Κατά τη διάρκεια του 28ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, του οποίου το θέμα ήταν «Πράσινες και Βιώσιμες Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες στη μετά-Covid εποχή», δόθηκε η ευκαιρία στο προσωπικό της ΒΚΠ να πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο και να παρουσιάσει μια εργασία σχετικά με την Επιστήμη των Πολιτών. Συγκεκριμένα, το θέμα του εργαστηρίου ήταν «Η Επιστήμη των Πολιτών και ο ρόλος των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών», ενώ το θέμα της εργασίας ήταν «Η βιβλιοθήκη ως κόμβος τεχνογνωσίας και παροχής υπηρεσιών για την Επιστήμη των Πολιτών».
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι 20 συμμετέχοντες/βιβλιοθηκονόμοι εισήχθησαν στον κόσμο της Επιστήμης των Πολιτών, πως ταιριάζει στις ερευνητικές βιβλιοθήκες, και πληροφορήθηκαν πως μπορούν να επωφεληθούν από την είσοδο της στην λειτουργία τους. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα της Επιστήμης των Πολιτών τόσο εντός των βιβλιοθηκών, προκειμένου να φανεί πως μπορεί μια βιβλιοθήκη να αποτελέσει ακόμη πιο κομβικό κομμάτι της κοινότητάς της, όσο και εκτός αυτών. Συμμετείχαν σε ασκήσεις, με στόχο να εξοικειωθούν με τα προγράμματα Επιστήμης των Πολιτών και με το ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτά.
17 βιβλιοθηκονόμοι από ακαδημαϊκές και δημόσιες/δημοτικές βιβλιοθήκες και τρεις φοιτητές συμμετείχαν στο εργαστήριο. Πριν την έναρξη του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο και οι 12 από τους 20 δεν είχαν συμμετάσχει ξανά σε κάποιο πρόγραμμα Ανοικτής Επιστήμης/Επιστήμης των Πολιτών, με τους οκτώ από τους 20 να έχουν κάποια προηγουμένη εμπειρία σε αυτά. Η γνώση τους πάνω στο θέμα της Ανοικτής Επιστήμης χωρίστηκε σε: έξι άτομα περιορισμένη, επτά άτομα βασική, έξι άτομα καλή και ένα άτομο προχωρημένη. Όσον αφορά την Επιστήμη των Πολιτών οκτώ άτομα είχαν περιορισμένη γνώση, εννιά άτομα βασική και ένα προχωρημένη.
Οι συμμετέχοντες ήταν αρκετά ενεργοί κατά την διάρκεια του εργαστηρίου και συμμετείχαν στην συζήτηση θέλοντας και αυτοί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα Επιστήμης των Πολιτών και να οικοδομήσουν ένα δίκτυο συνεργασιών. Πραγματοποιήθηκε επίσης μια ενημερωτική εισαγωγή στο πρόγραμμα Erasmus+ “Citizen-enhanced Open Science in Southeastern Europe Higher Education knowledge hubs” που συμμετέχει η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστήμιου Πατρών, προκειμένου να ενημερωθούν για την προσπάθεια που γίνεται για να γίνει γνωστή η Επιστήμη των Πολιτών στην χώρα μας.
Μετά την λήξη του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν και ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης όπου έξι άτομα το βρήκαν χρήσιμο και 14 άτομα εξαιρετικά χρήσιμο. Σε ερώτηση αν αυξήθηκε η γνώση τους πάνω στο θέμα , ένα άτομο απάντησε όχι ιδιαίτερα, ένα άτομο ήταν ουδέτερο και 18 άτομα απάντησαν ότι έμαθαν κάτι καινούριο. Στη συνέχεια, ένα άτομο απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις νέες γνώσεις στην δουλειά του, πέντε άτομα δεν ήξεραν αν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και 13 άτομα απάντησαν ότι θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν.
Η εργασία που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με τίτλο «Η βιβλιοθήκη ως κόμβος τεχνογνωσίας και παροχής υπηρεσιών για την Επιστήμη των Πολιτών» είχε θερμή ανταπόκριση από το κοινό και κάποιοι από τους παρευρισκόμενους συνειδητοποίησαν ότι ήδη συμμετείχαν σε προγράμματα Επιστήμης των Πολιτών, στο επίπεδο του πληθοπορισμού, και απλά δεν το είχαν αντιληφθεί.