Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πρόσβαση στην Cambridge Structural Database

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών παρέχεται πρόσβαση στην Cambridge Structural Database (CSD). Η CSD είναι ένα ολοκληρωμένο αποθετήριο αναγνωρισμένων και επιμελημένων οργανικών και μεταλλο-οργανικών κρυσταλλικών δομών μικρομορίων. Έχοντας ιδρυθεί το 1965 και με ιστορικές δομές που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920, η CSD περιέχει πάνω από 1,1 εκατομμύρια ακριβείς τρισδιάστατες δομές με δεδομένα από αναλύσεις περίθλασης ακτινών Χ και νετρονίων και πρόσθετη επιμέλεια από το Cambridge Crystallographic Data Centre.

Οι οργανικές κρυσταλλικές δομές περιλαμβάνουν, φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα, αγροχημικά, χρωστικές, εκρηκτικά, πρωτεϊνικούς συνδέτες, κ.α., ενώ οι μεταλλο-οργανικές κρυσταλλικές δομές περιλαμβάνουν Μεταλλικά Οργανικά Πλαίσια (MOFs), μοντέλα για νέους καταλύτες, πορώδεις σκελετούς αποθήκευσης αερίου, βασικούς χημικούς δεσμούς, κ.α.

Η βάση δεδομένων χρησιμοποιείται από ερευνητές από τις φαρμακευτικές, αγροχημικές και τις χημικές βιομηχανίες και είναι πλήρως ιχνηλατίσιμη και προσβάσιμη, παρέχοντας πληροφορίες για μεγάλα δεδομένα και χρησιμοποιώντας ισχυρούς αλγόριθμους για μοριακή ανάλυση. Είναι ένα αποθετήριο δεδομένων με πιστοποίηση CoreTrustSeal και όλες οι δομές που κατατίθενται ηλεκτρονικά διαθέτουν δικό τους DOI που βοηθά στην εφαρμογή των αρχών FAIR για διαλειτουργικότητα και επανάχρηση των δεδομένων.

Η πρόσβαση για την αναζήτηση γίνεται από την ιστοσελίδα https://www.ccdc.cam.ac.uk/structures/, μέσα από τις διευθύνσεις δικτύου του Πανεπιστημίου Πατρών. Για πρόσθετες υπηρεσίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό στη διεύθυνση https://www.ccdc.cam.ac.uk/account/login/register. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα εγκατάστασης της βάσης τοπικά μέσω client σε περιβάλλον windows για περιορισμένο αριθμό αδειών. Για περισσότερες πληροφορίες και τη λήψη κλειδιού ενεργοποίησης, μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Ζήση Σημαιοφορίδη του ΣΕΑΒ στη διεύθυνση zsimaiof [at] heal-link.gr.