Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ηχογραφήσεις από το Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Πατρών

Θα θέλαμε να σας ενημερώσούμε ότι ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση της ψηφιακής συλλογής Διογένεια, η οποία συλλέγει τεκμήρια μνήμης, υψηλής ιστορικής σημασίας, για το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Πάτρα, την Αχαϊα και την Ελλάδα. Η αναβάθμιση αυτή επιτρέπει, μέσω ενός νέου μηχανισμού προβολής (player), της ανάδειξης κι άλλων μορφών αρχείων, όπως είναι οι ηχογραφήσεις του Ιστορικού Αρχείου.

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει τα αρχεία ήχου ομιλιών που έχουν δοθεί σε διάφορες περιστάσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών (εορτασμοούς, αναγορεύσεις, τον θεσμό του Πολιτικού Βήματος, κλπ.), μεταξύ των οποίων περιλαμβανονται οι ομιλίες των Γλαύκου Κληρίδη, Yasset Arafat, Βασίλη Λυσσαρίδη, Κώστα Αξελού, Σταύρου Ψυχάρη, Μίκη Θεοδωράκη, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κ.α.

Τα αρχεία αυτά προέρχονται από τις καταγραφές τους σε μαγνητικές ταινίες κοινού τύπου και έχουν ψηφιοποιηθεί -κατόπιν πρωτοβουλίας της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης- δωρεάν από την εταιρεία Realiscape/Typorama. Οι πρωτότυπες κασέτες ανήκουν στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Πατρών και φυλάσσονται στην Αρχειοθήκη της ΒΚΠ.

Τα ψηφιακά αρχεία των ηχογραφήσεων δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στο ευρύ κοινό μέχρι να αδειοδοτηθούν κατάλληλα, αλλά μπορούν να ζητηθούν από τη Βιβλιοθήκη για λόγους ιστορικής μελέτης και έρευνας. Δείγμα από το ψηφιακό αρχείο των ηχογραφήσεων αυτών είναι η ομιλία του Ομότιμου Καθητητή του Τμήματος Βιολογίας και πρώην Πρυτάνεως Σταμάτη Αλαχιώτη.