Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Έρευνα Χρηστών 1999

Εισαγωγή

Η Έρευνα Χρηστών της Βιβλιοθήκης & Υπηρεσίας Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, διενεργήθηκε την περίοδο Απριλίου – Μαίου 1999 σε στατιστικά επιλεγμένο δείγμα 426 μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας – μέλη ΔΕΠ, Μεταπτυχιακοί (ΜΦ) και Προπτυχιακοί Φοιτητές (Φ) – εκ των οποίων ελήφθησαν 302 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια.

Βασικοί στόχοι της έρευνας ήταν να συλλεχθούν πληροφορίες σχετικά:

  • με το αν και σε τι ποσοστό ο εξεταζόμενος πληθυσμός γνωρίζει τις υπηρεσίες, επιτόπιες και ηλεκτρονικές, που παρέχει η ΒΥΠ,
  • με το ποιος είναι ο συνολικός αριθμός χρηστών της ΒΥΠ και σε τι ποσοστό αυτοί χρησιμοποιούν την κάθε υπηρεσία, και
  • με την ποιότητα παροχής τους, έτσι όπως αυτή εκτιμάται από τους ίδιους τους χρήστες της ΒΥΠ.

Συμπεράσματα

Από τα στοιχεία που καταγράφηκαν και αναλύθηκαν μπορούμε να συνοψίσουμε στα παρακάτω κυριότερα σημεία:

