Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συμμετοχή του ΣΕΑΒ στην ABC Global Book Service

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών υπέγραψε συμφωνία με το Accessible Books Consortium (ABC), μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας, για τη συμμετοχή της AMELib στην υπηρεσία ABC Global Book Service.

Η ABC Global Book Service είναι ένας παγκόσμιος ηλεκτρονικός κατάλογος βιβλίων σε προσβάσιμους μορφότυπους που παρέχει σε εξουσιοδοτημένες οντότητες τη δυνατότητα αναζήτησης και υποβολής αιτημάτων για προσβάσιμα βιβλία. Η εν λόγω υπηρεσία, παλαιότερα γνωστή ως υπηρεσία TIGAR, είναι ένας ηλεκτρονικός κατάλογος που επιτρέπει στις συμμετέχουσες βιβλιοθήκες για τους τυφλούς και τους οργανισμούς που εξυπηρετούν άτομα με εντυπο-αναπηρία, να αποκτήσουν εύκολα το προσβάσιμο περιεχόμενο που χρειάζονται ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει τους στόχους της Συνθήκης του Μαρακές σε πρακτικό επίπεδο.

Οι συμμετέχοντες φορείς εντάσσουν τον κατάλογό τους και μπορεί να ζητήσουν προσβάσιμα ψηφιακά βιβλία που συνεισφέρουν άλλοι οργανισμοί με σκοπό τη συμπλήρωση της συλλογής και διανομής του σε άτομα με προβλήματα όρασης, ή άλλης εντυπο-αναπηρίας. Στις χώρες που έχουν επικυρώσει και εφαρμόσει τις διατάξεις της Συνθήκης VIP του Μαρακές, όπως η Ελλάδα, τα βιβλία αυτά μπορούν να ανταλλάσσονται διασυνοριακά μεταξύ των συμμετεχουσών εξουσιοδοτημένων οντοτήτων χωρίς να ζητούν άδεια από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων.