Η Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης έχει θέμα «Ανοικτά για την Κλιματική Δικαιοσύνη». Το φετινό θέμα ενθαρρύνει τη σύνδεση και τη συνεργασία μεταξύ των διεθνών κινημάτων για την κλιματική αλλαγή και την ανοικτότητα. Η πρόσβαση στη γνώση αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί την ταχεία μετάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων χωρίς γεωγραφικούς, οικονομικούς και επιστημονικούς περιορισμούς. Οι παρακάτω συλλογές και ανθολογίες εργασιών για την Ανοικτή Πρόσβαση είναι ενδεικτικές για το τι μπορεί να προσφέρει η συνεργασία των κοινοτήτων της κλιματικής αλλαγής και της ανοικτότητας.
Η συλλογή RISE (Research in Support of Equity) του εκδοτικού οίκου Wiley πραγματεύεται το θέμα «Ανοικτά για την Κλιματική Δικαιοσύνη». Η κλιματική δικαιοσύνη δεν εστιάζει μόνο στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στον άνισο αντίκτυπο που έχει σε ευάλωτους πληθυσμούς και γενιές. Η ανοικτή έρευνα, με την αμεσότητα και το δικαίωμα στη συμμετοχή όλων, είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του πλανήτη μας.
Δείτε όλες τις εργασίες εδώ.
Το Open Knowledge Repository (OKR) είναι το επίσημο αποθετήριο Ανοικτής Πρόσβασης για τα ερευνητικά αποτελέσματα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το OKR περιέχει χιλιάδες ερευνητικές εργασίες, όπως ετήσιες εκθέσεις και ανεξάρτητες μελέτες αξιολόγησης του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκδόσεις βιβλίων, τις Εκθέσεις Παγκόσμιας Ανάπτυξης (WDR), άρθρα σε περιοδικά που δημοσιεύονται στο World Bank Economic Review (WBER) και στο World Bank Research Observer (WBRO), δύο περιοδικά που δημοσιεύονται από την Oxford University Press για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας κ.ά.
Μπορείτε να δείτε τις δημοσιεύσεις για την κλιματική αλλαγή εδώ.
Η Royal Society έχει συγκεντρώσει σε μια ιστοσελίδα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά της τα τελευταία χρόνια. Στην ιστοσελίδα συγκεντρώνονται επίσης θεματικά τεύχη από διάφορα περιοδικά. Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται αφιερωματικά τεύχη όπως “Climate Change and Ecosystems: Threats, Opportunities and Solutions”, “Theory, Modelling and Observations of Marginal Ice Zone Dynamics”, “Rising Methane: Is Warming Feeding Warming?” κ.ά.
Βρείτε τα άρθρα και τα ειδικά θεματικά τεύχη εδώ.
Ο εκδοτικός οίκος Hindawi έχει συγκεντρώσει σε μια ιστοσελίδα κάποια άρθρα χωρισμένα σε τρεις θεματικές κατηγορίες που αφορούν την περιβαλλοντική κρίση. Συγκεκριμένα, αναφέρονται άρθρα σχετικά με την κλιματική δικαιοσύνη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την βιώσιμη αγροτική παραγωγή, από διάφορα περιοδικά του εκδότη όπως το “Scientifica”, το “International Journal of Photoenergy”, το “Advances in Meteorology” κ.ά.
Βρείτε τις εργασίες εδώ.
Η ανθολογία “Representing Climate: Local to Global” της εκδοτικής προσπάθειας Open Library for Humanities, στην οποία συμμετέχει ο ΣΕΑΒ, συγκεντρώνει εργασίες που αντιπροσωπεύουν διάφορες οπτικές γύρω από τη λογοτεχνική οικοκριτική και την περιβαλλοντική ιστορία, και εξετάζει πώς οι τρέχουσες αφηγήσεις της κλιματικής αλλαγής «αντιπροσωπεύουν το κλίμα»: πώς μεταφέρουν εμπειρίες και κατανοήσεις για το κλίμα, αλλά και πώς φέρνουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της κλιματικής αλλαγής στο προσκήνιο. Οι εργασίες που συγκεντρώθηκαν στην “Representing Climate: Local to Global” εξετάζουν τις στρατηγικές ρητορικής, τις χωροχρονικές φαντασιώσεις και τις πολιτικές αξιώσεις που εφαρμόζονται στις σύγχρονες αναφορές γύρω από την κλιματική αλλαγή.
Βρείτε τις εργασίες εδώ.
Η αποστολή του Knowledge Unlatched είναι να συνδράμει στη διαδικασία χρηματοδότησης και έκδοσης βιβλίων Ανοικτής Πρόσβασης, συνεργαζόμενο με εκδότες, ως παραγωγούς επιστημονικού περιεχομένου και με βιβλιοθήκες και ακαδημαϊκά ιδρύματα, ως χρηματοδότες. Με την υποστήριξη των βιβλιοθηκών παγκοσμίως, το Knowledge Unlatched στοχεύει στη δημοσίευση 20 νέων βιβλίων για την Κλιματική Αλλαγή σε Ανοικτή Πρόσβαση, το 2023. Για να δείτε τους προσωρινούς τίτλους πατήστε εδώ. Στις συλλογές του KU υπάρχουν περίπου 1.900 βιβλία Ανοικτής Πρόσβασης που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή.
Μπορείτε να βρείτε τα βιβλία εδώ.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και στο Πανεπιστήμιο Πατρών εκπονείται έρευνα για την κλιματική αλλαγή. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ελεύθερα προσβάσιμα μέσω του Ιδρυματικού Αποθετηρίου «Νημερτής». Στο «Νημερτής» υπάρχουν πάνω από 550 πτυχιακές, μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές με σχετικό θέμα.
Δείτε τις εργασίες εδώ.