  1. Η πλειοψηφία των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας (54%) είναι τακτικοί επισκέπτες και χρήστες των υπηρεσιών της ΒΥΠ σε εβδομαδιαία ή/και σε δεκαπενθήμερη βάση, ενώ μόλις το 4% ΔΕΝ επισκέπτεται ποτέ τους χώρους της Βιβλιοθήκης.
  2. Οι τμηματικές βιβλιοθήκες, όπου αυτές λειτουργούν, χρησιμοποιούνται από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών των αντίστοιχων τμημάτων.
  3. Ένα σημαντικό ποσοστό των μελών ΔΕΠ (58%) και των ΜΦ (24%) του Πανεπιστημίου χρησιμοποιούν και άλλες βιβλιοθήκες για την κάλυψη των αναγκών τους σε επιστημονική πληροφορία.
  4. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών γνωρίζει όλες σχεδόν τις «παραδοσιακές» επιτόπιες υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης (Δανεισμός Βιβλίων, Περιοδικά, Αναγνωστήριο κλπ) και εκτιμά ως υψηλής σημασίας, για τις δραστηριότητές της, τις υπηρεσίες αυτές.
  5. Σχετικά νεότερες και πιο εξειδικευμένες επιτόπιες υπηρεσίες της ΒΥΠ (Εξειδικευμένες βάσεις δεδομένων, Οπτικοακουστικό εργαστήριο, Θέσεις πρόσβασης στο Internet κλπ) παραμένουν άγνωστες σε σημαντικά κομμάτια των χρηστών, είτε γιατί εξυπηρετούν ανάγκες συγκεκριμένων τμημάτων του συνόλου των χρηστών, είτε γιατί απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια στην «προώθησή» τους διαμέσου της εντατικότερης ενημέρωσης των χρηστών.
  6. Τα ποσοστά χρήσης και θετικής αξιολόγησης της ποιότητας παροχής των επιτόπιων υπηρεσιών κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα και ανάλογα με τα ποσοστά γνώσης και εκτίμησης της σημασίας των υπηρεσιών αυτών. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι για τις περισσότερες υπηρεσίες, τουλάχιστον αυτές που μπορούν να καλύψουν ανάγκες ενός μεγάλου φάσματος χρηστών, υπάρχουν σοβαρά περιθώρια αύξησης της χρήσης μέσω της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των χρηστών.
  7. Παρά τον αυξημένο βαθμό αυτοματοποίησης της ΒΥΠ η ανάγκη προσωπικής επαφής των χρηστών με το προσωπικό της ΒΥΠ παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς το 64% περίπου των χρηστών προσφεύγει στο προσωπικό για βοήθεια ή/και διευκρινήσεις. Αντίστοιχα, η πλειοψηφία των χρηστών αυτών θεωρεί ότι εξυπηρετείται πλήρως από το προσωπικό της ΒΥΠ, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και θετικό για την εικόνα αλλά και την αποτελεσματικότητα της ΒΥΠ.
  8. Αν και νεοεισαχθείσες, την περίοδο διενέργειας της έρευνας, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΒΥΠ είναι ήδη γνωστές σε ικανοποιητικά ποσοστά χρηστών (από 32% έως 40% ανά υπηρεσία). Σε μερικές περιπτώσεις (On line βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά περιοδικά) ενώ σημαντικά ποσοστά χρηστών θεωρούν υψηλής σημασίας τις υπηρεσίες αυτές γενικότερα, δεν γνωρίζουν ότι ήδη η ΒΥΠ τις παρέχει και μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. Αυτό σημαίνει έλλειψη ενημέρωσης και ανάγκη εντατικότερης προώθησης αυτών των υπηρεσιών.
  9. Τα ποσοστά χρήσης και θετικής αξιολόγησης της ποιότητας παροχής των ηλεκτρονικών υπηρεσιών κυμαίνονται σε χαμηλά, αν και ικανοποιητικά (δεδομένης της μικρής διάρκειας λειτουργίας τους) επίπεδα και πάλι ανάλογα με τα ποσοστά γνώσης και εκτίμησης της σημασίας των υπηρεσιών αυτών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών μέσων πληροφόρησης, σημαίνει ότι και για τις υπηρεσίες αυτές υπάρχουν σοβαρά περιθώρια αύξησης της χρήσης μέσω της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των χρηστών.
  10. Οι κυριότεροι λόγοι της χαμηλής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, πέρα από την άγνοια ύπαρξής τους, είναι η έλλειψη σχετικών γνώσεων και η περιορισμένη εξοικείωση των χρηστών με τις τεχνολογίες του Internet και τις εφαρμογές του, γεγονός για το οποίο απαιτείται από την πλευρά της ΒΥΠ έντονη προσπάθεια εκπαίδευσης και υποστήριξης των χρηστών αυτών.
  11. Οι αντικειμενικά βασικοί χρήστες των πληροφοριών που περιέχονται στα επιστημονικά περιοδικά, που είναι τα μέλη ΔΕΠ και οι ΜΦ, σε γενικές γραμμές ΔΕΝ είναι ικανοποιημένοι από την συλλογή περιοδικών της ΒΥΠ, αν και την ίδια στιγμή εξαντλούν τα περιθώρια χρήσης της υπάρχουσας συλλογής χρησιμοποιώντας τόσο την έντυπη όσο και την ηλεκτρονική μορφή.
  12. Ένας σημαντικός αριθμός χρηστών, κυρίως μέλη ΔΕΠ, διατηρεί μία ή περισσότερες συνδρομές προσωπικές συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ το 20% του συνόλου των μελών ΔΕΠ και ΜΦ διατηρούν προσωπικές συνδρομές σε 4 ή/και παραπάνω τίτλους περιοδικών! Η πλειοψηφία των χρηστών αυτών, μάλλον αναμενόμενα, ΔΕΝ είναι ικανοποιημένη από την συλλογή περιοδικών της ΒΥΠ, αλλά την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί εντατικά τα περιοδικά της συλλογής. Το γεγονός αυτό πιθανώς σημαίνει ότι οι προσωπικές αυτές συνδρομές δρουν μάλλον συμπληρωματικά στην συλλογή της ΒΥΠ παρά αναπληρωματικά. Παρ” όλα αυτά το υψηλό ποσοστό των μελών ΔΕΠ και ΜΦ που διατηρούν πάνω από 4 προσωπικές συνδρομές κρίνεται ανησυχητικό, καθώς υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες στους τίτλους αυτούς να περιέχονται και τίτλοι που ήδη υπάρχουν στην συλλογή περιοδικών της ΒΥΠ. Κάτι τέτοιο είναι σαφές ότι δεν συνάδει με μια ορθολογική θεώρηση διαχείρισης της συλλογής.
  13. Όσον αφορά στη στάση των χρηστών απέναντι στις μελλοντικές στρατηγικές ανάπτυξης των συλλογών περιοδικών και κυρίως όσον αφορά στη μορφή πρόσβασης σε αυτά (έντυπη ή ηλεκτρονική), διαπιστώνουμε ότι ακόμα οι χρήστες είναι τρομερά επιφυλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας αποκλειστικά ηλεκτρονικής συλλογής περιοδικών επιλέγοντας στην ουσία μια ενδιάμεση κατάσταση διατήρησης συνδρομής και στην έντυπη και στην ηλεκτρονική μορφή, πολιτική που με μικρές διαφοροποιήσεις εφαρμόζεται και σήμερα από την ΒΥΠ. Σε γενικές γραμμές πάντως η συμπεριφορά των χρηστών απέναντι στα ηλεκτρονικά περιοδικά και στις ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης γενικότερα εξαρτάται άμεσα από τον βαθμό εξοικείωσής τους με τις συναφείς τεχνολογίες και την χρήση τους.
  14. Όσον αφορά στην χρήση των ηλεκτρονικών περιοδικών διαφαίνεται πάντως καθαρά η τάση μιας σεβαστής, αν και μικρής προς το παρόν, μερίδας των χρηστών να υποκαταστήσει πλήρως την έντυπη με την ηλεκτρονική μορφή, τουλάχιστον όταν οι ανάγκες τους καλύπτονται από τους σχετικούς ηλεκτρονικούς τίτλους.
  15. Η λειτουργία του Τμήματος Διαδανεισμού της ΒΥΠ διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο, συμπληρωματικό της συλλογής των περιοδικών, καθώς εξυπηρετεί τις σχετικές ανάγκες της πλειοψηφίας των μελών ΔΕΠ και των ΜΦ (περίπου 60%) με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αν και η περιστασιακή χρήση της υπηρεσίας Διαδανεισμού από την πλειοψηφία των συγκεκριμένων χρηστών εξασφαλίζει τον συμπληρωματικό χαρακτήρα προς τη συλλογή περιοδικών, που πρέπει να έχει μια τέτοια υπηρεσία, εντούτοις ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου των χρηστών διαδανεισμού (περίπου 30% αυτών) χρησιμοποιεί την υπηρεσία για παραγγελία άρθρων ή/και βιβλίων σε τακτική βάση (σε μηνιαία ή δεκαπενθήμερη βάση). Η ένταση της συχνότητας χρήσης της υπηρεσίας διαδανεισμού στο μέλλον, μπορεί μεν να δηλώνει ικανοποιητική απόδοση της υπηρεσίας αλλά πιθανόν ταυτόχρονα να άρει και τον συμπληρωματικό χαρακτήρα της ως προς την συλλογή περιοδικών. Σε μια τέτοια ενδεχόμενη περίπτωση προκύπτει θέμα ορθολογικής διαχείρισης της συλλογής περιοδικών και το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί.
  16. Οι κυριότερες προσδοκίες των χρηστών από την ΒΥΠ για το μέλλον, αφορούν σε θέματα όπως η αύξηση των θέσεων του αναγνωστηρίου, η δημιουργία θέσεων εργασίας σε Η/Υ για προσωπική χρήση ή για πρόσβαση στο Internet και η ύπαρξη εξειδικευμένων ανά επιστήμη βιβλιοθηκονόμων. Οι προσδοκίες αυτές, σύμφωνα πλέον με τα διεθνή πρότυπα, κρίνονται γενικά ρεαλιστικές καθώς η πραγματοποίησή τους από την ΒΥΠ θα καλύψει βασικές, ουσιαστικές ανάγκες μεγάλης μερίδας των χρηστών.
  17. Διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι χρήστες είναι αρκετά ενημερωμένοι πάνω στα βασικότερα θέματα της ΒΥΠ (προβλήματα χρηματοδότησης, χρηματοδοτήσεις ΕΠΕΑΕΚ, αποτελέσματα έργου ΠΟΛΥΜΝΙΑ) και ότι ουσιαστικά, η μεγαλύτερη προσδοκία τους είναι η συνέχιση του έργου της ΒΥΠ με την απαραίτητη υποστήριξη από την διοίκηση και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου.
  18. Τέλος, παρατηρείται σημαντικό πρόβλημα ευρείας επικοινωνίας της ΒΥΠ με τους χρήστες, κυρίως λόγω τεχνικών προβλημάτων (έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής από μεγάλη μερίδα χρηστών) που εμφανίζουν οι υπάρχοντες τρόποι επικοινωνίας και ενημέρωσης (WEB σελίδες, e-mail στην ηλεκτρονική λίστα ανακοινώσεων του Πανεπιστημίου). Τα τεχνικά αυτά προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα οι χρήστες, και κυρίως οι Φοιτητές, να προτιμούν πιο παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας και ενημέρωσης (έντυπες ανακοινώσεις, ενημερωτικά φυλλάδια κλπ). Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις η ΒΥΠ πρέπει να ενεργήσει κατάλληλα καθώς, όπως τονίστηκε και παραπάνω, η ενημέρωση των χρηστών επηρεάζει άμεσα την ένταση χρήσης των διαφόρων υπηρεσιών.

