Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νέα υποδομή ομόσπονδης πρόσβασης σε επιστημονικό περιεχόμενο

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας ανέπτυξε μια νέα υποδομή για την ομόσπονδη πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Η ομόσπονδη πρόσβαση δίνει τη δυνατότητα στα μέλη των ιδρυμάτων του Συνδέσμου να έχουν πρόσβαση σε συνδρομητικές πηγές δίχως να είναι στο δίκτυο του Ιδρυματός τους ή να χρειάζεται να ενεργοποιούν εικονικά δίκτυα (VPNs).

Η υποδομή βασίζεται σε οντότητες διαμεσολάβησης (SAML IdP/SP proxy) και αναπτύχθηκε με στόχο να απλοποιήσει τη συμμετοχή των μελών του Συνδέσμου σε διαδικασίες ‘single sign on’ στα συστήματα των εκδοτών. Η υποδομή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σύνδεσης που αφορούν τόσο τις μεμονωμένες συνδρομές των Bιβλιοθήκων, όσο και τις κεντρικές συνδρομές του Συνδέσμου, αρκεί ο εκδότης/πάροχος να είναι μέλος της ελληνικής ομοσπονδίας.

Η νέα υποδομή διασυνδέεται σταδιακά με τα συστήματα των εκδοτών και θα λειτουργεί παράλληλα με τον υφιστάμενο μηχανισμό ομόσπονδης πρόσβασης. Ως τώρα διασυνδέεται με την πλατφόρμα της ΙΕΕΕ Xplore για την οποία δίνονται οι παρακάτω οδηγίες:

  • Επιλογή “Institutional Sign In”
  • Στο αναδυόμενο παράθυρο επιλέγετε τον σύνδεσμο “Shibboleth” που βρίσκεται επιλογή κάτω δεξιά.
  • Επιλογή, είτε αλφαβητικά, είτε με αναζήτηση, του “HEAL-Link”
  • Επιλογή του Ιδρύματος μας και ολοκλήρωση των βημάτων της διαδικασίας με τη μετάβαση στο περιβάλλον σύνδεσης.