Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πιλοτική λειτουργία της υπηρεσίας Πασιφάη: εκδόσεις ηλεκτρονικών βιβλίων ανοικτής πρόσβασης

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών σας ενημερώνει για την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας της υπηρεσίας Πασιφάη: εκδόσεις ηλεκτρονικών βιβλίων Ανοικτής Πρόσβασης.

Η Πασιφάη είναι μια υπηρεσία της ΒΚΠ, βασισμένη στην εφαρμογή Open Monograph Press (OMP), η οποία υλοποιεί σε δικτυακό περιβάλλον το σύνολο των διαδικασιών  έκδοσης: υποβολή προτάσεων/κειμένου, αξιολόγηση, επιμέλειας, ευρετήριο, έκδοση.

Οι στόχοι της πιλοτικής λειτουργίας περιλαμβάνουν:

  • τον έλεγχο της σκοπιμότητας, των απαιτήσεων και των δυνατοτήτων ανάπτυξης και λειτουργίας ηλεκτρονικών πανεπιστημιακών εκδόσεων ανοικτής πρόσβασης
  • την ανάπτυξη και υιοθέτηση των κατάλληλων εκδοτικών διαδικασιών μέσα από την εφαρμογή Open Monograph Press (OMP)
  • τη συνεισφορά της ΒΚΠ, ως μέλος της κοινότητας του PKP, στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας σταθερής έκδοσης της εφαρμογής

Το πρώτο βιβλίο που συμμετέχει στην πιλοτική αυτή φάση της υπηρεσίας είναι το “GREEK VEHICLE & MACHINE MANUFACTURERS 1800 TO PRESENT: A PICTORIAL HISTORY” του αποφοίτου του Πανεπιστημίου Πατρών κου Λάμπρου Σ. Σκαρτσή.

Η ΒΚΠ απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στα μέλη της κοινότητας του ιδρύματος που ενδιαφέρονται να δημοσιεύσουν το υλικό τους σε ηλεκτρονική μορφή και σε καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης να επικοινωνήσουν με τον κο Παναγιώτη Γεωργίου (2610 969623), ώστε να διερευνήσουν τις δυνατότητες και λειτουργίες της υπηρεσίας.

Η πιλοτική εγκατάσταση της Πασιφάης υλοποιήθηκε το διάστημα 1/10/2012-31/12/2012 από τους:

  • Θανάση Κόρδα,  φοιτητή επί πτυχίω του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησής του
  • Αριάδνη-Ειρήνη Σκουληκάρη, Τμήμα Μηχανοργάνωσης της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών
  • Παναγιώτη Γεωργίου, υπεύθυνο Δικτυακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών

Leave a Reply