Οι βασικές διαπιστώσεις της έρευνας χρηστών περιγράφουν με ικανοποιητική ευκρίνεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί αυτή την στιγμή η ΒΥΠ και τις απόψεις και προσδοκίες των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου πάνω στα σχετικά θέματα.

Από τα στοιχεία που καταγράφηκαν και αναλύθηκαν προκύπτει ότι η ΒΥΠ, μέσα από τις συνεχείς και εντατικές προσπάθειές της, έχει καταφέρει να προσφέρει υπηρεσίες στην πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας, και να καλύπτει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό τις ανάγκες των περισσότερων χρηστών της.

Τα αποτελέσματα και οι μετρήσεις της παρούσας έρευνας αποτελούν εργαλείο σχεδιασμού της μελλοντικής στρατηγικής της ΒΥΠ αλλά και μοχλό πίεσης για την ουσιαστική στήριξη των στόχων της από τις αρμόδιες αρχές του Ιδρύματος. Με βάση το σκεπτικό αυτό, η ικανοποίηση των προσδοκιών των χρηστών και η επίλυση των διαφόρων προβλημάτων και αδυναμιών που καταγράφηκαν από την έρευνα χρηστών, οι ιδιομορφίες του ακαδημαϊκού χώρου αλλά και οι υψηλοί στόχοι της ΒΥΠ, απαιτούν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες, οι οποίες εντοπίζονται στα εξής:

  • Σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών που θα καλύψουν τις ρεαλιστικές προσδοκίες και ανάγκες των χρηστών και θα προωθήσουν και στηρίξουν τον ρόλο της ΒΥΠ στους τομείς της Επιστημονικής Πληροφόρησης και της Εκπαιδευτικής Διαδικασίας εντός του χώρου του Πανεπιστημίου αλλά και της ευρύτερη περιοχής των Πατρών.
  • Ανάπτυξη νέας και αναβάθμιση υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής για την υποστήριξη των νέων αλλά και υπαρχόντων υπηρεσιών
  • Ανεύρεση νέων μηχανισμών αποτελεσματικότερης ενημέρωσης της πανεπιστημιακής κοινότητας σχετικά με την παροχή υπηρεσιών από τη ΒΥΠ. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στους τρόπους άμεσης προσέγγισης των νεότερων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και κυρίως των φοιτητών, ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερα η εξοικείωσή τους με τους χώρους της ΒΥΠ και τις υπηρεσίες της.
  • Εντατικότερο πρόγραμμα εκπαίδευσης των χρηστών σε ότι αφορά στις νεότερες ή ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αλλά και σε παλαιότερες ή αναβαθμισμένες. Επίσης, σημαντική είναι η εφαρμογή συστηματικού προγράμματος εξυπηρέτησης – υποστήριξης απομεμακρυσμένων χρηστών της ΒΥΠ σε ότι αφορά στη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ή του διαδικτύου γενικότερα.
  • Εξασφάλιση των συνθηκών για βελτίωση της ποιότητας παροχής των υπηρεσιών της ΒΥΠ, όπως η συνεχής καταγραφή και ανάλυση των εκάστοτε εκπαιδευτικών, επιστημονικών και ερευνητικών αναγκών της πανεπιστημιακής κοινότητας – η δημιουργία περισσότερο ευέλικτων μηχανισμών άμεσης προσαρμογής των υπηρεσιών της ΒΥΠ σε αυτές – η εξασφάλιση προϋποθέσεων συνεργασίας της ΒΥΠ με άλλους φορείς του Πανεπιστημίου. Σημαντική όμως θεωρούμε, για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται, τη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού της ΒΥΠ, η οποία μπορεί να ενταθεί με τη συνεχή εκπαίδευσή του και την παροχή κατάλληλων κινήτρων ενεργού συμμετοχής του στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των στόχων της ΒΥΠ.

Ανταπόκριση της ΒΥΠ στα ευρήματα της έρευνας

Αμέσως μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας, και με βάση τις καταγεγραμμένες διαπιστώσεις, η ΒΥΠ ανταποκρίθηκε εμπράκτως σε μια σειρά από θέματα που είχαν να κάνουν με την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες της.

