Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Επιστήμη των Πολιτών (Citizen Science, ΕτΠ) είναι από τους κύριους πυλώνες ενός νέου ανοικτού παραδείγματος επιστήμης, όπου οι πολίτες, άτομα δίχως απαραίτητα να διαθέτουν επίσημη επαγγελματική ενασχόληση με τις επιστημονικές διεργασίες, συμμετέχουν σε διάφορα στάδια αυτής. Η ΕτΠ πέραν του γεγονότος ότι καθιστά τους πολίτες κοινωνούς με ενεργή συμμετοχή σε φάσεις συγκέντρωσης, καταγραφής, ανάλυσης, σχολιασμού δεδομένων, τους βοηθά επίσης να αντιλαμβάνονται με έγκυρο τρόπο την βαρύτητα της έρευνας και την αξία της επιστήμης για την πρόοδο και την ευημερία.

Στο πλαίσιο δράσεων για την προώθηση της ΕτΠ, η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του έργου CSI-COP, και την συμμετοχή της EESTEC LC Patras διοργάνωσαν στις 25 Νοεμβρίου 2022 το εργαστήριο “Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών”. Στόχος του εργαστηρίου ήταν να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες σχετικά με το ανθρώπινο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και να γίνουν, εφόσον το επιθυμούν, μέλη της ερευνητικής ομάδας.

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο

Η έρευνα την οποία κλήθηκαν να διεξάγουν οι φοιτητές της EESTEC LC Patras αφορούσε στη συμμόρφωση των ιστοσελίδων και των εφαρμογών με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων. Η συμβολή των εθελοντών πολιτών επιστημόνων είναι καίριας σημασίας καθώς έτσι μπορεί να γίνει συλλογή μεγάλου όγκου πληροφορίας σε μικρό χρόνο με ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση των ανθρώπων. Οι πληροφορίες που μας ζητούν οι διάφοροι ιστότοποι χαρακτηρίζονται ως προσωπικά δεδομένα, τα οποία δεν είμαστε υποχρεωμένοι να μοιραζόμαστε. Οι χρήστες μπορούν να συνδράμουν στον σχεδιασμό ενός ασφαλέστερου διαδικτύου με την καταγραφή των δεδομένων που τους ζητούνται, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να εξάγουν χρήσιμη πληροφορία για τη συμμόρφωση με τον ΓΚΠΔ. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες απέκτησαν γνώσεις για τη δική τους ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και την κατοχύρωση των δικών τους δικαιωμάτων.

Το εργαστήριο έγινε στο πλαίσιο των έργων CSΙ-COP (Horizon Europe) και CeOS_SE (Erasmus+) και το παρακολούθησαν βιβλιοθηκονόμοι για να καταρτιστούν μέσω της δια βίου συμμετοχής στις τυπικές εργασίες της ΕτΠ.