Προηγμένα συστήματα και υπηρεσίες πρόσβασης σε φυσικούς-εικονικούς χώρους πληροφορίας, 2005-2008
Έργο της ΓΓΕΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος Ενίσχυσης Ερευνητικού Δυναμικού ΠΕΝΕΔ, στο οποίο συνεργάζονται το HCI Group, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών και η εταιρεία LogicDIS S.A.
Σύντομη περιγραφή του έργου
Οι σύγχρονες βιβλιοθήκες παρέχουν στους χρήστες τους υπηρεσίες πρόσβασης σε περιεχόμενο συμβατικής ή ψηφιακής μορφής. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση η οποία θα ενοποιεί την πρόσβαση σε φυσικούς και ψηφιακούς χώρους παρέχοντας στους χρήστες μια ενιαία ανθρώπινη εμπειρία.
Στόχος αυτού έργου, που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ερευνητικού Δυναμικού ΠΕΝΕΔ2003 της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, ήταν η μελέτη της αλληλεπίδρασης των χρηστών με υβρiδικούς χώρους πληροφόρησης, δηλαδή συνδυασμούς ψηφιακών βιβλιοθηκών και φυσικών χώρων βιβλιοθηκών, μέσω κοινής διεπαφής χρήσης. Η έρευνα αυτή βασίστηκε στις εξελίξεις στην τεχνολογία υπολογιστών όπως τα ασύρματα δίκτυα και οι ασύρματες φορητές τερματικές συσκευές, όπως τα personal digital assistants (PDA), και τα κινητά τηλέφωνα.
Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε ένα πρωτότυπο σύστημα επαναχρησιμοποιούμενων τεχνολογιών και καινοτόμων υπηρεσιών ώστε να μελετηθούν φαινόμενα που αφορούν την αλληλεπίδραση του χρήστη με τις διαφορετικές πτυχές ενός ενιαίου φυσικού και ψηφιακού περιβάλλοντος, πλούσιου σε πληροφορίες. Το σύστημα αυτό, που είχε κωδικοποιηθεί ως πρωτότυπο Hybrid Academic Library (HAL) στα πλαίσια της πρότασης, εγκαταστάθηκε στο χώρο μιας μεγάλης ακαδημαϊκής Βιβλιοθήκης της χώρας μας, της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Φορείς
Οι φορείς που συμμετείχαν στο έργο είναι:
– Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Ομάδα Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή
– Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας, Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης
– Βιβλιοθήκη & Υπηρεσία Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Πατρώ
– LOGIC-DIS