Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αναστολή λειτουργίας της ΒΚΠ στο πλαίσιο μέτρων για τον κορωνοϊό COVID-19

Ενημέρωση: 08 Μαΐου 2020
Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο των νέων μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, ως χώρος συνάθροισης ατόμων, θα παραμείνει κλειστή για το κοινό έως και τις 31 Μαΐου 2020 (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 28237, Τεύχος B’ 1699/05.05.2020). Η αναστολή λειτουργίας αφορά όλες τις μονάδες πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφοριών Ένταξης (πΤΕΙ σε Κουκούλι, Μεσολόγγι, κλπ) και του Παραρτήματος της ΒΚΠ στο Αγρίνιο.

Οι χρήστες της ΒΚΠ μπορούν να γνωρίζουν τα παρακάτω:

Επιστροφές & Ανανεώσεις βιβλίων / Πρόστιμα

  1. Δεν έχουν χρεωθεί πρόστιμα σε βιβλία για το διήμερο 4-5 Μαρτίου 2020 που η Βιβλιοθήκη ήταν κλειστή.
  2. Έχουν ανανεωθεί όλοι οι δανεισμοί των βιβλίων που έληγαν το διήμερο αυτό, ανεξαιρέτως δικαιωμάτων μέλους, έως τις 31 Μαΐου 2020.
  3. Δεν θα χρεωθούν πρόστιμα για όλα τα βιβλία ο δανεισμός των οποίων λήγει τις προσεχείς ημέρες. Τα μέλη μας μπορούν να αγνοήσουν τις αυτοματοποιημένες ενημερώσεις, αν κάποιες προλάβουν και δρομολογηθούν από το πληροφοριακό μας σύστημα.

Είναι ευνόητο πως δεν γίνονται δανεισμοί βιβλίων για την περιόδο που η λειτουργία της ΒΚΠ έχει ανασταλεί.

Για οποιοδήποτε σχετικό θέμα προκύψει, οι χρήστες μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό θα διευθετηθεί μόλις επαναλειτουργήσει κανονικά η ΒΚΠ.

Κατάθεση εργασιών στο Ιδρυματικό Αποθετήριο Νημερτής

Η ανάρτηση εργασιών στο Ιδρυματικό Αποθετήριο “Νημερτής” συνεχίζεται κανονικά, αλλά οι βεβαιώσεις προς τις Γραμματείες θα δωθούν όταν επαναλειτούργησει το Πανεπιστήμιο. Τα έντυπα των διδακτορικών διατριβών μπορούν να κατατεθούν κι αυτά σε μετέπειτα χρόνο. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε πραγματική υποχρέωση που πρέπει να διευθετηθεί, τότε μπορείτε να επικοινωνείτε με το αρμόδιο προσωπικό (κα Αλεξάνδρα Γούδη, agoudi (at) upatras.gr, 2610 969630, έως τις 14:00).

Συγγράμματα Ευδόξου

Λογότυπο ΕυδόξουΔιανομή: Για τη διαδικασία διανομής συγγραμμάτων έχει εκδοθεί το ΦΕΚ B 1271 στις 09 Απριλίου 2020 που μπορείτε να βρείτε ελεύθερα στο Εθνικό Τυπογραφείο. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 ορίζεται πως “Η διαδικασία της κατ’ οίκον διανομής των διδακτικών συγγραμμάτων άρχεται της επομένης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων επιλογής διδακτικών συγγραμμάτων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΥΔΟΞΟΣ» και ολοκληρώνεται το αργότερο έως 15 Ιουνίου 2020.” Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων “Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων για την επιλογή διδακτικών συγγραμμάτων από τους δικαιούχους φοιτητές θα ξεκινήσει την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020 και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Κυριακή 26 Απριλίου 2020. Διευκρινίζεται ότι δεν δύναται να υπάρξει παρέκκλιση από την εν λόγω προθεσμία από τα Α.Ε.Ι. και τις Α.Ε.Α., συνεπώς η ως άνω καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων είναι υποχρεωτική.”

