Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διάθεση της βασης δεδομένων wiki-TRACE

Το wiki-TRACE, η αντιρατσιστική, ψηφιακή βάση δεδομένων του ερευνητικού προγράμματος TRACE, στεγάζεται πλέον στις ψηφιακές υποδομές της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Μπορείτε να επισκεφθείτε το νέο wiki-TRACE στην ιστοσελίδα https://trace.library.upatras.gr. Η βάση είναι παράγωγο του ερευνητικού έργου TRACE: «Ανιχνεύοντας τον ρατσισμό στον αντιρατσιστικό λόγο: Μια κριτική προσέγγιση στον ευρωπαϊκό δημόσιο λόγο για τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση» (TRACE/HFRI-FM17-42, ΕΛΙΔΕΚ 2019-2022) του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας και η ΒΚΠ του Πανεπιστημίου Πατρών ανέλαβε τη διατήρηση και διάθεσή της στο ευρύ κοινό, μεταφέροντας τη από μια επισφαλή υποδομή στις δικές της. Στόχος είναι να παρέχεται ανοικτή πρόσβαση σε όλο το ενδιαφερόμενο ερευνητικό προσωπικό μέσα από ένα κεντρικό και σταθερό σημείο.

Το wiki-TRACE απευθύνεται:

  1. στο επιστημονικό επίπεδο, σε ερευνητές/τριες από τα πεδία, μεταξύ άλλων,
    • της Γλωσσολογίας των Σωμάτων Κειμένων,
    • της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου,
    • της ανάλυσης (αντι)ρατσιστικού λόγου,
    • της κοινωνικής κατασκευής μειονοτικών (π.χ. μεταναστευτικών, προσφυγικών) ταυτοτήτων,
    • καθώς και σε όσους/ες ασχολούνται με εκπαιδευτικές εφαρμογές στο πλαίσιο του Κριτικού Γραμματισμού.
  2. στο κοινωνικό επίπεδο, σε:
    • μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Κριτικού Γραμματισμού,
    • μη κυβερνητικές/μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, σε κινηματικούς φορείς/συλλογικότητες,
    • άτομα που οργανώνουν διαφημιστικές καμπάνιες υπέρ των μεταναστών/τριών-προσφύγων/ισσών,
    • άτομα που παρέχουν ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε μετανάστες/τριες-πρόσφυγες/ισσες,
    • διαμορφωτές/τριες της κοινής γνώμης, όπως οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί/ές αναλυτές/τριες.

Στο wiki-TRACE έχουν καταχωρηθεί και είναι διαθέσιμα:

1. το πρώτο ψηφιακό σώμα ελληνικών αντιρατσιστικών κειμένων για μεταναστευτικούς και προσφυγικούς πληθυσμούς (Κατηγορία:Κείμενα). Το σώμα περιλαμβάνει 830 αντιρατσιστικά κείμενα, είναι επισημειωμένο και υποδιαιρείται σε δύο υπο-σώματα:

2. η κριτική εργαλειοθήκη TRACE, ένας σύντομος οδηγός ανίχνευσης του ρατσισμού σε αντιρατσιστικά κείμενα (Κριτική εργαλειοθήκη Trace2). Η κριτική εργαλειοθήκη TRACE αποτελείται από πέντε εργαλεία ανίχνευσης του ρατσισμού σε αντιρατσιστικά κείμενα. Κάθε εργαλείο είναι μια ερώτηση που καλεί τον/την αναγνώστη/τρια να εντοπίσει αναστοχαστικά τα γλωσσικά μέσα με τα οποία ο ρατσισμός εμπεριέχεται σε αντιρατσιστικά κείμενα.

Επιπλέον, στην ψηφιακή βάση δεδομένων διασαφηνίζονται θεωρητικές έννοιες που αφορούν το TRACE όπως ρατσισμός, αντιρατσισμός, ρευστός ρατσισμός, περιγράφεται ο τρόπος διαμόρφωσης του αντιρατσιστικού σώματος κειμένων, παρέχονται ενδεικτικές κειμενικές αναλύσεις στο πλαίσιο της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου και ενδεικτικές προτάσεις διδακτικής και θεατρικής αξιοποίησης των ευρημάτων του προγράμματος TRACE στο πλαίσιο του κριτικού γραμματισμού.