Για τις Τμηματικές Βιβλιοθήκες μπορείτε να δείτε στο τέλος της ιστοσελίδας, ενώ για τη Βιβλιοθήκη στο Κουκούλι μπορείτε να δείτε τη σχετική ανακοίνωση.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σε εφαρμογή της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 33457 “Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από 1 Ιουνίου 2020 έως και τη λήξη του σχολικού, εκπαιδευτικού και ακαδημαϊκού έτους 2019-2020” και της σχετικής εισήγησης της Διεύθυνσης της ΒΚΠ προς την Εφορεία της ΒΚΠ και τις Πρυτανικές Αρχές (η οποία βασίζεται στην πρόταση επαναλειτουργίας του ΣΕΑΒ) η παροχή των υπηρεσιών της ΒΚΠ από την Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020, τροποποιείται ως ακολούθως:

Επιτόπιες υπηρεσίες

Ωράριο εξυπηρέτησης κοινού

Το ωράριο προσέλευσης του κοινού για την εξυπηρετησή του για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που περιγράφονται παρακάτω διαμορφώνεται από τις 8.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ.

Χρήση

Το ειδικό καθεστώς λειτουργίας της ΒΚΠ λόγω COVID-19 προβλέπει την επανέναρξη εξυπηρέτησης στον φυσικό χώρο με περιορισμένο όμως ωράριο και μόνο για την κυκλοφορία πληροφοριακού υλικού (δανεισμός και επιστροφή) κατόπιν αιτήματος.

Δεν επιτρέπεται η παραμονή των χρηστών και η χρήση του αναγνωστηρίου, παρά μόνο η επίσκεψή τους ως τον χώρο εισόδου για τον δανεισμό ή την επιστροφή υλικού. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, κατά την επίσκεψη οι χρήστες οφείλουν να φορούν μάσκα προστασίας.

Δανεισμός

Για να μπορέσετε να δανειστείτε βιβλία στο ειδικό καθεστώς λειτουργίας της ΒΚΠ λόγω COVID-19 χρειάζεται να συμπληρώσετε τη σχετική φόρμα. Θα πρέπει να έχετε κάνει από νωρίτερα την αναζήτηση των βιβλίων που επιθυμείτε μέσω του καταλόγου μας “Νηρέας”, ο οποίος είναι προσβάσιμος σε 24ώρη βάση, και να ζητήσετε την κρατησή τους στο ονομά σας. Αφού ειδοποιηθείτε από το προσωπικό μας, τότε θα μπορέσετε να προσέλθετε στη ΒΚΠ και να τα παραλάβετε. Αναλυτικές οδηγίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα αιτήματος δανεισμού.

Τα βιβλία, εφόσον είναι ήδη εντός του κτιρίου, διατίθενται άμεσα προς δανεισμό. Εάν ένα βιβλίο έχει επιστραφεί μετά το άνοιγμα της Βιβλιοθήκης, τότε δανείζεται εφόσον έχουν περάσει 72 ώρες από την ημερομηνία επιστροφής.* Αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα ενημερωθείτε από το προσωπικό μας.

Είναι ευνόητο πως για να δανειστεί κάποιος χρειάζεται η κάρτα μέλους της ΒΚΠ. Εάν δεν διαθέτετε, τότε θα χρειαστεί πρώτα να ζητήσετε την εκδοσή της.

Επιστροφές βιβλίων

Για επιστροφές βιβλίων μπορείτε να προσέρχεστε στη ΒΚΠ στο τροποποιημένο ωράριο λειτουργίας. Ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένετε, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενη ενημέρωση δεν έχουν χρεωθεί πρόστιμα από τις 4 Μαρτίου και ύστερα που η Βιβλιοθήκη βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας για το κοινό. Όλα τα δανεισμένα βιβλία που έληγαν εντός αυτού του διαστήματος ανανεώνονται και μπορούν να επιστραφούν ως τις 30 Ιουνίου 2020.

Επιστροφές συγγραμμάτων “Ευδόξου”

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές συγγραμμάτων από την υπηρεσία “Εύδοξος” , οι φοιτητές που οφείλουν να επιστρέψουν συγγράμματα θα πρέπει να συμπληρώνουν απαραιτήτως τη σχετική φόρμα πριν προσέλθουν στη ΒΚΠ για την παραδοσή τους. Η βεβαίωση επιστροφής θα τους αποστέλλεται, αφού παραδοθούν, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ενημερώνουμε επίσης ότι, κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναρτήθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 στο πληροφοριακό σύστημα “Εύδοξος” οι διανομές των συγγραμμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο εαρινό εξάμηνο 2019-20. Ως εκ τούτου, είναι εφικτό στο εξής η Βιβλιοθήκη να δέχεται τα συγγράμματα που παρέλαβαν οι φοιτητές παρατύπως κι επομένως δεν τα δικαιούνται για το εαρινό εξάμηνο 2019-20 και να δηλώνει την επιστροφή τους στο σύστημα.

