Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Ανοικτή Πρόσβαση με απλές πράξεις

Η ΒΚΠ και το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μεταξύ των πρωτεργατών της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα, έχοντας αναπτύξει, εδώ και μία δεκαετία, έντονη δραστηριότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτήν τη δεκαετία, η ΒΚΠ έχει εργαστεί συστηματικά για τη διάδοση της ιδέας της Ανοικτής Πρόσβασης και την υιοθέτησή της από την ακαδημαϊκή κοινότητα, και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που δεν περιορίζονται στα όρια της Ελλάδας.

Με αφορμή την τρέχουσα Διεθνή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2014 (20-26 Οκτωβρίου 2014), η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης θα ήθελε να σας ενημερώσει και να σας υπενθυμίσει κάποια από τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Πατρών στον τομέα της Aνοικτής Πρόσβασης.

Φτιάχνουμε το δικό μας περιεχόμενο Ανοικτής Πρόσβασης

Η ΒΚΠ διαχειρίζεται τη λειτουργία του Ιδρυματικού Αποθετηρίου “Νημερτής”, όπου επιχειρείται να φιλοξενηθεί όλη η πνευματική παραγωγή του Πανεπιστημίου Πατρών. Η “Νημερτής” διαθέτει ελεύθερα το περιεχόμενο των τεκμηρίων της, κυρίως διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών, και, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, κατατάσσεται ως το πρώτο μεταξύ των ελληνικών ιδρυματικών αποθετηρίων. Η Ανοικτή Πρόσβαση στο περιεχόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα η έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών να βγει και εκτός των ελληνικών συνόρων. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει γεωγραφικά και ποσοτικά στοιχεία αξιοποίησης του περιεχομένου του «Νημερτής» ανά τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο https://nemertes.lis.upatras.gr.

Οι ψηφιακές συλλογές ελληνικών περιοδικών “Κοσμόπολις”, “Πλειάς” και “Δανιηλίς” αποτελούν ένα από τα πλέον χρήσιμα εργαλεία για τη μελέτη της Νεοελληνικής Φιλολογίας, τόσο πανελλαδικά, όσο και εκτός συνόρων της χώρας. Οι συλλογές αυτές περιέχουν εξήντα πέντε (65) περιοδικά μεγάλης ιστορικής και λογοτεχνικής αξίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο http://library.upatras.gr/digital.

Με τη χρήση ανοικτών τεχνολογιών και προτύπων, το περιεχόμενο αυτό ευρετηριάζεται και αναζητείται από ένα μεγάλο εύρος βάσεων δεδομένων και μηχανών αναζήτησης, όπως το DART και το Base, καθώς και από την ευρέως γνωστή Europeana.

Υποστηρίζουμε την Ανοικτή Πρόσβαση σε υπάρχουσες δομές της επιστημονικής επικοινωνίας

Προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας για δημοσίευση, η ΒΚΠ έχει δημιουργήσει την «Πασιθέη», μία πλατφόρμα πλήρους ηλεκτρονικής έκδοσης επιστημονικών περιοδικών Ανοικτής Πρόσβασης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://library.upatras.gr/oa/. Αυτή τη στιγμή στην “Πασιθέη” βρίσκονται 8 περιοδικά, πολλά εκ των οποίων έχουν τακτική και συχνή δημοσίευση, χάρη στο έργο των ακαδημαϊκών του Ιδρύματός μας.

Παράλληλα, η ΒΚΠ, με την οικονομική στήριξη του ΕΛΚΕ, υποστηρίζει την Ανοικτή Πρόσβαση σε άρθρα επιστημονικών περιοδικών, μέσω προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης της δημοσίευσης. Πιο χαρακτηριστικό πρόγραμμα στήριξης είναι αυτό της BioMed Central, σε περιοδικά της οποίας έχουν δημοσιευθεί δημοφιλή άρθρα (most accessed). Ακολουθεί μια σύντομη επιλογή των τριών πιο δημοφιλών εργασιών από τα 180 περίπου άρθρα, τα οποία έχουν καταγράψει μεγάλη επισκεψιμότητα:

  1. G.A. Pavlopoulos, M. Secrier, C.N. Moschopoulos, T.G. Soldatos, S. Kossida, J. Aerts, R. Schneider, P.G. Bagos. Using graph theory to analyze biological networks. BioData Mining 2011, 4:10 (28 April 2011)
  2. S.F Assimakopoulos, V. Karamouzos, C. Papakonstantinou, V. Zolota, C. Labropoulou-Karatza, C. Gogos. Suppurative necrotizing granulomatous lymphadenitis in adult-onset Still’s disease: a case report. Journal of Medical Case Reports 2012, 6:354 (18 October 2012)
  3. I. Koniari, E. Apostolakis, C. Rogkakou, N.G. Baikoussis, D. Dougenis. Pharmacologic prophylaxis for atrial fibrillation following cardiac surgery: a systematic review. Journal of Cardiothoracic Surgery 2010, 5:121 (30 November 2010)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο https://library.upatras.gr/oa.

Ενημερώνουμε την κοινότητα για κάθε τι νέο και ωφέλιμο

Η ΒΚΠ έχει συντάξει λεπτομερείς οδηγούς για την Ανοικτή Πρόσβαση και τις διάφορες μορφές που προσλαμβάνει κατά καιρούς. Ένας τέτοιος αναλυτικός οδηγός είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο https://library.upatras.gr/oa.

Παράλληλα, προς υποστήριξη όλων των ακαδημαϊκών και ερευνητών που θέλουν να υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδότησης έργων στο πλαίσιο του Horizon 2020, έχει συνταχθεί ένας οδηγός ενημέρωσης. Ο οδηγός αυτός επεξηγεί λεπτομερώς τις απαιτήσεις του προγράμματος Horizon 2020, αναφορικά με την Ανοικτή Πρόσβαση στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και στα δεδομένα, και μπορείτε να τον βρείτε στην ιστοσελίδα https://library.upatras.gr/oa.

Η ΒΚΠ δεν σταμάτα να διαχέει την ιδέα της Ανοικτής Πρόσβασης με κάθε τρόπο στις επιστημονικές δημοσιεύσεις, τα ερευνητικά δεδομένα, και τα εργαλεία έρευνας. Στο πρόσφατο διήμερο σεμινάριο OS3: Open Scholarship Summer Seminar, που πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Ιουλίου 2014, ακούστηκαν ενδιαφέρουσες ομιλίες, όπως οι:

  1. Διαχείριση Ανοικτών Ερευνητικών Δεδομένων Υγείας από τον Παναγιώτη Μπαμίδη
  2. Οι πολιτικές Ανοικτής Πρόσβασης στην Ευρώπη και οι υποχρεώσεις των ερευνητών για Ανοικτή Πρόσβαση στον Ορίζοντα 2020 από την Βικτωρία Τσουκαλά
  3. Τα Ανοικτά Δεδομένα στην Κοινωνία της Γνώσης από τον Χαράλαμπο Μπρατσά

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις παραπάνω ομιλίες στο κανάλι του σεμιναρίου στο Vimeo https://vimeo.com/channels/os3/ και να κατεβάσετε το σχετικό φυλλάδιο.

Η Eβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2014 οδεύει προς την ολοκληρωσή της. Η ΒΚΠ δεσμεύεται να συνεχίσει τη συστηματική της εργασία σε κάθε ωφέλιμο άξονα προκειμένου η έρευνα που εκπονείται στο Πανεπιστημίο Πατρών, να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή διάδοση.

Leave a Reply