Οι ψηφιακές συλλογές της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο στον χώρο των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Οι συλλογές «Κοσμόπολις» και «Πλειάς», οι πρώτες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο το έργου «ΤΗΛΕΦΑΕΣΣΑ», περιλαμβάνουν πενήντα (50) σημαντικά ελληνικά περιοδικά του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Η πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο περιεχόμενο ενισχύεται από την ευρετηρίαση του υλικού για τα ονόματα συντελεστών (συγγραφέων/μεταφραστών) και τίτλων – σε ορισμένους τίτλους της «Πλειάδος» περιλαμβάνεται και σύντομος μετασχολιασμός.
Η αξιοποίηση των συλλογών της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών από το αποθετήριο «Φωτόδεντρο Πολιτισμός», όσο και από τον Εθνικό Συσσωρευτή Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση «ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ», έχει ως αποτέλεσμα την συμπερίληψη 686 ηλεκτρονικών πόρων από τις συλλογές «Κοσμόπολις» και «Πλειάς». Το «ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ» εμπλουτίζει τους επιλεγμένους ψηφιακούς πόρους που συγκεντρώνει με υψηλής αξίας εκπαιδευτικό μετασχολιασμό, ώστε να ενισχυθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί στην πλατφόρμα του 7.602 μαθησιακά αντικείμενα διαφόρων τύπων (κυρίως εικόνα και κείμενο), από εννέα (9) παρόχους.
Η παλαιότερη ανακατεύθυνση στους πόρους της Βιβλιοθήκης μέσω της Ευρωπαϊκής Πύλης πολιτισμικού περιεχομένου “Europeana”, στην οποία η Βιβλιοθήκη συμμετέχει από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, δημιούργησε προβλήματα στην εμφάνιση των εγγραφών λόγω αναβάθμισης. Σε συνεργασία με την ομάδα του «Φωτόδεντρου», επικαιροποιήθηκαν οι διευθύνσεις αναφοράς τεκμηρίων των ψηφιακών μας συλλογών και οι σύνδεσμοι πλέον ανακατευθύνουν απευθείας στις βάσεις των συλλογών «Κοσμόπολις» και «Πλειάς». Ευελπιστούμε στη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των πόρων αυτών, όπως και του συνόλου των συλλογών μας, και ευχόμαστε ανάλογες πρωτοβουλίες να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία και το έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας.