Για δέκατο συνεχές εξάμηνο η ΒΚΠ αποτέλεσε σημείο διανομής συγγραμμάτων Ευδόξου. Tα συγγράμματα που διανέμονται προέρχονται από τις επιστροφές των παρατύπως παραληφθέντων συγγραμμάτων από φοιτητές/τριες στη ΒΚΠ, η οποία είναι και αρμόδιο σημείο επιστροφής. Είναι όλα σε άριστη κατάσταση, αλλά όπου παρατηρείται φθαρμένο αντίτυπο, η Βιβλιοθήκη προχωρά σε άμεση αντικατάσταση του.
Συνολικά εξυπηρετήθηκαν 455 φοιτητές/ριες από όλα τα παραρτήματα της ΒΚΠ που παρέλαβαν συνολικά 625 τόμους από 331 τίτλους. Όπως συνηθίζεται η ΒΚΠ αξιολογεί την απήχηση αυτής της δράσης. Σε ότι αφορά το οικονομικό αποτύπωμα, η επανακυκλοφορία αυτών των τόμων εξοικονόμησε για το Ελληνικό Δημόσιο €19.414,91 [1]. Σε ότι αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οι 387.984 σελίδες των τόμων αυτών αντιστοιχούν σε 45 δέντρα που δεν κόπηκαν [2]. Το παρακάτω γράφημα δείχνει την εξέλιξη της διανομής ανά εξάμηνο από το 2021 όταν ξεκίνησε η δράση.

Η δράση αυτή συνδράμει στις ενέργειες του Πανεπιστημίου Πατρών για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 12 Ensure sustainable consumption and production.
[1] Οι τιμές προκύπτουν από τη βάση παραγγελιών του Ευδόξου[2] Ο υπολογισμός γίνεται με βάση την εφαρμογή Tree Usage Calculator με μέσο μέγεθος σελίδας την Α4 και με απλό χαρτί.΄ [Photo by Alex Lvrs on Unsplash]
