Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διεύρυνση βάσης ελληνικών κειμένων στο Ephorus

Θα θέλαμε σας να ενημερώσουμε ότι, με πρωτοβουλία Βιβλιοθηκών μεταξύ των οποίων και της ΒΚΠ του Πανεπιστημίου μας, δημιουργήθηκε στο πρόγραμμα αποτροπής λογοκλοπής Ephorus μια κοινή βάση περιεχομένου για όλα τα ελληνικά ακαδημαϊκά Ιδρύματα που προμηθεύονται το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα Ιδρύματα που συμμετέχουν αυτήν τη στιγμή είναι:

  • Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
  • ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (για το ΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων και τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας)

Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του Ephorus μέσω της χρήσης του υλικού που αναρτούν τα Ιδρύματα προς αντιπαραβολή. Το γεγονός ότι ο έλεγχος των αναρτημένων εργασιών γινόταν μέχρι τώρα με το ξενόγλωσσο -ως επί το πλείστον- υλικό που υπήρχε στο Ephorus, δεν βοηθούσε στην εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων. Εκτιμάται ότι η διεύρυνση της βάσης που χρησιμοποιεί το Ephorus με ελληνικό περιεχόμενο από τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα που συμμετέχουν θα βελτιώσει την εγκυρότητα του ελέγχου των εργασιών.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για να λειτουργήσει η συνεργασία αυτή, θα πρέπει όλα τα Ιδρύματα να εμπλουτίζουν την δική τους βάση με όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό ανεβάζοντας εργασίες ή/και διατριβές για έλεγχο. Το υλικό που αναρτά κάθε Ίδρυμα στο Ephorus δεν θα είναι εμφανές στα υπόλοιπα, παρά μόνο στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο φαινόμενο λογοκλοπής. Ακόμα όμως και τότε, δικαίωμα προβολής των εργασιών που παρουσίασαν κάποια ομοιότητα, θα έχουν μόνο τα μέλη ΔΕΠ κάθε Ιδρύματος που ανάρτησαν τις εργασίες αυτές.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ephorus μπορείτε να βρείτε στη σχετική ιστοσελίδα.

Leave a Reply