Ενημέρωση 9 Απριλίου 2020
Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο των νέων μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, ως χώρος συνάθροισης ατόμων, θα παραμείνει κλειστή για το κοινό έως τις 10 Απριλίου 2020 (Αριθμ. Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20021, Τεύχος B’ 956/21.03.2020). Η αναστολή λειτουργίας αφορά όλες τις μονάδες πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφοριών Ένταξης (πΤΕΙ σε Κουκούλι, Μεσολόγγι, κλπ) και του Παραρτήματος της ΒΚΠ στο Αγρίνιο.

Οι χρήστες της ΒΚΠ μπορούν να γνωρίζουν τα παρακάτω:

Επιστροφές & Ανανεώσεις βιβλίων / Πρόστιμα

  1. Δεν έχουν χρεωθεί πρόστιμα σε βιβλία για το διήμερο 4-5 Μαρτίου 2020 που η Βιβλιοθήκη ήταν κλειστή.
  2. Έχουν ανανεωθεί όλοι οι δανεισμοί των βιβλίων που έληγαν το διήμερο αυτό, ανεξαιρέτως δικαιωμάτων μέλους, έως τις 10 Απριλίου 2020.
  3. Δεν θα χρεωθούν πρόστιμα για όλα τα βιβλία ο δανεισμός των οποίων λήγει τις προσεχείς ημέρες. Τα μέλη μας μπορούν να αγνοήσουν τις αυτοματοποιημένες ενημερώσεις, αν κάποιες προλάβουν και δρομολογηθούν από το πληροφοριακό μας σύστημα.

Είναι ευνόητο πως δεν γίνονται δανεισμοί βιβλίων για την περιόδο που η λειτουργία της ΒΚΠ έχει ανασταλεί.

Για οποιοδήποτε σχετικό θέμα προκύψει, οι χρήστες μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό θα διευθετηθεί μόλις επαναλειτουργήσει κανονικά η ΒΚΠ.

Υποστήριξη εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού έργου

Το διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών μπορεί να χρησιμοποιεί τους πληροφοριακούς πόρους που βρίσκονται στην σχετική ιστοσελίδα για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού του έργου, ειδικά σε περιόδους όπου η διδασκαλία γίνεται εξ αποστάσεως. Οι πηγές είναι κατηγοριοποιημένες, όμως παράλληλα για κάθε μια υπάρχει ετικέτα που δηλώνει πως μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση.

Κατάθεση εργασιών στο Ιδρυματικό Αποθετήριο Νημερτής

Η ανάρτηση εργασιών στο Ιδρυματικό Αποθετήριο «Νημερτής» συνεχίζεται κανονικά, αλλά οι βεβαιώσεις προς τις Γραμματείες θα δωθούν όταν επαναλειτούργησει το Πανεπιστήμιο. Τα έντυπα των διδακτορικών διατριβών μπορούν να κατατεθούν κι αυτά σε μετέπειτα χρόνο. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε πραγματική υποχρέωση που πρέπει να διευθετηθεί, τότε μπορείτε να επικοινωνείτε με το αρμόδιο προσωπικό (κα Αλεξάνδρα Γούδη, agoudi (at) upatras.gr, 2610 969630, έως τις 14:00).

Επιστροφές Ευδόξου

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές συγγραμμάτων, κατόπιν επικοινωνίας με την υπηρεσία «Εύδοξος», οι φοιτητές που έχουν μόνο ένα σύγγραμμα σε εκκρεμότητα μπορούν κανονικά να δηλώνουν τα συγγράμματα του εαρινού εξαμήνου. Είναι χρήσιμο ακόμη να γνωρίζετε τα παρακάτω:

