Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εβδομάδα εορτασμού της Ομότιμης Κρίσης (Peer Review Week)

Για να τιμηθεί και να εορταστεί μια από τις ακρογωνιαίες λειτουργίες της ακαδημαϊκής και ερευνητικής διαδικασίας, η ομότιμη κρίση (peer review), μια ομάδα εκδοτικών φορεών και επιστημονικών ενώσεων συνεργάστηκε προκειμένου να οργανώσει μια εβδομάδα με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Ανακοινώθηκε λοιπόν πρόσφατα ότι η δεύτερη ετήσια Εβδομάδα Ομότιμης Κρίσης (Peer Review Week) θα εορταστεί από τις 19 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2016.

Θέμα της εβδομάδας αυτής για το 2016 είναι η “αναγνώριση της κρίσης” (Recognition for review). Το θέμα αυτό εξετάζει όλες τις πτυχές και τους τρόπους, με τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίζεται η συμβολή όλων εκείνων που συμμετέχουν στη διαδικασία της κρίσης – στις εκδόσεις, στις υποβολές σε συνέδρια, στην ερευνητική χρηματοδότηση και αλλού.

Η ιδέα για την πρώτη Εβδομάδα Ομότιμης Κρίσης, που πραγματοποιήθηκε το 2015, προέκυψε μετά από άτυπες συζητήσεις μεταξύ φορεών, όπως οι ORCID, ScienceOpen, PRE (Peer Review Evaluation), Sense About Science και Wiley. Οι φορείς αυτοί πλαισιώθηκαν και από άλλους ενδιαφερόμενους και πλέον καθιερώνεται ως θεσμός που έχει στόχο να προάγει την κατανόηση της ομότιμης κρίσης και του ρόλου της για την επιστημή και τη γνώση στον 21ο αιώνα.

Η ιστοσελίδα για τον εορτασμό της Εβδομάδας Ομότιμης Κρίσης https://peerreviewweek.wordpress.com διαθέτει έναν κατάλογο με ηλεκτρονικές πηγές,  διαδικτυακά σεμινάρια, συνσντεύξεις, βίντεο κλπ. Οι εκδηλώσεις αυτές και το υλικό που θα συγκεντωθεί απευθύνεται στους ακαδημαϊκούς εκείνους που συμμετέχουν σε εργασίες ομότιμης κρίσης και θέλουν να μάθουν για τις νέες τάσεις αναγνώρισης της δράσης τους.

Leave a Reply