Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eπισκόπηση της ελληνικής συμμετοχής στο έργο SCOAP3 για την τριετία 2014-2016

Το SCOAP3 είναι ένα έργο στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 3.000 βιβλιοθήκες και οργανισμοί από περίπου 40 χώρες του κόσμου και το οποίο στοχεύει να μετατραπούν -μερικώς ή ολικώς- τα κυριότερα περιοδικά του πεδίου high energy physics σε περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης, τουλάχιστον για τα μέλη/εταίρους του έργου. Το SCOAP3, μετά από ένα πολύχρονο ερευνητικό στάδιο, πέρασε σε κανονική λειτουργική φάση στις αρχές του 2014, οπότε -βάσει ενός διεθνούς διαγωνισμού- άρχισε τη συνεργασία με τα κορυφαία περιοδικά στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο. Τα περιοδικά αυτά, μερικά εκ των οποίων έχουν πολύ υψηλούς δείκτες απήχησης, μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα https://scoap3.org/scoap3journals/.

Κάθε χώρα/μέλος συμμετέχει στον προϋπολογισμό του έργου με ένα ποσό που έχει προκύψει από κατάλληλο αλγόριθμο, ο οποίος είχε αναπτυχθεί στο ερευνητικό στάδιο του έργου και ο οποίος λαμβάνει υπ’ όψιν του τον αριθμό των ερευνητικών δημοσιεύσεων κάθε χώρας/μέλους στο πεδίο. Συγκεκριμένα η Ελλάδα τη διετία 2014-2015 αντιπροσώπευσε το 0.7% της εκδοτικής παραγωγής στα high energy physics και βάσει αυτού του ποσοστού υπολογίζεται πλέον η συμμετοχή της χώρας για την επόμενη τριετία. Το κόστος συμμετοχής της χώρας για την πρώτη τριετία, 2014-16, είχε διαμορφωθεί στα 38.500€ κατά έτος και καλύφθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.

Σύμφωνα με τον υπάλληλο της ΒΚΠ Πάνο Γεωργίου, ο οποίος έχει οριστεί από τον ΣΕΑΒ εκπρόσωπος της χώρας στο SCOAP3:

Το έργο καλύπτει κεντρικά το κόστος δημοσίευσης άρθρων ανοικτής πρόσβασης στα συγκεκριμένα περιοδικά ενώ από την πλευρά τους οι εκδότες των περιοδικών μείωσαν κατ’αντίστοιχα ποσά τις συνδρομές των μελών του SCOAP3 ώστε αυτά θεωρητικά τουλάχιστον να κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση του έργου.

Πρακτικά, χρήματα που διατίθονταν για συνδρομή σε κάποιο περιοδικό, πλέον κατευθύνονται για την χρηματοδότηση της Ανοικτής Πρόσβασης, ώστε να μην επιβαρύνονται καθόλου οι συγγραφείς. Περισσότερα για όλη τη μεθοδολογία του έργου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://scoap3.org/what-is-scoap3/.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα του SCOAP3 Repository, οι δημοσιεύσεις των Ελλήνων ερευνητών στο πλαίσιο του έργου έχουν φτάσει τις 665, σύμφωνα με την παρακάτω ταξινόμηση κατά περιοδικό:

  • Advances in High Energy Physics (Hindawi): 9 δημοσιεύσεις
  • European Physical Journal C (Springer/SIF): 157 δημοσιεύσεις
  • Journal of Cosmology and Astroparticle Physics (IOPP/SISSA): 16 δημοσιεύσεις
  • Journal of High Energy Physics (Springer/SISSA): 287 δημοσιεύσεις
  • New Journal of Physics (IOPP/DPG): 3 δημοσιεύσεις
  • Nuclear Physics B (Elsevier): 24 δημοσιεύσεις
  • Physics Letters B (Elsevier): 169 δημοσιεύσεις

Leave a Reply