Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Citizen-enhanced open science in Southeastern Europe Higher Education knowledge hubs

Λογότυπο έργου CeOS_SEΠαρόλο που η Επιστήμη των Πολιτών (Citizen Science, ΕτΠ) έχει υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα πολιτικής της ΕΕ, η αποσύνδεση μεταξύ ΕτΠ και Ανοικτής Επιστήμης (Open Science) είναι πρόδηλη. Πολύ συχνά η ΕτΠ παράγει δεδομένα και αποτελέσματα που παραμένουν ως επί το πλείστον μικρής κλίμακας και ελάχιστα προσβάσιμα. Έτσι, υπάρχει ένα τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό για τη σύνδεσή τους με την πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την Ανοικτή Επιστήμη – συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στο European Open Science Cloud (EOSC) και παρατηρητηρίων πολιτών – που θα επέτρεπαν την ανοικτή, διαφανή και υπεύθυνη κοινή χρήση και επαναχρησιμοποίηση τους, αλλά και τη σύνδεσή τους με τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων κοινωνικών προκλήσεων (βλ. Στόχοι Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ). Υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθεί μια σύνδεση της κοινωνίας με την επιστήμη και οι ερευνητικές βιβλιοθήκες μπορούν να αποτελέσουν βασικό παράγοντα. Πολλές βιβλιοθήκες έχουν αναπτύξει υπηρεσίες υποστήριξης ΕτΠ, άλλες βασίζονται σε πολίτες για να επεξεργαστούν τις συλλογές τους, ενώ πρωτοβουλίες ΕτΠ, όπως το SciStarter, συνεργάστηκαν με ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή κοινών δράσεων.

Εστιάζοντας στην Ανοικτή Επιστήμη που υποστηρίζεται από την ΕτΠ και συνδέοντας με το EOSC, το έργο αυτό που εντάσσεται στο Erasmus+, Key Action 2, στοχεύει στην άμεση ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων ΕτΠ στον ενάρετο κύκλο της Ανοικτής Επιστήμης. Υποστηρίζεται ιδιαίτερα μια γεωγραφική περιοχή, η Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΝΑ), λόγω της εμφανιζόμενης έλλειψης συνεργιών Ανοικτής Επιστήμης και ΕτΠ. Το έργο παίρνει ως ιδανικές τοποθεσίες ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες που λειτουργούν σε ΑΕΙ, που συνεργάζονται με δημόσιες και άλλες βιβλιοθήκες, ως κόμβους ανοικτής γνώσης και καινοτομίας. Στο έργο συμμετέχουν:

1. LIBER (NL)
4. Cyprus University (CY)
2. Syddansk University (DK)
5. University of Belgrade (RS)
3. University of Torino (IT)
6. National & University Library Zagreb (HR)
4. University of Patras (GR)
7. Sofia University of Library Studies and Information Technologies (BG)

Στοιχεία έργου

Λογότυπο Erasmus PlusΙστότοπος: http://ceosse-project.eu/
Διάρκεια έργου: 01/01/2022 – 31/12/2024 (36 μήνες)
Χρηματοδότηση: Erasmus+

Ο ρόλος της ΒΚΠ

Η ΒΚΠ ήταν επικεφαλής του πακέτου εργασιών “PR5: Uptake of citizen science in Higher education curricula and open science practice in SE Europe” που διήρκεσε από τον Αύγουστο του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024. Σε αυτό το διάστημα κατάφερε, με τη βοήθεια των εταίρων, να πραγματοποιήσει μια έρευνα απευθυνόμενη στους φοιτητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σχετικά με την ένταξη της Επιστήμης των Πολιτών στο πρόγραμμα σπουδών τους. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με διδάσκοντες για να δώσουν τη δική τους οπτική σχετικά με την ΕτΠ και που αυτή ταιριάζει στο πρόγραμμα σπουδών. Μπορείτε να βρείτε τις συνεντεύξεις στο κανάλι του CeOS_SE στο YouTube, ενώ τη μεθοδολογία γι’ αυτές στη σχετική αναφορά.

Σχετικά νέα