Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

01Νοε09:0017:00ΠροβεβλημένοΟι προοπτικές της Επιστήμης των Πολιτών για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση και έρευνα

Επικεφαλίδα εκδήλωσης

Ώρα

(Παρασκευή) 09:00 - 17:00(GMT+02:00)

Λεπτομέρειες

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου CeOS_SE (Citizen-enhanced Open Science in Southeastern Europe Higher Education knowledge hubs, πρόγραμμα Erasmus+) διεξάγεται ημερίδα (multiplier event) που θα εστιάσει σε παραδείγματα εφαρμογής δράσεων της Επιστήμης των Πολιτών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και στις βιβλιοθήκες τους.

Μέρος της ημερίδας θα αφιερωθεί στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των ευρημάτων του έργου, όμως σκοπός της ημερίδας είναι να αναδείξει καλές πρακτικές της επικοινωνίας της επιστήμης και της Επιστήμης των Πολιτών μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο αυτού του σκοπού, θα υπάρξουν προσκεκλημένοι από όλη την Ελλάδα, που θα μιλήσουν και θα μοιραστούν την εμπειρία τους και την γνώση τους πάνω σε θέματα Επιστήμης των Πολιτών.

H ημερίδα στοχεύει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο διαλόγου και προβληματισμού για το μέλλον της Επιστήμης των Πολιτών στην Ελλάδα, εξετάζοντας τις προοπτικές και τις μελλοντικές κατευθύνσεις αυτής. Επιδιώκεται να προωθηθεί η δημιουργία και η υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών που συμμετέχουν ενεργά στην επιστημονική έρευνα και να αναδειχθεί η αξία της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών φορέων και κοινωνίας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά δια ζώσης στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Ορισμένες ομιλίες θα είναι στα αγγλικά, δίχως όμως δυνατότητα μετάφρασης, και απομακρυσμένα, μέσω Zoom. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εγγραφή στον σύνδεσμο https://library.upatras.gr/registration-form/. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας.

Πρόγραμμα Ημερίδας

10.00-11.30 Επιστήμη των Πολιτών και Ερευνητικές Βιβλιοθήκες

  • Παρουσίαση του προγράμματος Citizen-Enhanced Open Science in Southeastern Europe Higher Education Knowledge Hubs (CeOS_SE) και των αποτελεσμάτων του (20 λεπτά) Γιάννης Τσάκωνας, ΒΚΠ Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Η κατάσταση που επικρατεί στα προγράμματα σπουδών (20 λεπτά) / Θεοδώρα Καραΐσκου, ΒΚΠ Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Ο οδικός χάρτης για την Επιστήμη των Πολιτών στις Βιβλιοθήκες στα Βαλκάνια (20 λεπτά) / Aleksandra Trtovac και Nataša Dakić, University of Belgrade Library “Svetozar Marković” (απομακρυσμένη παρουσίαση στα αγγλικά)
  • Η θέση της Επιστήμης των Πολιτών στην πολιτική ανοικτοτητας της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (20 λεπτά) / Ηρώ Τζορμπατζάκη και Κώστας Ζωντανός, ΒΚΠ Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
  • Συζήτηση (10 λεπτά)

Διάλειμμα (30 λεπτά)

12.00-13.00 Επικοινώνηση της Επιστήμης, Επιστήμη των Πολιτών και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

  • Επικοινωνία της Αρχαίας Επιστήμης: προσεγγίσεις και ανατροφοδότηση / Αναστασία Δοξανάκη, Μιχάλης Σιάλαρος και Χρήστος Παπαθεοδώρου, Ancient Science Portal (30 λεπτά)
  • Οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες σε περιόδους κρίσης: υποστήριξη Ουκρανών προσφύγων μέσω δράσεων ανοικτής καινοτομίας / Στεφανία Οικονόμου, Web2Learn (30 λεπτά)

Διάλειμμα – ελαφρύ γεύμα (60 λεπτά)

14.00-16.00 Η Επιστήμη των Πολιτών στις Βιολογικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες

  • ΟΡΝΙΘΟΠΟΛΙΣ: μελετώντας την αστική βιοποικιλότητα μαζί με τους πολίτες / Σίνος Γκιώκας, Τμήμα Βιολογίας, Παν. Πατρών (20 λεπτά)
  • Επιστήμη των Πολιτών: η συμβολή της στην αύξηση της επιστημονικής γνώσης / Νικολέττα Σιδηροπούλου, iSea Greece (20 λεπτά)
  • Επιστήμη των πολιτών και βιοποικιλότητα: μια μεγάλη εικόνα από τον κόσμο και μία από την Ελλάδα / Μαρία Πανίτσα και Διαμαντίνα Νικολάου, Τμήμα Βιολογίας, Παν.  Πατρών (20 λεπτά)
  • International Pellet Watch and Ocean Travellers: global citizen science projects / Χρυσή Καραπαναγιώτη, Τμήμα Χημείας, Παν. Πατρών (20 λεπτά)
  • Η επιστήμη των πολιτών στη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης / Σταυρούλα Κορδέλλα, Κέντρο Εριφύλη (20 λεπτά)
  • Ενημέρωση για το έργο Gromada / Στεφανία Οικονόμου, Web2Learn (10 λεπτά)
  • Συζήτηση (10 λεπτά)

Κλείσιμο

Περισσότερα