Επιστροφές: Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές συγγραμμάτων, κατόπιν επικοινωνίας με την υπηρεσία “Εύδοξος”, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα παρακάτω:

  1. Η δήλωση μαθημάτων είναι ανεξάρτητη της δήλωσής συγγραμμάτων.
  2. Αν υπάρχουν φοιτητές/τρίες που υποχρεούνται να επιστρέψουν βιβλία, θα μπορέσουν να τα παραδώσουν στη Βιβλιοθήκη όταν αυτή ανοίξει.
  3. Η δήλωση των απαραίτητων συγγραμμάτων μπορεί να γίνεται -κατ’ εξαίρεση για το εαρινό εξάμηνο του 2020- κανονικά, παρά την όποια υποχρέωση επιστροφής.
  4. Σε αυτή τη φάση οι φοιτητές/τρίες έχουν μόνη υποχρέωση να φυλάσσουν σε άριστη κατάσταση τα συγγράμματα, τα οποία παραμένουν χρεωμένα στον λογαριασμό τους και θα χρειαστεί να τα επιστρέψουν μόλις επιτραπεί η επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης.

Η ΒΚΠ είναι σε συνεχή επαφή με την υπηρεσία “Εύδοξος” και θα παρέχει κάθε νεότερη ενημέρωση για το θέμα αυτό.

Υποστήριξη εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού έργου

Το διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών μπορεί να χρησιμοποιεί τους πληροφοριακούς πόρους που βρίσκονται στην σχετική ιστοσελίδα για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού του έργου, ειδικά σε περιόδους όπου η διδασκαλία γίνεται εξ αποστάσεως. Οι πηγές είναι κατηγοριοποιημένες, όμως παράλληλα για κάθε μια υπάρχει ετικέτα που δηλώνει πως μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση.

Χρήση ηλεκτρονικών πηγών

Η απομακρυσμένη πρόσβαση χρήση ηλεκτρονικών πηγών γίνεται με τη χρήση του ιδρυματικού σας λογαριασμού, όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα Πρόσβαση 24/7. Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος είναι μέσω OpenVPN. Όμως, εάν παρατηρείτε αδυναμία εξυπηρέτησης λόγω φόρτου του μηχανισμού εξουσιοδότησης, τότε σε ορισμένους εκδότες (αναφέρονται ποιοι στην ιστοσελίδα) μπορείτε να μπαίνετε με τη χρήση των συνθηματικών σας από τις επιλογές που παρέχουν Institutional Login. Δυστυχώς, οι παραπάνω επιλογές δεν καλύπτουν πηγές που η προσβασή είναι εφικτή μόνο μέσω σταθμών εργασίας, όπως για παράδειγμα η ICAP Data.Prisma. Για οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με τις ηλεκτρονικές πηγές μπορείτε να επικοινωνείτε με το αρμόδιο προσωπικό (κα Μαρία Φραντζή, maria (at) lis.upatras.gr).

Εκδηλώσεις

Ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις (σεμινάρια, παρουσιάσεις, κλπ) που θα διοργάνωνε ή φιλοξενούσε η ΒΚΠ το διάστημα αυτό στις αιθουσές της.

Επικοινωνία

Σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να επικοινωνείτε με τη ΒΚΠ για θέματα προστίμων και ανανεώσεων.

Αν και στην παρούσα φάση έχουν ανασταλεί όλες οι εκπαιδευτικές διαδικασίες και οι τελετές, θυμίζουμε ότι οι βεβαιώσεις για τη λήψη πτυχίου δίνονται υπηρεσιακά. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να επικοινωνείτε γι’ αυτό το θέμα με τη Βιβλιοθήκη, καθώς, εφόσον έχετε αιτηθεί ορκομωσίας, η ΒΚΠ και η Γραμματεία του Τμηματός σας θα ακολουθήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες. Αν προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα, η Βιβλιοθήκη θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Για οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία, μπορείτε να καλείτε το 2610 969621 (08:00-14:30) ή να χρησιμοποιείτε τη σχετική φόρμα.