Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης προσπαθεί περαιτέρω να υποστηρίξει το ερευνητικό έργο της κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών με νέες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, ανιχνεύουμε τις προσφορές για τη δωρεάν δημοσίευση εργασιών ανοικτής πρόσβασης που αφορούν τον COVID-19 σε οποιοδήποτε πεδίο (γίνονται δίχως την επιβολή τέλους δημοσίευσης, article processing charge). Σημειώνεται επίσης ότι η πάγια υπηρεσία υποστήριξης των ερευνητών για την ανάρτηση προδημοσιεύσεων (pre-prints) στο Ιδρυματικό Αποθετήριο “Νημερτής” συνεχίζεται κανονικά.

Λογότυπο Ανοικτής ΠρόσβασηςΠρογράμματα υποστήριξης δημοσίευσης εργασιών για τον COVID-19

Οι παρακάτω εκδοτικοί οίκοι και επιστημονικές ενώσεις εκδίδουν άρθρα που αφορούν μελέτες για τον COVID-19 σε καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης δωρεάν, δηλαδή δίχως την επιβολή τέλους δημοσίευσης (article processing charges).

  • British Institute of Radiology (ανακοίνωση)
  • Cambridge University Press – Cambridge Core (ανακοίνωση, προτείνεται -εφόσον είναι εφικτό- να γίνεται χρήση αυτής της προσφοράς, αντί της ολικής κάλυψης του τέλους από τη συμφωνία του ΣΕΑΒ)
  • SAGE (ανακοίνωση)
  • Emerald Publishing (ανακοίνωση)
  • Ο εκδοτικός οίκος MIT Press ανακοίνωσε τη δημιουργία του overlay περιοδικού Rapid Reviews: COVID-19 (RR:C19), το οποίο θα είναι Ανοικτής Πρόσβασης και στόχο έχει να επιταχυνθεί η διαδικασία ομότιμης κρίσης της έρευνας που σχετίζεται με τον COVID-19 και να περιοριστεί η παραπληροφόρηση για τον ιό. Καθώς η παροδοσιακή διαδικασία ομότιμης κρίσης μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, μια διεθνής ομάδα ερευνητών αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίζει υποσχόμενη ακαδημαϊκή γνώση σε αποθετήρια προδημοσιεύσεων (preprints repositories), να επιφορτίζει την ομότιμη κρίση σε ειδικούς και να δημοσιεύει τα αποτελέσματα σε μια πλατφόρμα Ανοικτής Πρόσβασης με μια εντελώς διάφανη διαδικασία. Το περιοδικό δεν έχει κάποιον γεωγραφικό και θεματικό περιορισμό, καθώς σε αυτό θα μπορούν να δημοσιευθούν εργασίες από όλες τις περιοχές και σε μια ποικιλία θεματικών πεδίων, όπως ιατρική, δημόσια υγεία, θετικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. To RR:C19 επιχορηγείται με 350.000 δολλάρια από το Ίδρυμα Patrick J. McGovern και φιλοξενείται στο PubPub, μια πλατφόρμα εκδόσεων ανοιχτού κώδικα της Knowledge Futures για τη συνεργατική επιμέλεια επεξεργασία και δημοσίευση περιοδικών, μονογραφιών και άλλου επιστημονικού περιεχομένου Ανοιχτής Πρόσβασης. To RR:C19 αναμένεται να δημοσιεύσει τις πρώτες κρίσεις του τον Ιούλιο του 2020 ενώ προσπαθεί να προσελκύσει πιθανούς κριτές και συνεργάτες (ανακοίνωση)
  • Hindawi (ανακοίνωση)
  • PeerJ (ανακοίνωση)

Συστήνεται στους ενδιαφερόμενους να επικοινωνούν πρώτα με την εκδοτική ομάδα του κάθε περιοδικού για να δουν αν η προσφορά αυτή ισχύει και καλύπτει την προς δημοσίευση εργασία τους.

Παράλληλα, υπενθυμίζουμε τα προγράμματα που υποστηρίζονται οικονομικά από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, όπως της Royal Society of Chemisty και του Oxford University Press. Αναλυτικά τα προγράμματα του ΣΕΑΒ είτε αναφέρονται σε ολική κάλυψη είτε σε ποσοστό έκπτωσης αναφέρονται στην ιστοσελίδα “Ανοικτή Πρόσβαση”.

Προδημοσιεύσεις ερευνητών στο αποθετήριο “Νημερτής”

Το ιδρυματικό αποθετήριο “Νημερτής” μπορεί να φιλοξενήσει τις προδημοσιεύσεις των ερευνητών του ιδρύματος και η ΒΚΠ θα μεριμνήσει για την ταχεία αναρτησή τους. Όποιος ερευνητής ενδιαφέρεται να αναρτήσει την προδημοσιευσή του στο Ιδρυματικό Αποθετήριο “Νημερτής”, μπορεί να συμβουλευτεί την ιστοσελίδα υποστήριξης ή να επικοινωνήσει με το αρμόδιο προσωπικό (κα Αλεξάνδρα Γούδη, agoudi [at] upatras.gr).