Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αποδοχή των preprints από το ERC για τα αιτήματα χρηματοδότησης της έρευνας

Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council) είναι το νομικό έγγραφο το οποίο καθορίζει πως το Ε.Σ.Ε θα διαθέσει τη χρηματοδότησή του για το αντίστοιχο έτος. Η υιοθέτηση του προγράμματος εργασιών του Ε.Σ.Ε. για το 2019, ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί για τα μέσα Ιουλίου, αναμένεται να υλοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Στις 4 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθεί ενημέρωση στην ιστοσελίδα σχετικά με την αναμενόμενη ημερομηνία υλοποίησης.

Στο σχέδιο του προγράμματος (σύνοψη του οποίου μπορείτε να βρείτε εδώ) προβλέπεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας αποδέχεται πλέον τις προδημοσιεύσεις (preprints) εργασιών που έχουν αναρτηθεί σε αποθετήρια Ανοικτής Πρόσβασης ως απόδειξη της ερευνητικής δουλειάς που έχουν κάνει οι ακαδημαϊκοί, όταν αυτοί θα υποβάλλουν αιτήματα χρηματοδότησης. Το Συμβούλιο αναφέρει ότι ένας λόγος για την αποδοχή των προδημοσιεύσεων είναι διότι “σε κάποιους τομείς, ειδικά στην πρωτοποριακή έρευνα, η έγκαιρη επιστημονική επικοινωνία είναι καθοριστικής σημασίας/κρίσιμη – και ο κύκλος δημοσίευσης μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί”.

Οι προδημοσιεύσεις εργασιών είναι η μορφή των επιστημονικών εργασιών πριν ολοκληρωθούν τα στάδια της ομότιμης κρίσης και της δημοσίευσης σε περιοδικό. Είναι αρκετά διαδεδομένα από παλιά σε τομείς όπως η Φυσική για να διευκολύνεται η αρχική αξιολόγηση των επιστημονικών αποτελεσμάτων και να παρακάμπτεται η χρονοβόρα διαδικασία κρίσης των περιοδικών. Οι προδημοσιεύσεις συχνά αναρτώνται σε ανοικτά αποθετήρια, είτε θεματικά, είτε ιδρυματικά.

Στην περίπτωση των ερευνητών του Πανεπιστημίου Πατρών, το κύριο όργανο είναι το ιδρυματικό αποθετήριο “Νημερτής”, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει τις προδημοσιεύσεις των ερευνητών και ταυτόχρονα τους δώσει ένα μόνιμο και μοναδικό αναγνωριστικό, εφάμιλλο του DOI. Το αποθετήριο υποστηρίζει την αυτό-αρχειοθέτηση μέσω της εισόδου στο σύστημα με τα στοιχεία λογαριασμού του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι ερευνητές μπορούν να υποβάλλουν στο “Νημερτής” τις δημοσιεύσεις τους, επιλέγοντας τον τύπο δημοσίευσης και το Τμήμα στο οποίο ανήκουν, βάσει του διαχωρισμού των συλλογών του Αποθετηρίου.