Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΚΑΛΛΙΠΟΣ+: προδημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων συγγραφής ακαδημαϊκών συγγραμμάτων

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην ιστοσελίδα της δράσης ΚΑΛΛΙΠΟΣ έχει αναρτηθεί προδημοσίευση της Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων Συγγραφής Ακαδημαϊκών Συγγραμμάτων για τη νέα φάση του έργου “ΚΑΛΛΙΠΟΣ+”.

Σκοπός της δράσης “ΚΑΛΛΙΠΟΣ+” είναι η παραγωγή οκτακοσίων (800) νέων ανοικτών ψηφιακών συγγραμμάτων, σε όλες τις Θεματικές Περιοχές, τα οποία θα διατίθενται -όπως και τα υφιστάμενα, πεντακόσια (500) και πλέον συγγράμματα από το πρώτο στάδιο του έργου- ελεύθερα/δωρεάν και με ανοικτές άδειες χρήσης Creative Commons (CC), μέσα από το ομώνυμο Αποθετήριο Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων.

Σημειώνεται πως οι πληροφορίες που δημοσιεύονται δεν είναι οριστικές και στοχεύουν σε μια πρώτη ενημέρωση των υποψήφιων συγγραφέων. Συνεπώς, μπορούν να τροποποιηθούν κατά την οριστική δημοσίευση των Προσκλήσεων, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις/εγκρίσεις της Επιστημονικής Επιτροπής Συντονισμού και Αξιολόγησης (ΕΕΣΑ) και του Φορέα Υλοποίησης του Έργου (ΕΛΚΕ ΕΜΠ). Οι οριστικές Προσκλήσεις, μία για κάθε Θεματική περιοχή, θα δημοσιευθούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2020, με πρώτο ορόσημο Αξιολόγησης στο τέλος Οκτωβρίου 2020.

Στην παρούσα φάση του έργου θα χρηματοδοτηθούν περισσότερες κατηγορίες συγγραμμάτων σε σχέση μ’ αυτές του πρώτου σταδίου, όπως νέα συγγράμματα για προπτυχιακά & μεταπτυχιακά μαθήματα (400), μεταφράσεις ανοικτών ξενόγλωσσων συγγραμμάτων (open textbooks, 200), μονογραφίες (150) και εκτενείς βιβλιογραφικοί οδηγοί (50). Μπορείτε να βρείτε ενδεικτική κατανομή του αριθμού συγγραμμάτων και χρηματοδότηση ανά κατηγορία συγγράμματος στην ανακοίνωση. Μια ακόμη διαφορά του νέου προγράμματος είναι πως οι υπό δημοσίευση Προσκλήσεις θα είναι χωρίς κλειστή προθεσμία, αλλά με ορόσημα αξιολόγησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα (ενδεικτικά: ανά τρίμηνο), μέχρι να εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός.

Το έργο ΚΑΛΛΙΠΟΣ+ αποτελεί συνέχεια του πρώτου σταδίου της δράσης “ΚΑΛΛΙΠΟΣ”, το οποίο υλοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, και εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ του Υπουργείου Παιδείας με οριστική απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης στις 14/04/20. Τα ηλεκτρονικά βιβλία της πρώτης φάσης της δράσης ΚΑΛΛΙΠΟΣ υπήρξαν πολύτιμο βιβλιογραφικό βοήθημα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όλων των ιδρυμάτων κατά την περίοδο απομόνωσης λόγω του κορωνοϊού, ενώ αποτελούν σημαντική πηγή προσβάσιμων συγγραμμάτων για τους εντυποανάπηρους φοιτητές.