Διαδανεισμός

Μέλη της Βιβλιοθήκης που θέλουν να παραλάβουν ή να επιστρέψουν υλικό διαδανεισμού προσέρχονται κατόπιν προ-συνεννόησης με το αρμόδιο προσωπικό (κα Ντίνα Σύψα, dina (at) lis.upatras.gr, 2610969673, έως τις 14:00) για να βεβαιώσουν τον χρόνο παραλαβής/παράδοσης.

Κατάθεση εργασιών στο Ιδρυματικό Αποθετήριο Νημερτής

Η κατάθεση της εργασίας σας γίνεται ηλεκτρονικά στο ιδρυματικό αποθετήριο “Νημερτής”. Μετά την ηλεκτρονική κατάθεση μπορείτε να αποστείλετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο αρμόδιο προσωπικό της ΒΚΠ, την κ. Αλεξάνδρα Γούδη agoudi (at) upatras.gr, τον τίτλο της εργασίας και τα στοιχεία επικοινωνίας για την αποστολή του αριθμού πρωτοκόλλου της κατάθεσης.

Για τα Τμήματα του Αγρινίου οι καταθέτες αποστέλλουν στην κ. Αθανασία Βέλλιου (avelliu (at) upatras.gr) και στον κ. Βασίλειο Κολλιώνη (vkolioni (at) upatras.gr) το αποδεικτικό κατάθεσης που παραλαμβάνουν από το σύστημα, ώστε να πάρουν την σχετική επιβεβαίωση.

Λόγω κορωνοϊού δεν δίνεται πλέον βεβαίωση κατάθεσης.

Υποψήφιοι διδάκτορες που οφείλουν να καταθέσουν τη διατριβή τους σε έντυπη μορφή, προσέρχονται κατόπιν προ-συνεννόησης με το αρμόδιο προσωπικό Αλεξάνδρα Γούδη (agoudi (at) upatras.gr, 2610 969630, έως τις 14:00) για να βεβαιώσουν τον χρόνο παραλαβής/παράδοσης.

Για τους φοιτητές των Τμημάτων του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και την κατάθεση των διπλωματικών τους εργασιών υπάρχει ειδική ανακοίνωση στον δικτυακό τόπο του Τμήματος Βιβλιοθήκης και Πληροφιακού Υλικού Ένταξης.

Βεβαιώσεις

Θυμίζουμε ότι οι βεβαιώσεις για τη λήψη πτυχίου δίνονται υπηρεσιακά. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να προσέρχεστε ή να επικοινωνείτε γι’ αυτό το θέμα με τη Βιβλιοθήκη, καθώς, εφόσον έχετε αιτηθεί ορκομωσίας, η ΒΚΠ και η Γραμματεία του Τμηματός σας θα ακολουθήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες. Αν προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα, η Βιβλιοθήκη θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Εκδηλώσεις

Δεν γίνονται ακόμη κρατήσεις χώρων για εκδηλώσεις (σεμινάρια, παρουσιάσεις, κλπ).

Οδηγίες προς το κοινό

  • Ζητούμε από τα μέλη μας να μην επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη εάν υπάρχει οποιοδήποτε σχετικό σύμπτωμα και μέσω τηλεφωνικής ή ψηφιακά υποστηριζόμενης επικοινωνίας να αναζητούν με το προσωπικό μας εναλλακτικές λύσεις.
  • Ζητούμε από τα μέλη μας κατά την επίσκεψη τους στο κτίριο να τηρούν τα ατομικά μέτρα υγιεινής που συστήνονται από τον ΕΟΔΥ και να ακολουθούν τις συστάσεις του προσωπικού. Σύμφωνα με τις οδηγίες, από 29 Ιουλίου 2020 η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για το κοινό που μας επισκέπτεται.
  • Ζητούμε από τα μέλη μας να εισέρχονται από τη δεξιά πόρτα (τέταρτη στη σειρά), να εξέρχονται από την αριστερή (πρώτη στη σειρά) και να ακολουθούν τη σήμανση στο δάπεδο για να τηρούν τις μεταξύ τους αποστάσεις.
  • Όλες οι ρυθμίσεις λειτουργίας και εξυπηρέτησης κοινού αναρτώνται στον δικτυακό τόπο της Βιβλιοθήκης και στην είσοδο του κτιρίου της επικολλάται έντυπο ενημέρωσης.
  • Δεν μπορεί να γίνει καμία εξαίρεση για οποιοδήποτε από τους παραπάνω κανόνες για οποιονδήποτε και με οποιαδήποτε αιτιολογία. Συνεπώς, μην προσέρχεστε στη Βιβλιοθήκη δίχως να έχετε υποβάλλει αίτημα δανεισμού ή να έχετε ειδοποιηθεί από το προσωπικό μας σχετικά.