  • Θέσεις εργασίας σε Η/Υ: Εγκαταστάθηκαν και διατέθηκαν για ελεύθερη χρήση τρεις (3) θέσεις εργασίας σε Η/Υ, τόσο για προσωπική χρήση (επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, εκτυπώσεις κλπ), όσο και για πρόσβαση στο Internet. Η σοβαρή έλλειψη χώρου στην υπάρχουσα βιβλιοθήκη αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσίας αυτής. Εν αναμονή της ολοκλήρωσης του νέου και μεγαλύτερου κτιρίου της Βιβλιοθήκης η ΒΥΠ έχει την δυνατότητα να σχεδιάσει μια πολύ πιο ευρεία επέκταση της υπηρεσίας αυτής. Βασική παράμετρος επίσης, θα αποτελέσει και η δυνατότητα απόκτησης του απαραίτητου εξοπλισμού Η/Υ, είτε μέσα από την συνέχιση της χρηματοδότησης της ΒΥΠ από το Γ” ΚΠΣ, είτε μέσω των πόρων του τακτικού προϋπολογισμού.
  • Εμπλουτισμός της συλλογής ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης: Με την ενεργό συμμετοχή της ΒΥΠ στο Δίκτυο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών – Hellenic Academic Libaries Link, αλλά και χάρη στις αυτοτελείς προσπάθειές της, η ΒΥΠ κατόρθωσε τον τελευταίο χρόνο να αυξήσει την συλλογή των ηλεκτρονικών περιοδικών στους 2.600 τίτλους. Η κάλυψη σημαντικού μέρους των αναγκών των χρηστών από το πλούσιο περιεχόμενο της συλλογής αυτής, καθώς και η μέχρι τώρα εντατική χρήση της συλλογής από τους χρήστες, είναι σημαντικοί λόγοι ώστε να καταβληθούν προσπάθειες διατήρησης του πυρήνα τουλάχιστον της συλλογής αυτής.
  • Προώθηση και διευκολύνσεις (On line registration) στο Οπτικοακουστικό: Αν και τα στοιχεία χρήσης του Οπτικοακουστικού Εργαστηρίου Ξένων Γλωσσών είναι αρκετά ικανοποιητικά όλα τα χρόνια λειτουργίας του θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες προώθησης της χρήσης του καθώς δυνητικά στοχεύει σε ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό χρηστών. Οι προσπάθειες αυτές έχουν σχέση, τόσο με την ενημέρωση των χρηστών, όσο και με την βελτίωση της ποιότητας παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Σαν πρώτο βήμα εφαρμόστηκε η παροχή αναλυτικών πληροφοριών για τα διάφορα προγράμματα μέσα από τις WEB σελίδες της ΒΥΠ και η δυνατότητα on line εγγραφής και κατάρτισης του ωρολογίου προγράμματος για κάθε ενδιαφερόμενο.
  • Συνεχής βελτίωση της υπηρεσίας Διαδανεισμού: Η ολοκλήρωση της εφαρμογής του νέου συστήματος διαδικασιών στο τμήμα Διαδανεισμού, καθώς και η επιτυχής προώθηση της χρήσης του νέου συστήματος Αποθεματικού Λογαριασμού για την παραγγελία βιβλιογραφίας, είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού ικανοποίησης των αιτήσεων παραγγελίας βιβλιογραφίας, την αύξηση των συνολικών αιτήσεων και τέλος, την αύξηση των χρηστών αποθεματικού λογαριασμού.
  • Σεμινάρια χρηστών: Η ανάγκη εκπαίδευσης των χρηστών στη χρήση των διαφόρων υπηρεσιών πληροφόρησης της ΒΥΠ και ιδιαίτερα στον τομέα των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, έγινε έγκαιρα αντιληπτή από την ΒΥΠ. Για τον λόγο αυτό εντάθηκαν όλες οι σχετικές προσπάθειες και εισήχθηκε και ένα νέο πρόγραμμα σεμιναρίων πάνω στην χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΒΥΠ, που διεξάγεται για κάθε ενδιαφερόμενο σε εβδομαδιαία βάση.
  • Εκπαίδευση σε τεχνικές αναζήτησης πληροφοριών σε Μεταπτυχιακά τμήματα: Συνδυάζοντας τα σχετικά ευρήματα της έρευνας χρηστών με τις εμπειρικές παρατηρήσεις του προσωπικού της ΒΥΠ σχετικά με τις γνώσεις και ικανότητες των χρηστών στις τεχνικές και μεθόδους αναζήτησης πληροφοριών, η ΒΥΠ σχεδίασε ένα πιλοτικό ολιγόωρο πρόγραμμα εκπαίδευσης στις Τεχνικές Αναζήτησης Βιβλιογραφικών Πληροφοριών, στοχεύοντας κυρίως στην εκπαίδευση των Μεταπτυχιακών Φοιτητών των διαφόρων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, που συνεχώς αυξάνονται. Στόχος της ΒΥΠ είναι η περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας αυτής σε μεγαλύτερο αριθμό Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων και μελλοντικά την θεσμική καθιέρωση του προγράμματος αυτού σε κάθε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα.
  • Προώθηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών: Πέρα από την εκπαίδευση των χρηστών στις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, η ΒΥΠ θεώρησε αναγκαία και ανέλαβε την διεξαγωγή σχετικών ενημερωτικών ημερίδων για τα μέλη του Πανεπιστημίου, με θέματα τόσο πάνω στην ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών της ΒΥΠ, όσο και σε γενικότερα αλλά ενδιαφέροντα ζητήματα όπως, ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης και πνευματικά δικαιώματα, εξελίξεις στον εκδοτικό χώρο των επιστημονικών περιοδικών κλπ.
  • Συνεχής υποστήριξη χρηστών στην χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών: Οι τεχνικές και διάφορες άλλες δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι χρήστες των διαφόρων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και καταγράφηκαν στην έρευνα, «υποχρέωσαν» την ΒΥΠ να εγκαταστήσει μιας μορφής «ανοικτή γραμμή» (helpdesk) επικοινωνίας και υποστήριξης προς τους χρήστες, τηλεφωνικά αλλά και μέσω e-mail, μέσω της οποίας διαβιβάζονται και διεκπεραιώνονται όλες οι σχετικές αιτήσεις για παροχή βοήθειας και χρήσιμων πληροφοριών.

Σχετικά