Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης στηρίζοντας το έργο της Επιτροπής Διεθνών Κατατάξεων συλλέγει στοιχεία για τη σύνταξη αναφοράς της δραστηριότητας των μελών του ιδρύματος σχετικά με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals). Τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα στο Πανεπιστήμιο Πατρών τόσο για την καταγραφή των επιδόσεων του ιδρύματος αναφορικά με τη Χάρτα Βιώσιμης Ανάπτυξης των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, όσο και για τις σχετικές διεθνείς κατατάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να ζητήσουμε απ’ όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να δηλώσουν τις συναφείς με τους ΣΒΑ δραστηριότητες τους κατά τα έτη 2022 και 2023 στέλνοντας μήνυμα στη διεύθυνση clibrary@upatras.gr ή συμπληρώνοντας τη φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα https://library.upatras.gr/sdg17/ έως τις 31 Οκτωβρίου 2024.

Ενδεικτικές δράσεις που μπορούν να δηλωθούν είναι:

  • η συγγραφή και δημοσίευση αναφορών και τεχνικών κειμένων,
  • η σύμπραξη με άλλες μονάδες ή με φορείς εκτός ιδρύματος για την προώθηση των ΣΒΑ,
  • η ανάπτυξη τεχνογνωσίας που προοωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη,
  • η συμμετοχή σε ερευνητικά έργα,
  • τυχόν διδακτικές ενότητες και το μάθημα στο οποίο εντάσσονται αυτές.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να στέλνουν σύντομες περιγραφές (μέγιστο 200 λέξεις) και τον Στόχο που καλύπτουν, να συμπεριλάβουν οπτικό/ακουστικό υλικό (γραφικά, φωτογραφίες, βίντεο, κ.α.), αλλά και συνδέσμους προς ιστοτόπους με περισσότερες πληροφορίες. Η δήλωση των δραστηριοτήτων αυτών αφορά όλα τα Τμήματα, τις Μονάδες και τις εθελοντικές ομάδες του ιδρύματος.

  1. Μηδενική φτώχεια
  2. Μηδενική πείνα
  3. Καλή υγεία και ευημερία
  4. Ποιοτική εκπαίδευση
  5. Ισότητα των φύλων
  6. Καθαρό νερό και αποχέτευση
  7. Φτηνή και καθαρή ενέργεια
  8. Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη
  9. Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές
  10. Λιγότερες ανισότητες
  11. Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες
  12. Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή
  13. Δράση για το κλίμα
  14. Ζωή στο νερό
  15. Ζωή στη στεριά
  16. Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί
  17. Συνεργασία για τους Στόχους

Οι στόχοι περιγράφονται στα αγγλικά στη διεύθυνση https://www.un.org/sustainabledevelopment/, ενώ συνοπτική περιγραφή τους στα ελληνικά βρίσκεται και στον δικτυακό τόπο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, βλ. https://www.statistics.gr/sdgs.