Εξ αποστάσεως υπηρεσίες

Όπως και κατά την περίοδο πλήρους αναστολής της λειτουργίας για το κοινό οι εξ αποστάσεως υπηρεσίες παραμένουν ενεργές. Συνοπτικά:

Υποστήριξη εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού έργου

Το διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών μπορεί να χρησιμοποιεί τους πληροφοριακούς πόρους που βρίσκονται στην σχετική ιστοσελίδα για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού του έργου, ειδικά σε περιόδους όπου η διδασκαλία γίνεται εξ αποστάσεως. Οι πηγές είναι κατηγοριοποιημένες, όμως παράλληλα για κάθε μια υπάρχει ετικέτα που δηλώνει πως μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση.

Για να διευκολυνθεί το έργο των ερευνητών και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πηγές στις οποίες υπάρχει παροδική πρόσβαση, η ΒΚΠ έχει ομαδοποιήσει τις πηγές ανά ημερομηνία τερματισμού της δωρεάν πρόσβασης. Το ημερολόγιο αυτό διατίθεται σε μορφή Google Calendar στη σχετική ιστοσελίδα.

Χρήση ηλεκτρονικών πηγών

Η απομακρυσμένη πρόσβαση χρήση ηλεκτρονικών πηγών γίνεται με τη χρήση του ιδρυματικού σας λογαριασμού, όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα Πρόσβαση 24/7. Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος είναι μέσω VPN, με προτιμότερο λογισμικό το FortiClient VPN. Όμως, εάν παρατηρείτε αδυναμία εξυπηρέτησης λόγω φόρτου του μηχανισμού εξουσιοδότησης, τότε σε ορισμένους εκδότες (αναφέρονται ποιοι στην ιστοσελίδα) μπορείτε να μπαίνετε με τη χρήση των συνθηματικών σας από τις επιλογές που παρέχουν Institutional Login. Δυστυχώς, οι παραπάνω επιλογές δεν καλύπτουν πηγές που η προσβασή είναι εφικτή μόνο μέσω σταθμών εργασίας, όπως για παράδειγμα η ICAP Data.Prisma. Για οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με τις ηλεκτρονικές πηγές μπορείτε να επικοινωνείτε με το αρμόδιο προσωπικό (κα Μαρία Φραντζή, maria (at) lis.upatras.gr).

Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα μπορείτε να επικοινωνείτε με τη ΒΚΠ μέσω της σχετικής φόρμας ή του τηλεφώνου 2610969621 (έως τις 15:00).

Τμηματικές Βιβλιοθήκες

Σε καμία από τις Τμηματικές Βιβλιοθήκες δεν επιτρέπεται η επιτόπια μελέτη και η χρήση των αναγνωστηρίων. Η κυκλοφορία υλικού για τις παρακάτω Τμηματικές έχει ως εξής:

  • Η Τμηματική Αρχιτεκτόνων Μηχανικών εξυπηρετεί για δανεισμό και επιστροφές, με όμοιο τρόπο με την ΒΚΠ (βλ. αίτημα όπως αναφέρεται παραπάνω). Η παράδοση/παραλαβή γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2610996189 και 2610996190 (ωράριο επικοινωνίας 10:00-14:00).
  • Η Τμηματική Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας εξυπηρετεί από τις 10 π.μ. έως τις 13.30 μ.μ. κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2610969782 και στο email library.ptde [at] upatras.gr.
  • Η Τμηματική Θεατρικών Σπουδών εξυπηρετεί για δανεισμό και επιστροφές, με όμοιο τρόπο με την ΒΚΠ (βλ. αίτημα όπως αναφέρεται παραπάνω). Η παράδοση/παραλαβή γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού στο τηλέφωνο επικοινωνίας 261092905 από τις 10 π.μ. έως τις 13.30 μ.μ.
  • Η Τμηματική Ιατρικής εξυπηρετεί τα μέλη της μόνο για τον δανεισμό και την επιστροφή υλικού, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού (τηλέφωνα επικοινωνίας 2610996173 και 2610997323). Επισης, εξυπηρετεί αιτήματα φοιτητών, μεταπτυχιακών και μελών ΔΕΠ που αφορούν στην αναζήτηση βιβλιογραφίας και βιβλιομετρικών δεικτών από τις βάσεις δεδομένων στις οποίες έχει πρόσβαση. Τα αιτήματα διατυπώνονται στο email mmaniaki [at] upatras.gr.
  • Η Τμηματική Φιλοσοφίας  είναι ανοικτή από τις 10:00-14:00. Για την περίοδο της πανδημίας γίνονται μόνο δανεισμοί και επιστροφές βιβλίων, και μόνο, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο τηλέφωνο 2610 969 915 ή μέσω email στο philosolib [at] upatras.gr.

Ο χάρτης της Πανεπιστημιούπολης για τις διευθύνσεις των Τμηματικών Βιβλιοθηκών βρίσκεται εδώ.


*Όλα τα βιβλία που επιστρέφουν παραμένουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο απομόνωσης, ο οποίος αερίζεται και φωτίζεται επαρκώς, τουλάχιστον για 72 ώρες (τρεις ημέρες).

Προηγούμενες ανακοινώσεις για την λειτουργία σε καθεστώς COVID-19 μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα “Αναστολή λειτουργίας της ΒΚΠ στο πλαίσιο μέτρων για τον κορωνοϊό COVID-19”.