Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ολοκληρώθηκε η εβδομάδα κινητικότητας προσωπικού για βιβλιοθηκονόμους στο πλαίσιο των προγραμμάτων κινητικότητας του Erasmus+. Κατά την έκτη κατά σειρά εβδομάδα κινητικότητας, τη μόνη εισερχόμενη δραστηριότητα του Πανεπιστήμιου Πατρών για διοικητικό προσωπικό, η Βιβλιοθήκη μας υποδέχθηκε 17 βιβλιοθηκόνομους από 10 χώρες και πιο συγκεκριμένα από Ισπανία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Τσεχία, Κροατία, Σλοβενία, και Γαλλία. Κύρια επιδίωξη του προγράμματος ήταν να καταστεί η εβδομάδα ένας κόμβος συνάντησης γνώσης και εμπειριών προς όλες τις κατευθύνσεις και κινήθηκε σε τρεις άξονες: τη γνωριμία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον ελληνικό πολιτισμό, την προβολή του έργου και των υπηρεσιών της ΒΚΠ και την ανταλλαγή επαγγελματικής γνώσης και τις επισκέψεις σε χώρους και δραστηριότητες που προάγουν τον χαρακτήρα της περιοχής.

Χάρτης της Ευρώπης με τις πόλεις και τα ιδρύματα από τα οποία προήλθαν οι συμμετέχοντες στην έκτη εβδομάδα κινητικότητας προσωπικού Erasmus+

Οι εισερχόμενοι βιβλιοθηκονόμοι/ες γνώρισαν τις λειτουργίες της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης με έμφαση στην υποστήριξη των ερευνητών και τις κοινωνικές δράσεις της. Οι ενότητες ανταλλαγής γνώσης έγιναν με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο, ώστε να διερευνήσουν οι ίδιοι/ες τις διεργασίες και τα αποτελέσματα των δράσεων μας αντί για την παθητική παρακολούθηση των παρουσιάσεων. Είχαν επίσης οι ίδιοι/ες τον χρόνο να παρουσιάσουν τις Βιβλιοθήκες τους και τις υπηρεσίες τους και όλοι/ες μαζί να ανακαλύψουμε κοινούς τόπους και κοινές προκλήσεις.

Μετά από ξενάγηση το απόγευμα της πρώτης ημέρας στην πόλη και τη γνωριμία με την ιστορία και τα κύρια τοπόσημά της, οι φιλοξενούμενοι/ες μας επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το Μουσείο Επιστημών & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου και το Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά, γνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο όψεις της επιστήμης, της ιστορίας και της τέχνης -αρχαίας και σύγχρονης- της περιοχής. Το κοινωνικό πρόγραμμα είχε επίσης τον χαρακτήρα της ανταλλαγής, καθώς την Τετάρτη, μαζί με τη σύντομη παρουσίαση της αμπελουργιάς και οινοποιίας της περιοχής από το Κτήμα Ορφανού και τη δοκιμασία τοπικών οίνων, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορες γεύσεις από τις χώρες των συμμετεχόντων.

Οι συμμετέχοντες στην εβδομάδα Erasmus και το προσωπικό της ΒΚΠ

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης που διεξήγαγε όλο αυτό το πρόσθετο αντικείμενο και στην Πρόεδρο της Εφορείας Καθηγήτρια Χρυσή-Κασσιανή Καραπαναγιώτη για τη στήριξη της Εβδομάδας. Ευχαριστίες οφείλονται επίσης στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και στον Αναπληρωτή Πρυτάνεως για Ακαδημαϊκά και Διεθνή Θέματα Καθηγητή Διονύσιο Μαντζαβίνο για τη γενναιόδωρη στηριξή τους.

Πολύτιμη ήταν επίσης η βοήθεια του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και της κυρίας Ελένης Γεωργουδάκη, του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας και της κυρίας Πένης Θεολόγη-Γκούτη και του κύριου Στυλιανού Μυστακίδη και της αρχαιολόγου και ΕΔΙΠ του Τμήματος Γεωλογίας κυρίας Ελένης Σιμώνη.

Οι συμμετέχοντες της Εβδομάδας Κινητικότητας μπροστά από το Παλαιό Νοσοκομείο Πατρών.

Ευχαριστούμε τους φιλόξενους φορείς του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και της Ελληνικής Διασποράς για την αμέριστη διευκόλυνση που παρείχαν στο πρόγραμμά μας. Η επίσκεψη και στα δύο κέντρα πολιτισμού βοήθησαν ώστε να καταστούν οι φιλοξενούμενοί μας κοινωνοί της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας.

Η εβδομάδα αυτή ενίσχυσε περισσότερο τη δικτύωση της Βιβλιοθήκης με άλλες ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες, βοήθησε στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέδειξε τις ομορφιές και τόνωσε τον τουρισμό της περιοχής. Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες συνέχισαν το ταξίδι τους στην Ελλάδα και επισκέφτηκαν περιοχές με μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον, όπως οι Δελφοί, η Ρόδος, η Κρήτη, η Ύδρα, η Κεφαλονιά και η Αθήνα.

Μετά την ολοκλήρωση της Εβδομάδας Κινητικότητας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο και να βαθμολογήσουν τα επιμέρους στοιχεία που συνέθεταν το πρόγραμμα. Η συνολική αξιολόγηση ήταν 4,93 στα 5 με κύρια θετικά σημεία την οργάνωση και την επαφή με το προσωπικό της ΒΚΠ, τις κοινωνικές δράσεις, και το ισορροπημένο πρόγραμμα, ενώ κύριο αρνητικό σημείο ήταν οι δυνατότητες μετακίνησης από και προς το Πανεπιστήμιο.