Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παρατήρηση της μερικής έκλειψης ηλίου στη Βιβλιοθήκη

Tο μεσημέρι της Τρίτης 25 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα μερική έκλειψη ηλίου, ορατή από την περιοχή μας. Η κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη θα φτάσει το 37% επί της φαινόμενης ηλιακής διαμέτρου και η διάρκεια της έκλειψης θα είναι 2 ώρες και 11 λεπτά. Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου έχουν ως εξής:

  • Έναρξη μερικής έκλειψης – είσοδος Σελήνης στον ηλιακό δίσκο: 12:35
  • Μέγιστο έκλειψης (37%): 13:40
  • Τέλος μερικής έκλειψης – έξοδος Σελήνης από τον ηλιακό δίσκο: 14:46

Σημειώνεται πως έκλειψη ηλίου δε θα είναι ορατή πάλι από την περιοχή μας μέχρι το 2027.

Η ασφαλής παρατήρηση της έκλειψης ηλίου μπορεί να γίνει αποκλειστικά με χρήση ειδικών πιστοποιημένων αστρονομικών φίλτρων. Είναι επικίνδυνη η παρατήρηση του ήλιου, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την έκλειψη, με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ή ευρεσιτεχνία.

Για την ασφαλή παρατήρηση της έκλειψης, η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας “Ωρίων” δημόσια παρατήρηση με τη χρήση ηλιακών τηλεσκοπίων και ειδικών φίλτρων.

Η παρατήρηση θα λάβει χώρα στον αίθριο χώρο του 1ου ορόφου του κτηρίου της Βιβλιοθήκης και είναι ανοιχτή για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο δραστηριοτήτων Επιστήμης των Πολιτών του έργου “Citizen-Enhanced Open Science in Southeastern Europe Higher Education Knowledge Hubs” (Erasmus+, Key Action 2), στο οποίο συμμετέχει η ΒΚΠ.