Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πρόγραμμα εθελοντικής συνεισφοράς στη δημιουργία προσβάσιμου διδακτικού υλικού

Η εντυπο-αναπηρία ως όρος αναφέρεται στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην ανάγνωση έντυπου υλικού χωρίς υποβοήθηση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω μιας φυσικής αναπηρίας που δεν του/της επιτρέπει να κρατήσει ένα βιβλίο, λόγω μιας αντιληπτικής ή μαθησιακής δυσκολίας, όπως δυσλεξία, λόγω τύφλωσης ή οπτικής αναπηρίας. Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που πρακτικά απαγορεύει την ισότιμη πρόσβαση όλων των φοιτητών στην πληροφορία και τη γνώση.

Εάν θέλετε να βοηθήσετε τους εντυπο-ανάπηρους φοιτητές, δηλώστε τώρα συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντικής συνεισφοράς στη δημιουργία προσβάσιμου διδακτικού υλικού και στήριξης ΑΜΕΑ της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ισότιμης πρόσβασης στη γνώση.

Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δώσουμε βιβλία και διδακτικό υλικό προσβάσιμο σε εντυπο-ανάπηρους φοιτητές με τη σάρωση διδακτικού και εξεταστέου υλικού, την οπτική αναγνώριση χαρακτήρων, την επιμέλεια των ψηφιακών εγγράφων, την πληκτρολόγηση χειρόγραφων σημειώσεων, κλπ.

Σημειώνεται ότι δεν απαιτούνται ειδικές και σύνθετες γνώσεις και δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός. Χρειάζεται μόνο επιθυμία για προσφορά και υπευθυνότητα στο χρόνο που μπορεί ο καθένας από εσάς να διαθέσει.

Συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που βρίσκεται παρακάτω και το προσωπικό της ΒΚΠ θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας.

[Η φόρμα έχει κλείσει. Επικοινωνήστε με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης για περισσότερες λεπτομέρειες]

Στους εθελοντές χορηγείται πιστοποιητικό.

Η πρόσκληση υλοποιείται στο πλαίσιο δράσεων της Βιβλιοθήκης του Συνεργατικού Δικτύου Διαθετών Προσβάσιμης Βιβλιογραφίας υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.). Τα μέλη του Συνεργατικού Δικτύου εργάζονται, μοιράζονται προσβάσιμο υλικό, τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές, στη βάση της εξαίρεσης του περιουσιακού δικαιώματος του δημιουργού, όπως αυτό προβλέπεται στα άρθρα 5(3)(b) και 5(5) της Οδηγίας 2001/29/EC, ενσωματώνεται στα άρθρα 28Α και 28Γ του νόμου 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα», και εξειδικεύεται στην Υπουργική Απόφαση «Αναπαραγωγή έργου πνευματικής ιδιοκτησίας προς όφελος τυφλών και κωφαλάλων, και επέκταση της ρύθμισης σε άλλες κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες» (ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/98546, ΦΕΚ Β 2065 24.10.2007). Στο Συνεργατικό Δίκτυο συμμετέχουν αποκλειστικά αρμόδιοι φορείς για την αναπαραγωγή έργων, σύμφωνα με το άρθρο 28 Α του N. 2121/1993, έτσι όπως περιγράφονται στο άρθρο 2 της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Ειδικότερα, στο Συνεργατικό Δίκτυο συμμετέχουν όσες ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες–μέλη του ΣΕΑΒ το επιθυμούν και φορείς που εξυπηρετούν εντυπο-ανάπηρα άτομα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Περισσότερες πληροφορίες: κυρία Δώρα Λοτσάρη, 2610969628, email: dlotsari@upatras.gr

Leave a Reply