Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εβδομάδα Ορθής Χρήσης

Η Εβδομάδα Ορθής Χρήσης (Fair Use/Fair Dealing Week) είναι ένας ετήσιος εορτασμός των θεμελιωδών αρχών της ορθής χρήσης και ορθής συναλλαγής. Φέτος “εορτάζεται” την εβδομάδα 26 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου και σχεδιάστηκε για να επισημάνει και να προωθήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την ορθή χρήση, να τιμήσει επιτυχημένες ιστορίες και να εξηγήσει αυτές τις θεμελιώδεις αρχές.

Η Ορθή Χρήση (fair use) είναι ένα βασικό δικαίωμα του νόμου για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο αναφέρεται στην πρόοδο της επιστήμης και των τεχνών. Όπου ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα εμποδίζει την πρόσβαση των ανθρώπων στη γνώση, η Ορθή Χρήση επιτρέπει να χρησιμοποιείται το υπάρχον πολιτιστικό και επιστημονικό υλικό χωρίς αδειοδότηση, υπό συγκεκριμένες βέβαια συνθήκες. Το δικαίωμα της Ορθής Χρήσης προωθεί την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία και την ευρυμάθεια επιτρέποντας, τελικά, να δημιουργείται και να διαμοιράζεται νέα γνώση.

Μπορείτε να μάθετε τα ωφέλη της Ορθής Χρήσης για τη δημιουργία νέας γνώσης μέσα από τα παραδείγματα που δίνει το infographic που ετοίμασε η Association of Research Libraries.