Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αναφορά εκδήλωσης “Changing the way we see disability”

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης η ημερίδα με τίτλο “Changing the way we see disability”, μία εκδήλωση ενταγμένη στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 (European Year Of Youth 2022).

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης και το δίκτυο των φοιτητών Erasmus του Πανεπιστημίου Πατρών (ESN UoPA). Την έναρξη πραγματοποίησε ο αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος της δράσης “Υποστήριξη παρεμβάσεων κοινωνικής μέριμνας φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών”, Καθηγητής Ιατρικής, Απόστολος Βανταράκης. Όλη η εκδήλωση έγινε στην αγγλική γλώσσα και στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν τρεις ομιλίες:

  • “Undertanding motor disability and visual impairment; Proper interaction etiquette” από τον Χρυσόστομο Παζαρίδη
  • “Metamorphoses in youth: obstacles and perspectives in mental disorders” από τον Κωνσταντίνο Αναστασόπουλο
  • “Independent living for blind people” από την Ευαγγελία Γκρίντζαλη

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις όπου οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν το αναπηρικό αμαξίδιο και το λευκό μπαστούνι με σκοπό να αντιληφθούν τον τρόπο που κινούνται τα άτομα με κινητική και οπτική αναπηρία, αλλά και να βιώσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, διδάχθηκαν βασικές αρχές στον τρόπο που μπορούν να καθοδηγούν, εάν τους ζητηθεί, ένα άτομο με οπτική αναπηρία. Βασικός σκοπός των δράσεων ήταν η ευαισθητοποίηση αλλά και η καλλιέργεια ενσυναίσθησης.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, πραγματοποιήθηκε η απονομή για τον πρώτο διαγωνισμό 3D Εκτύπωσης Πρωτότυπου Σχεδιασμού που υλοποιήθηκε από τη Μονάδα Προσβασιμότητας της Κοινωνικής Μέριμνας με την αρωγή της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν (α) η εισαγωγή των φοιτητών στην τρισδιάστατη σχεδίαση και στις δυνατότητες που αυτή προσφέρει στα Άτομα με Αναπηρία στην καθημερινότητά τους και στην καλύτερη διαβίωσή τους και (β) η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε κοινωνικά ζητήματα και συγκεκριμένα στο ζήτημα της αναπηρίας. Υπήρχαν αρκετές δηλώσεις ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό, ωστόσο τελικά υποβλήθηκαν οι παρακάτω τέσσερις εργασίες:

  • Αναδιπλούμενο τραπέζι για αναπηρικό αμαξίδιο
  • Απτικός χάρτης Πανεπιστημίου Πατρών για Άτομα με Οπτική Αναπηρία
  • 3D Printed Turbofan Κινητήρας Ώσης για Άτομα με Οπτική Αναπηρία
  • Όργανα – σκεύη εργαστηρίων χημείας, βιολογίας κ.α., για Άτομα με οπτική Αναπηρία

Οι κριτές βαθμολόγησαν με βάση τα κριτήρια λειτουργικότητα, χρηστικότητα, αισθητικός σχεδιασμός και επεκτασιμότητα.

Πρώτοι νικητές αναδείχθηκαν οι Αγησίλαος Κουνέλης και Ιωάννης Σίνα, φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι και παρουσίασαν το έργο τους «Απτικός χάρτης Πανεπιστημίου Πατρών για Άτομα με Οπτική Αναπηρία» κατά τη διάρκεια της απονομής. Οι νικητές παρέλαβαν το βραβείο τους από τον Γιάννη Τσάκωνα, Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ απονεμήθηκαν αναμνηστικά δώρα σε όλους τους συμμετέχοντες του διαγωνισμού.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και το διαγωνισμό.

Την εκδήλωση, μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο YouTube.