Η τεχνολογική εξέλιξη ανέδειξε την ψηφιοποίηση των κάθε είδους έντυπων αρχείων σε μια απαραίτητη επιλογή για τις σύγχρονες βιβλιοθήκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επιλογή των αρχείων προς ψηφιοποίηση, οι τεχνικές προδιαγραφές αλλά και οι επιλογές για τη πρόσβαση των χρηστών στα νέα ψηφιακά αρχεία, αποτελούν ανεξάρτητη επιλογή κάθε βιβλιοθήκης. Εκτός από τις περιπτώσεις διπλής και πλέον ψηφιοποίησης του ίδιου αρχείου από διαφορετικές βιβλιοθήκες, με ανάλογη επιβάρυνση του συνολικού κόστους, δεν υπάρχει διαθέσιμη μια συγκεκριμένη στρατηγική που θα μπορούσε να βοηθήσει το χρήστη, εάν και πού βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή τα αρχεία που τον ενδιαφέρουν και μάλιστα σε μορφή πλήρους κειμένου.
Με βάση τα παραπάνω το πρόγραμμα DIEPER είχε ως σκοπό την δημιουργία ενός κεντρικού σημείου πρόσβασης, όπου όλα τα ψηφιοποιημένα περιοδικά από κάθε πηγή θα αρχειοθετούνται και θα συνδέονται με αξιόπιστα και συγκεντρωτικά αρχεία άρθρων από περιοδικά σε διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης. Τα αρχεία αυτά θα ήταν προσπελάσιμα ισότιμα από άλλα σημεία (π.χ. WWW σελίδες και βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων) αλλά το σημείο «πηγή» θα ήταν το μοναδικό μέρος όπου θα ψηφιοποιούνταν όλα τα σχετικά αρχεία. Επιπρόσθετα, μια μηχανή αναζήτησης του σημείου ‘πηγής’ θα επέτρεπε την αναζήτηση άρθρων σε μορφή πλήρους κειμένου ή τουλάχιστον την αναζήτηση στους πίνακες περιεχομένων των ψηφιοποιημένων περιοδικών.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα συνεισέφεραν αφ’ ενός στη δημιουργία μιας εικονικής βιβλιοθήκης περιοδικών «ψηφιοποιώντας» μερικά περιοδικά ο καθένας και αφ’ ετέρου στην τεχνική πραγματοποίηση της βέλτιστης on-line πρόσβασης και ανάκτησης δεδομένων, ενώ την ίδια στιγμή θα καθιστούσαν προσπελάσιμα όλα τα υπάρχοντα ψηφιακά περιοδικά.
Εγκαθιστώντας μια τέτοια δομή υπήρχε η προσδοκία ότι θα αναπτύσσονταν μια ενιαία στρατηγική για τη ψηφιοποίηση σε όλη την Ευρώπη βασισμένη στις ελάχιστες προδιαγραφές για πρόσβαση και ανάκτηση δεδομένων. Η δομή αυτή θα βοηθούσε στην εικονική κάλυψη των κενών των συλλογών των βιβλιοθηκών και πιθανόν μακροπρόθεσμα να συνέβαλε στη μείωση του λειτουργικού κόστους τους.
Οι εταίροι του προγράμματος ήταν:
- Copenhagen, DK, Royal Library
- Frankfurt, DE, ABC-Datenservice (subcontractor)
- Goettingen, DE, State and University Library of Lower Saxony
- Graz, AT, University Library / Karl-Franzens-University
- Heidelberg, DE, Springer-Verlag Ltd & Co. KG
- Helsinki, FI, Helsinki University Library / University of Helsinki
- Leuven, BE, University Library / Catholic University of Leuven
- Paris, FR, University Library / Rene Descartes – Paris V University
- Patras, GR, Library & Information Service / University of Patras
- Siena, IT, Department of Information Engineering / University of Siena
- Tartu, EE, University Library / Tartu University
Η διάρκεια του προγράμματος ήταν 26 μήνες.