Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τη διετία 2021-23 η ΒΚΠ συμμετείχε στο πρόγραμμα Εύδοξος ως σημείο διανομής. Τα συγγράμματα που διανεμήθηκαν προέρχονταν από το απόθεμα που είχε συγκεντρώσει τα προηγούμενα χρόνια από τις επιστροφές των παρατύπως παραληφθέντων συγγραμμάτων από φοιτητές/τριες. Σύμφωνα με την πρακτική του συστήματος Εύδοξος, σημεία επιστροφής είναι οι κεντρικές βιβλιοθήκες των ιδρυμάτων.

Σε κάθε εξάμηνο η ΒΚΠ εξέδιδε απολογιστικές αναφορές προς την κοινότητα, ώστε να είναι γνωστός ο αντικτυπός της δράσης. Σε καθεμία από τις αναφορές εξετάστηκαν τρία σημεία: η ένταση της εξυπηρέτησης (αιτήσεις, τίτλοι και τόμοι), ο οικονομικός αντίκτυπος και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος.

Καθώς το απόθεμα της ΒΚΠ έπεστρεφε προς χρήση, είναι φυσιολογική η μειωσή που παρατηρήθηκε καθ’ όλο το δεύτερο ακαδημαϊκό έτος. Αυτό φαίνεται τόσο στον απόλυτο αριθμό των τόμων που διατέθηκαν όσο και στον μέσο όρο των βιβλίων ανά αίτηση (από 2,03 σε 1,45 ανά αίτηση). Η πιο έντονη περίοδος ήταν το εαρινό εξάμηνο 2021-22, όπου εξυπηρετήθηκαν πάνω από 1100 αιτήσεις. Συνολικά, τα τέσσερα αυτά ακαδημαϊκά εξάμηνα εξυπηρετήθηκαν 3.644 αιτήσεις και διατέθηκαν 6.101 τόμοι.

Παρατηρείται επίσης ότι ανά εξάμηνο αυξάνεται ο αριθμός των τίτλων που διατίθεται στο φοιτητικό κοινό. Αυτό εξηγείται, καθώς παράλληλα με τη διάθεση, έγινε εκκαθάριση τίτλων που είχαν πάψει να είναι μέρος της διδακτέας ύλης. Οι δε επιστροφές βιβλίων εντάσσονται άμεσα στο απόθεμα διανομής, με επακόλουθο να μην υπάρχουν μεγάλες συσσωρεύσεις ίδιων τίτλων και να μειώνεται η πιθανότητα αυτοί να καταστούν παρωχημένοι.

Συνεχώς μειούμενος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος, επίσης ως λογικό επακόλουθο της μείωσης των τόμων. Σημειώνεται πως το κόστος είναι κατά προσέγγιση, σύμφωνα με τις δημόσια ανακοινωθείσες τιμές λιανικής. Παρ’όλα αυτά το συνολικό όφελος από τη διανομή της ΒΚΠ για το Ελληνικό Δημόσιο αυτά τα δύο έτη είναι 251.722,33 Ευρώ.

Με βάση τα βιβλιογραφικά στοιχεία κάθε έκδοσης υπολογίστηκέ ο αριθμός των σελίδων. Στη συνέχεια, επειδή κάθε έκδοση διαφέρει σε όρους μεγέθους σελίδας και ποιότητας χαρτιού, έγινε ένας υπολογισμός με το κοινό μέγεθος Α4 και την ποιότητα του απλού χαρτιού των 80 γρ. Χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο https://mightymercado.github.io/Tree-Usage-Calculator/, ώστε να υπολογιστεί το πλήθος των δέντρων που “σώθηκαν” από την επανάχρηση των τόμων. Έτσι, τη διετία αυτή δεν χρειάστηκε να τυπωθούν 4.248.499 σελίδες που αντιστοιχούν σε 422 δέντρα.

Πέρα από τον προφανή λόγο της εξοικονόμησης χρημάτων και πόρων του δημοσίου, η ΒΚΠ ξεκίνησε αυτοβούλως τη δράση αυτή στο πλαίσιο των ιδρυματικών πρωτοβουλιών για τους Βιώσιμους Στόχους Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και κυρίως για τον Δείκτη 12 Responsible consumption and production. Μέρος του αποθέματος αξιοποιείται για την κάλυψη των κενών της συλλογής της ΒΚΠ σε όλα της τα παραρτήματα ή για την αντικατάσταση φθαρμένων τίτλων.

Η ΒΚΠ θα συνεχίσει να εξελίσσει τη δράση και να την αυτοματοποιεί προς όφελος της φοιτητικής κοινότητας. Από το χειμερινό εξάμηνο 2022-2023 οι φοιτητές λαμβάνουν μήνυμα κινητού (SMS) αν οι τόμοι που θέλουν είναι διαθέσιμοι ή όχι.