Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νέες εκδόσεις Journal Citation Reports και Journal Metrics

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δημοσιεύθηκαν οι νέες εκδόσεις των βιβλιομετρικών εργαλείων Journal Citation Reports και Journal Metrics.

Journal Citation Reports

To Journal Citation Reports είναι ένα εργαλείο της πλατφόρμας του ISI Web of Knowledge, το οποίο διαθέτει τον δημοφιλή Δείκτη Απόδοσης (Impact Factor) των επιστημονικών περιοδικών δημοσιευμάτων. Η έκδοση του 2013, η οποία διακρίνεται ως συνήθως σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτή των Θετικών, Εφαρμοσμένων και Ιατρικών Επιστημών και σε αυτή των Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών και Οικονομικών Επιστημών, φιλοξενεί 10.853 περιοδικά 232 επιστημονικών περιοχών. Από αυτά, τα 379 είναι νέα περιοδικά, τα οποία έλαβαν τον πρώτο τους δείκτη απήχησης, ενώ 37 περιοδικά απομακρύνθηκαν από τις λίστες του λόγω αδιαφανών πρακτικών παραπομπών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://admin-apps.webofknowledge.com/JCR/JCR με την προϋποθεση ότι συνδέονται, είτε μέσα από το Πανεπιστημιακό δίκτυο, είτε μέσω των Ιδρυματικών στοιχείων ταυτοποίησης και του OpenVPN.

Journal Metrics

Παράλληλα, ο εκδοτικός οίκος Elsevier ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Journal Metrics για το έτος 2013, το οποίο βασίζεται στα δεδομένα της υπηρεσίας Scopus. Οι δείκτες  του Journal Metrics παρέχουν μια εναλλακτική εικόνα της απήχησης ενός επιστημονικού περιοδικού. Οι δείκτες είναι ελεύθερα διαθέσιμοι μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.journalmetrics.com, αλλά και μέσα από το Scopus, το οποίο αποτελεί συνδρομή του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Οι δείκτες του Journal Metrics είναι:

  • Source Normalized Impact per Paper (SNIP): Ο SNIP μετρά την απήχηση μιας αναφοράς εντός του πλαισίου αναφοράς της. Ο SNIP σταθμίζει τις αναφορές που δέχονται οι επιστημονικές εργασίες, στη βάση του συνολικού αριθμού αναφορών ενός επιστημονικού χώρου. Ως αποτέλεσμα, μια αναφορά μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία σε επιστημονικές περιοχές όπου οι αναφορές είναι λιγότερο συχνές, και το αντίθετο. Ο δείκτης στοχεύει να αποτελέσει ένα εργαλείο για την άμεση σύγκριση εργασιών σε διαφορετικά γνωστικά πεδία. Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.journalmetrics.com/snip.php.
  • SCImago Journal Rank (SJR): O SJR είναι ένας δείκτης της επιρροής των επιστημονικών περιοδικών που υπολογίζει τόσο τον αριθμό των αναφορών που δέχεται ένα περιοδικό, όσο και την σημασία ή το κύρος των περιοδικών από τις οποίες προέρχονται. Πρόκειται για μια παραλλαγή του μέτρου της κεντρικότητας ιδιοδιανύσματος (eigenfactor centrality) που χρησιμοποιείται στην θεωρία κοινωνικών δικτυών. Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.journalmetrics.com/sjr.php.

Leave a Reply