Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αποκατάσταση πρόσβασης στη βάση Thesaurus Linguae Graecae

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στη βάση δεδομένων Thesaurus Linguae Graecae (TLG). Η πρόσβαση πλέον παρέχεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και σε αυτή τη φάση θα διαρκέσει ως την 31η Αυγούστου 2019, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ανανέωσης ως το τέλος του 2021.

Η βάση Thesaurus Linguae Graecae (TLG) είναι πλήρους κειμένου και περιλαμβάνει τα κείμενα που σώζονται από την περίοδο του Ομήρου (8ος αιώνας π.Χ.) έως το 1453 μ.Χ. Είναι αποτέλεσμα ενός ερευνητικού προγράμματος του University of California, Irvine που ενημερώνεται συνεχώς με νέο περιεχόμενο και βελτιώνεται με νέα χαρακτηριστικά και στόχος του είναι να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη ψηφιακή βιβλιοθήκη ελληνικής λογοτεχνίας από την αρχαιότητα έως το σήμερα. Οι ερευνητικές δραστηριότητες της βάσης TLG συνδυάζουν τις παραδοσιακές μεθοδολογίες φιλολογικής και λογοτεχνικής μελέτης με τα πιο προηγμένα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας της πληροφορίας. Σήμερα, η βάση TLG περιλαμβάνει περισσότερες από 110 εκατομμύρια λέξεις, 10.000 αρχαίων ελληνικών κειμένων, που σχετίζονται με 4.000 συγγραφείς. Αποτελεί ένα εξειδικευμένο, αλλά μεγάλης χρησιμότητας εργαλείο, που εξυπηρετεί τις ανάγκες ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών στις ανθρωπιστικές επιστήμες και ειδικότερα στις κλασσικές και μεσαιωνικές σπουδές.

Για την πρόσβαση στη βάση TLG -εκτός από τις έγκυρες ιδρυματικές διεύθυνσεις δικτύου που είναι ήδη δηλωμένες στον πάροχο- είναι απαραίτητη η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού μέσα από τη διεύθυνση https://stephanus.tlg.uci.edu/Iris/reg.jsp.