτή και ελπίζουμε ότι η Βιβλιοθήκη υπήρξε ένας κρίκος σε μια αλυσίδα κοινωνικής αλληλεγγύης που χρειαζόμαστε.