Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διογένεια: η νέα ψηφιακή συλλογή της ΒΚΠ

H Διογένεια είναι η νέα ψηφιακή συλλογή της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης που συλλέγει τεκμήρια μνήμης, υψηλής ιστορικής σημασίας για το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Πάτρα, την Αχαϊα και την Ελλάδα. Τα τεκμήρια αυτά συγκεντρώνονται σε θεματικές ενότητες, με πρώτη την ενότητα για τα Πενήντα Χρόνια του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σκοπός της πρώτης αυτής ενότητας είναι η συλλογή και διάθεση τεκμηρίων, που αναφέρονται σε και σχετίζονται με την πενηντάχρονη ιστορία του Πανεπιστημίου. Απώτερο στόχο αποτελεί η συγκέντρωση υλικού μνήμης για την εξέλιξη και πρόοδο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία ενός νέου πόλου γνώσης της χώρας, μέχρι τη λειτουργία ενός Πανεπιστημίου που υπηρετεί στη σημερινή εποχή την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα, τη δημιουργία και τον πολιτισμό.

Η ενότητα αυτή απαρτίζεται από τεκμήρια που προέρχονται από διαφορετικές πηγές, όπως το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Πατρών, οι Συλλογές της ΒΚΠ και το αρχείο άλλων Διοικητικών Υπηρεσιών, τα προσωπικά αρχεία μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, κλπ. Σημαντική, επίσης, είναι η συνεισφορά του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ και του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου. Οι επισκέπτες μπορούν να πλοηγηθούν στα τεκμήρια, χρησιμοποιώντας -μεταξύ άλλων- το Χρονολόγιο τεκμηρίων.

Η ανάπτυξη της ενότητας των πενήντα χρόνων του Πανεπιστημίου Πατρών είναι διαρκής και η ΒΚΠ θα συνεχίσει να προσθέτει σε αυτήν τεκμήρια ιστορικής αξίας. Όσα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα ήθελαν να συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό της ενότητας αυτής, μπορούν να επικοινωνούν με τη Βιβλιοθήκη στη διεύθυνση info@lis.upatras.gr.

Leave a Reply