Τα βιβλία της οικίας στο Καστρίτσι, που αποτελούσαν την προσωπική βιβλιοθήκη, παραχωρήθηκαν από την συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι 2400 περίπου τόμοι, που καλύπτουν κυρίως τους τομείς λογοτεχνίας και ιστορίας, θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του διδακτικού έργου του Τμήματος Φιλολογίας και των συναφών Τμημάτων.
Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1947 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνδέθηκε με τον χώρο των γραμμάτων το 1971 ως μέλος της εκδοτικής ομάδας του περιοδικού «Ένα». Η πρώτη της λογοτεχνική απόπειρα έγινε στο περιοδικό «Η Συνέχεια», το σημαντικότερο περιοδικό λογοτεχνίας, κριτικής και ιδεών που κυκλοφόρησε την περίοδο της δικτατορίας. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού (1994-1997) και είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Από το 1978 και για μεγάλο χρονικό διάστημα έζησε στην Πάτρα, στην περιοχή του Καστριτσίου, όπου συνέθεσε ένα μεγάλο μέρος του έργου της. Εδώ έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά» το 1989, το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα που εντάχθηκε στη σειρά UNESCO’s Collection of Representative Works. Έκτοτε έγραψε πολλά μυθιστορήματα, για τα οποία έλαβε πλήθος τιμητικών διακρίσεων. Το πεζογραφικό της έργο διακρίνεται για την καλλιέργεια του λόγου, ενώ η ιστορία πλέκεται αριστοτεχνικά με τη μυθοπλασία για να πάρει άλλοτε τη «μορφή υποβλητικού παραμυθιού και άλλοτε ιστορικού χρονικού» [Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας]. Το εύρος της αναγνωστικής απήχησης του έργου της αποδεικνύει και η μετάφραση των μυθιστορημάτων της σε δεκαπέντε γλώσσες.