  1. Η δήλωση μαθημάτων είναι ανεξάρτητη της δήλωσής συγγραμμάτων.
  2. Δεν υπάρχει πρόβλεψη πότε θα ξεκινήσει η δήλωση συγγραμμάτων, καθώς αναμένεται συνολική ρύθμιση του ζητήματος της διανομής τους από το Υπουργείο.
  3. Αν υπάρχουν φοιτητές/τρίες που υποχρεούνται να επιστρέψουν βιβλία, θα μπορέσουν να τα παραδώσουν στη Βιβλιοθήκη όταν αυτή ανοίξει.
  4. Θα υπάρξει μέριμνα, ώστε να μπορέσει να γίνει κανονικά η δήλωση των απαραίτητων συγγραμμάτων, παρά την όποια υποχρέωση.
  5. Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, οι φοιτητές/τριές που χρωστούν μόνο ένα βιβλίο μπορούν να κάνουν ανεμπόδιστα τη δήλωση συγγραμμάτων, όταν αυτή ξεκινήσει.
  6. Οι φοιτητές/τρίες σε αυτή τη φάση έχουν τη μόνη υποχρέωση να φυλάσσουν σε άριστη κατάσταση τα συγγράμματα, ώστε να τα επιστρέψουν μόλις είναι δυνατή η επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης.

Η ΒΚΠ είναι σε επαφή με την υπηρεσία «Εύδοξος» και θα παρέχει κάθε νεότερη ενημέρωση για το θέμα αυτό.

Χρήση ηλεκτρονικών πηγών

Η απομακρυσμένη πρόσβαση χρήση ηλεκτρονικών πηγών γίνεται με τη χρήση του ιδρυματικού σας λογαριασμού, όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα Πρόσβαση 24/7. Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος είναι μέσω OpenVPN. Όμως, εάν παρατηρείτε αδυναμία εξυπηρέτησης λόγω φόρτου του μηχανισμού εξουσιοδότησης, τότε σε ορισμένους εκδότες (αναφέρονται ποιοι στην ιστοσελίδα) μπορείτε να μπαίνετε με τη χρήση των συνθηματικών σας από τις επιλογές που παρέχουν Institutional Login. Δυστυχώς, οι παραπάνω επιλογές δεν καλύπτουν πηγές που η προσβασή είναι εφικτή μόνο μέσω σταθμών εργασίας, όπως για παράδειγμα η ICAP Data.Prisma. Για οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με τις ηλεκτρονικές πηγές μπορείτε να επικοινωνείτε με το αρμόδιο προσωπικό (κα Μαρία Φραντζή, maria (at) lis.upatras.gr).

Εκδηλώσεις

Ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις (σεμινάρια, παρουσιάσεις, κλπ) που θα διοργάνωνε ή φιλοξενούσε η ΒΚΠ το διάστημα αυτό στις αιθουσές της.

Επικοινωνία

Σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να επικοινωνείτε με τη ΒΚΠ για θέματα προστίμων και ανανεώσεων.

Αν και στην παρούσα φάση έχουν ανασταλεί όλες οι εκπαιδευτικές διαδικασίες και οι τελετές, θυμίζουμε ότι οι βεβαιώσεις για τη λήψη πτυχίου δίνονται υπηρεσιακά. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να επικοινωνείτε γι’ αυτό το θέμα με τη Βιβλιοθήκη, καθώς, εφόσον έχετε αιτηθεί ορκομωσίας, η ΒΚΠ και η Γραμματεία του Τμηματός σας θα ακολουθήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες. Αν προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα, η Βιβλιοθήκη θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Για οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία, μπορείτε να καλείτε το 2610 969621 (08:00-14:30) ή να χρησιμοποιείτε τη σχετική φόρμα.

Ενημέρωση 4 Μαρτίου 2020

Σύμφωνα με ενημέρωση των Πρυτανικών Αρχών, κατόπιν της ανακοίνωσης του Προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Ειδικών Λοιμωξιολόγων για το νέο Κορωνοϊό Καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Τσιόδρα, σας ενημερώνουμε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020.

Ως εκ τούτου, η ΒΚΠ στην Πάτρα θα παραμείνει κλειστή για τις ημέρες 5 και 6 Μαρτίου 2020.

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.